Zabbix 5.4 to 6.0 Upgrade

Merhaba,

Daha önce portal üzerinde Zabbix 5.4 versiyonu ile alakalı birçok makale kaleme almıştım. Zabbix tarafında bu yılın son çeyreğinde duyurulan 6.0 pre-release sürümü yayında. Bu versiyon için yol haritası ve yeniliklere buradaki link üzerinden göz atabilirsiniz.

Her üründe olduğu gibi Zabbix tarafında da ürünlerin Support alma süreleri mevcut, hali hazırda kullandığınız ürünün yaşam döngüsü ile ilgili sürelere de buradaki link üzerinden göz atabilirsiniz. 6.0 versiyonu ile gelen birçok yenilik mevcut.

Zabbix ücretsiz bir monitoring çözümü ve sadece support almak isterseniz ücreti karşılığında destek veriyor bunun haricinde tüm dokümantasyonu açık bir şekilde paylaşılmış durumda.

6.0 pre-release sürümünü sıfırdan kurmak isterseniz aynı 5.4 versiyonunu kurduğumuz gibi doküman üzerinden kurabilirsiniz. Daha önceki kurulum makalesi burada ve size yardımcı olacaktır. Tek yapmanız gereken 5.4 için olan adımları 6.0 versiyonu için uygulamak olacaktır.

Biz bugünkü makalemizde 5.4 versiyonu kurulu olan sistemi 6.0 pre-release sürümüne yükseltiyor olacağız. Sözü fazla uzatmadan yapımızdaki sistem bileşenlerine bakalım.

1-) Ubuntu Server 20.04.3 Live-Server + Mysql Database

2-) Ubuntu üzerinde Zabbix 5.4 versiyonu koşmakta ve üzerinde 1 tane host ekli.

Upgrade prosedürü için Zabbix tarafındaki doküman buradaki link üzerinde mecvut. Bizde buna bağlı kalarak sistemimizi yükseltiyor olacağız makalenin devamında buradaki doküman adımlarına atıf yaparak ilerliyor olacağım.

Haydi başlayalım.

Sisteme web konsol üzerinden erişiyorum. Şuanda 2 adet hostum ekli durumda bunlardan bir tanesi Zabbix Server’ın kendisi diğeri ise benim kullandığım PC. En altta ise mevcut sürüm bilgisini görüntülüyorum. 5.4.8 versiyonu üzerinde sistem koşmakta.

Şimdi sunucuya ssh ile bağlanalım ve oradan da sürüm bilgilini kontrol edelim. “zabbix_server –version” komutunu yazıyorum ve sürüm bilgisini görüntülüyorum.

Dokümanın 1. Adımı olan Zabbix Server servisini service zabbix-server stop  komutu ile durduruyorum.

Zabbix tarafında upgrade işlemi için buradaki dokümanda herhangi bir olumsuzluk yaşama durumu için 2 ve 3 numaralı adımlarda Database Backup ve PHP configurasyon dosyalarının yedeklenmesinden bahsediliyor. Benim sistemim sanal makine üzerinde olduğu için ben “service zabbix-server stop” komutunun ardından zabbix’i durdurdum ve snapshot aldım. Zabbix server servisleri durduğunda herhangi bir data toplama durumu olmadığı için o sırada database üzerinde de bir okuma yazma işlemi olmayacaktır. Tabi ki sizin yapınızda Zabbix sunucu fiziksel makine üzerinde koşuyor ise 2 ve 3 numaralı adımları da  uygulayınız. 2 ve 3 numaralı adımları geçiyorum sebebini yukarıda açıkladım.

Upgrade dokümanındaki 4 numaralı adım olan; 4 Update repository configuration package aşamasındaki komut rm -Rf /etc/apt/sources.list.d/zabbix.list komutunu uyguluyorum.

4 numaralı adımda Ubuntu 20.04 için 6.0 versiyona yükseltmek için gerekli olan 2 komuttan ilkini wget https://repo.zabbix.com/zabbix/5.4/ubuntu/pool/main/z/zabbix-release/zabbix-release_6.0-1+ubuntu20.04_all.deb uyguluyorum.

Devamında ikinci komut olan dpkg -i zabbix-release_5.4-1+ubuntu20.04_all.deb komutu ile devam ediyorum.

Ardından “apt update && upgrade -y” komutu ile update varsa çekiyorum.

5 numaralı adımdaki “apt-get install –only-upgrade zabbix-server-mysql zabbix-frontend-php zabbix-agent komutu ile frontend ve php güncel versiyonları çekiyorum.

Devamında 5 numaralı adımın 2. Komutu olan apt-get install zabbix-apache-conf ile güncel apache kurulumunu yapıyorum.

Şimdi nano editörü ile zabbix_server.conf dosyasını açalım.

Kurulum sırasında bu dosya yeniden oluştu ve Database,User ve Şifreleri tekrar girelim. Mysql üzerindeki var olan db, user ve password bilgilerimi giriyorum.

Upgrade dokümanındaki 7 numaralı son aşamadayız ve “service zabbix-server restart” komutu ile zabbix server servisini yeniden başlatıyorum.

Devamında ise log dosyasından database ile ilgili loglara “cat /var/log/zabbix/zabbix_server.log | grep database” komutu ile göz atıyorum.

Database upgrade işleminin tamamlandığını görüntülüyorum.

Upgrade işleminde server tarafındaki işlemlerimiz tamamlandı. Zabbix Server Servisinin durumuna “service zabbix-server status” komutu ile bakalım ve artık frontend tarafına geçelim. Servisimiz çalışıyor aşağıdaki gibi herhangi bir sorun yok.

Şimdi web konsola geçelim ve erişim sağlayalım. Konsol erişiminde bir tane Information bizi karşılıyor ve Zabbix Server için versiyonun değiştiğini bildiriyor. Bu aşamaya kadar sorunsuz geldik demektir.

Web konsol üzerinde en alt kısma bakıyorum ve artık versiyonun 6.0.0 beta1 olduğunu görüntülüyorum.

Teyit etmek için sunucu üzerinden de “zabbix_server –version” komutunu yazıyorum ve kontrol ediyorum. Burada da 6.0.0beta1 karşımızda.

Tekrar Web konsola gidiyorum ve Host’larım gelmiş mi kontrol ediyorum. 2 host da gelmiş sorun yok.

Problem sekmesinden versiyon değişikliği uyarısını Acknowledge ediyorum.

Acknowledge olduktan sonra RESOLVED yanıp sönmeye başlıyor. Tüm işlemlerimiz başarılı bir şekilde tamamlandı.

Bir makalenin daha sonuna geldik. Başka bir makalede görüşmek üzere.

Exit mobile version