YouTube, Aşı Hakkında Yanlış Bilgiler İçeren 30.000 Videoyu Sildi
YouTube, geçtiğimiz beş ayda 30.000’den fazla yanıltıcı bilgi içeren Covid-19 aşı videosunu kaldırdı.
Bir YouTube sözcüsü, videoların Dünya Sağlık Örgütü (WHO) veya NHS gibi sağlık otoritelerinden alınan aşı bilgileriyle çeliştiğini söyledi.
Ekim ayında, aşıların itibarını düşürme girişimlerini engellemek amacıyla aşıların hakkında yanlış bilgilendirme yapılması yasaklandı.
Youtube, geçtiğimiz yıl koronavirüs bilgi dezenformasyonuna sebep olan 800.000’den fazla videoyu kaldırmıştı.
Bu rakam aşılardan ile ilgili olan videolardan daha fazlasını kapsıyor. Bu tarz videolarda genel olarak virüs hakkında daha geniş “tıbbi olarak doğrulanmamış” iddialar ileri sürülüyor.
Aşının insanları öldürdüğü, kısırlığa neden olduğu veya alıcılara implante edilecek gizli bir mikroçip içerdiği şeklindeki yanlış iddialar bu videoların içeriklerine örnek olarak verilebilir.
Salgının ilk aşamalarında YouTube, hastalıkla ilgili birçok komplo teorisine ve hatta var olmayan “tedavilerin” yanıltıcı iddialarına ev sahipliği yapıyordu.
Bu tür içeriklerin yasaklanmasına rağmen, onları bulmak ve silmek YouTube ve diğer sosyal platformlar için hala bir mücadele niteliğinde.
Salgın boyunca sosyal medya sitelerine yönelik evrensel bir eleştiri, zararlı dezenformasyon için yavaş harekete geçtikleri yönünde oldu.
Son aylarda ise platformlarında aşı hakkındaki yalanların çoğalmasına ne kadar izin verdiklerine dikkatler çevrilmiş durumda.
YouTube, dezenformasyon ile mücadele için politika uygulama konusunda genel olarak bir adım önde oldu.
Ancak aşı karşıtı içerik birkaç ay içinde hiç şüphe yok ki insanları aşıya karşı korkuttu.
Dezenformasyonu daha da ileri seviyeye götürmek için, zararlı aşı karşıtı içeriği çevrimiçi olarak yayan aktivistler, video platformunda giderek daha karmaşık ve daha sorun yaratan taktikler kullanıyor.
BBC tarafından yakın zamanda yapılan araştırmada, sahte aşı iddialarını yaymak için tıbbi kimlik taşıyan kişilerin yer aldığı videoların önceden var olan endişeleri arttırmada ne kadar etkili olduğunu ortaya çıkardı.
Bu tür videolar, YouTube gibi platformlarda başarılı oldu ve bir dizi ana suçlu, yüz binlerce aboneden oluşan bir kitle oluşturmak için hala YouTube’u kullanıyor.
Kaynak: bbc.com
Diğer Haberler
Nvidia Reflex Teknolojisi Overwatch’a Geliyor
Microsoft’tan Yazıcı Kaynaklı Mavi Ekran Hatası ile İlgili Geçici Çözüm
Bilim Adamları Dünyanın En Eski ‘Bilgisayarının’ Gizemini Çözüyor