Haberler

Yerli 5G Teknolojisinde Kritik Bir Bileşenin İlk Testi Gerçekleştirildi

5G teknolojisi için kritik önem arz eden TR713-7Ghz Radyolink isimli cihazın ilk testi gerçekleştirildi. Ankara’da yapılan test başarıyla tamamlanırken Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Türkiye’nin 5G geleceği ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

Uçtan Uca Yerli ve Milli 5G Haberleşme Şebekesi Projesi kapsamında geliştirilen “TR713-7Ghz Radyolink” isimli bileşenin ilk testi gerçekleştirildi. Ankara’da bulunan Ostim Teknopark’ta gerçekleştirilen test başarıyla tamamlanırken konuyla ilgili de önemli açıklamalar yapıldı. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank tarafından yapılan açıklamalarda, proje kapsamında geliştirilecek kritik bileşenlerin yerli ve milli olacağı vurgusu yapıldı.

Programa, Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanı Ali Taha Koç, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkanı Ömer Abdullah Karagözoğlu, TÜBİTAK Teknoloji ve Yenilik Destek Programları Başkanlığı (TEYDEB) Başkanı Mehmet Aslan, OSTİM Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Aydın ve Havelsan Genel Müdürü Mehmet Akif Nacar da katıldı.

Etkinlik öncesinde Ostim Teknopark’ta yer alan Nanotek şirketinin Ar-Ge departmanını gezen Varank, burada yürütülen projelere ilişkin bilgi aldı.

Daha sonra, radyolink cihazına ilişkin sunum yapılarak teste geçildi. Radyolinkin demosu kapsamında, 12 kilometre uzaklıkta bulunan baz istasyonundan 4 adet 4K çözünürlüklü video aktarımı gerçekleştirilirken, Havelsan’ın video konferans sistemi “Diyalog” üzerinden de başarılı bir görüşme yapıldı.

“5G’nin kritik bileşenleri geliştiriliyor”

Bakan Varank, demonun ardından yaptığı açıklamada, Uçtan Uca Yerli ve Milli 5G Haberleşme Şebekesi Projesi’nin yaklaşık 3 yıldır devam ettiğini belirterek, “Projede kamu-özel iş birliğiyle gelecek dönemde çok önemli hale gelecek 5G şebekesinin kritik bileşenlerinin yerli ve milli olarak geliştirilmesi hedefleniyor.” diye konuştu.

Projenin önemli bir parçası olan radyolinkin testini başarılı bir şekilde gerçekleştirdiklerini ifade eden Varank, radyolinkin fiziki olarak birbirine bağlanamayan baz istasyonu gibi yapıları radyo frekanslarla bağlayarak uzun mesafelerde yüksek veri iletimi sağladığını söyledi.

Varank, bu ürünün farklı firmalar ve kamu kurumlarının iş birliğiyle geliştirildiğini hatırlatarak, Haberleşme Teknolojileri Kümelenmesi (HTK) ile TÜBİTAK’ın TEYDEB projesini uzun süredir yürüttüklerini bildirdi.

“Güvenlik sorununa çözüm”

Dünyada özellikle iletişim altyapılarının güvenliğiyle ilgili tartışmalar yaşandığına dikkati çeken Varank, ülkelerin birbirlerine ambargo uyguladığını ve çeşitli güvenlik tedbirleri aldıklarını dile getirdi.

Varank, yerli baz istasyonlarının geliştirilmesine ilişkin projeye de değinerek, şöyle konuştu:

“4G şebekesine uyumlu ULAK yerli baz istasyonları şu anda yerli ve milli olarak üretildi, ülkemizde kullanılıyor. 5G şebekesiyle ilgili de yerli ve milli üretimi teşvik edecek şekilde tedbirlerimizi alıyoruz. Burada Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığının, BTK’nin önemli kararları var. Bu kararlar doğrultusunda da özellikle önümüzdeki dönemde kullanılacak 5G ürünlerinin yerli ve milli olarak üretilmesini başaracağız. Bugün önemli bir adımı gerçekleştirmiş olduk. Başarılı bir test yaptık, 4K videoların 12 kilometreden başarıyla geldiğini gördük.”

“Türkiye’nin dört bir yanında yerli ve milli ağ cihazlarının kullanılmaya başlayacağını söyledi.”

Bu arada Varank, internet erişiminin olmadığı kırsal kesimlere de müjde niteliğinde haberler verdi. Bir süredir hizmet veren operatörlerle görüşme içinde olduklarını söyleyen Varank, kısa bir süre sonra da radyolink ihalesinin açılacağını söyledi. Bakana göre bu sayede, sorun yaşanan bölgelere ulaşılmış olacak.

Kaynak

Bunlarda İlginizi Çekebilir

Türkiye’nin Tekno Atıkları Turkcell İle Hayat Buluyor

e-Devlet Üzerinden Abonelik İptali Resmen Başladı

Microsoft Brezilya Halkına IT Öğretmek İçin Kolları Sıvadı

Related Articles

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Back to top button