İş dünyasında kendine bir yer bulmuş pek çok insanın aklında her zaman kendim markamı çıkarmalı; kendi ürünümü üretmeli ve kendi işimi kurmalıyım fikri vardır. Bu oldukça doğaldır, zira pek çok insan çalıştığı işlerinden memnun değildir ve çalıştığı işte harcadığı eforu bir yerden sonra kendi işine harcamak istemektedir.
Bu noktada kendi işi ve kendi ürünleri ile yola devam etmek için somut adımlar atmaya karar vermiş kişilerin bu aşamada en büyük korkulu rüyası kendi markasının yaratılması sürecinde bu markayı daha çok kişiye nasıl pazarlayacağıdır. Zira bir ürünün satışını etkileyen en önemli etken onun doğru bir şekilde pazarlanmasıdır.
Özellikle iletişim imkanlarının bu ölçüde sağlamlaştığı günümüzde internet ve onun getirilerini kullanarak bir marka bir anda milyonlara hitap edebilecek ölçülere gelebilmektedir. Ancak elbette pek çok ürün ve markanın en temelde hedefinin bu olduğu düşünüldüğünde bu yolda çok ciddi rakiplerinizin olduğu da unutulmamalıdır. Bu yüzden doğru adımları ve doğru bir markalaşma stratejisi ile ilerlemenin son derece önemli olduğunu ortaya koymak gerekmektedir.
Biz de bu noktada yeni bir marka ile ilerlemek isteyenlerin markalaşma aşamasında neler yaparak markasını daha sağlam adımlarla ileri taşıyacağının ipuçlarını vermek istedik. Dilerseniz uzatmadan başlayalım.
Kendinize zorlayıcı hedefler koyarak başlayın.
Markayı kurduktan ve kurumsal bir kimlik oluşturduktan sonra ki bu kurumsal kimlik içerisine marka logosu, internet sitesi ve benzeri şeyler girmektedir – her zaman için markanın, satılan ürünün veya yapılan iş her ne ise bir adım daha ileri gitmesini sağlamak için kendinize muhakkak zorlayıcı hedefler koymaya çalışın.
Örneğin bugün özellikle internet çağında insanların en çok tükettikleri içerik türünün video içerikler olduğu aşikar. Ürününüz veya hizmetiniz her ne ise kendinize o ürünle ilgili her hafta bir video içerik üretmekle ilgili bir hedef koyabilirsiniz. Tabii ki bu eldeki imkanlar ölçüsünde konulması gereken bir hedeftir. Elbette gerçekçi hedefler koymalısınız ancak bu hedefler bir yandan sizi zorlayıcı olmalı ve bu hedefler için gerekli olan araçları muhakkak edinerek bu işleri yapmaya başlamalısınız.
Burada kastettiğimiz nokta şu siz mevcut imkanlarınızla haftada bir videoyu çok rahat üretebileceksiniz bunu 3 günde bir video üretme şeklinde sizi zorlayacak hedeflere çekerek ilerlemeye çalışın. Ayrıca hedefi yerine getirme noktasında aksiyon almak için size gereken araçları da hedefi koyduktan hemen sonra muhakkak edinin. Buradaki video örneğinde çekimlerinizi Movavi gibi bir video yazılımı ile çok daha ileri aşamalara taşıyacağınız aşikardır. Bu nedenle doğru fizibilite çalışmaları ile bizim örneğimiz olan 3 günde bir ürün veya hizmet ile ilgili video içerik üretiminde bir multimedya programı, kaliteli kamera ve mikrofon gibi teknik ekipmanların da muhakkak olması gerektiğini hesaba katmalısınız.
İnsanların ilgisini bu şekilde çok daha rahat bir şekilde çekebilirsiniz. Ancak şunu unutmamak lazımdır ki bu içeriklerin devamlılık arz etmesi gerektiğini unutmayın.
Yazılı içerikleri de yabana atmamak gerekir.
Marka yaratım sürecinizde özellikle internet üzerinden insanlara ulaşmak istiyorsanız içerik üretmenin ve hatta video içerik üretmenin ne kadar önemli olduğundan bahsettik. Ancak yine de geleneksel iletişim tekniklerini asla yabana atmayın ve kendinizi insanlara yazı dili ile de ifade etmekten çekinmeyin. Her ne kadar geçmişe göre daha az olsa da hala çok sayıda insan yazılar okuyor ve özellikle sunulan ürün ve hizmetler hakkında metin dili ile iletişim bazı durumlarda görsel iletişimden çok daha etkili olabiliyor.
Bu nedenle yaptığınız iş, markanız ve ürünleriniz ile ilgili muhakkak tanıtıcı metinler hazırlayın. Ürünlerinizin fayda gösterdiği alanlara insanların ilgisini metinlerle çekmeye çalışın. Ancak bir şekilde kendi markanızla ilgili insanlara hitap ettiğiniz bir alan olmasına gayret gösterin ve kendinizi insanlara kelimelerle ifade etmeyi asla ihmal etmeyin.
Tabii ki hem görsel hem de yazılı iletişim birbirinden çok farklı iki alandır. Ancak kendinize bir kitle oluşturmak ve insanların ilgisini çekmek istiyorsanız muhakkak bu ikisini de bir arada yapmalısınız. Bu konuda açık konuşmakta fayda var ki bu ikisini yapma noktasında tereddütlere sahipseniz ileride çok zorlanacağınızdan emin olabilirsiniz.
Bu konuda daha ayrıntılı bilgi almak için linkte bulunan yazıdan faydalanabilirsiniz.
Sosyal medyanın nasıl kullanıldığı çok önemli
Elbette günümüzün markalaşma trendindeki en önemli mecralardan biri de muhakkak sosyal medya ağlarıdır. Bir marka olarak kalabilmek ve insanlarla daha etkili bir iletişimde bulunabilmek için sosyal medya mecralarında kurumsal hesaplarınızla yer almanız çok önemlidir.
Bunu yaparken sosyal medyanın her çeşidini kullanmaya gayret edin. Linkedin’den Twitter’a Tiktok’a ve hatta sizinle ilgili bir haber çıktığında ilgili haberin çıktığı sitede her yerde bir şekilde var olmaya çalışın ve etkileşime girmekten çekinmeyin.
Bunu yaptığınızda inanın yapmış olduğunuz bu hamle üzerinden ne şekil geri dönüşler olabileceğine siz bile şaşıracaksınız.
Sektörünüzle ve yaptığınız işle ilgili bir gelişme olduğunda o gelişmeye dair duyuruları yapan büyük hesapların gönderilerinin altına kendi görüşünüzü organik bir şekilde iletmeye çalışın. İnsanlarla bu gönderiler altında etkileşime girin ve sektördeki varlığınızı insanların gözleri önüne çıkartın.
Ne iş yaparsanız yapın çok kısa sürede büyük gelir beklentisi içerisine girmeyin
İş hayatında kazanmak olduğu kadar kaybetmek de var ve bu dünyanın gerçeklerinden biri arasında yer alıyor. Bu nedenle her ne iş yapıyorsanız ve her ne alanda markanız olursa olsun pek çok kişinin düşündüğü veya Youtube videolarında sizlere ilettiği gibi bir pembe dünya ile karşılaşacağınızı düşünmeyin.
Özellikle markayı ve işinizi belli bir noktaya getirene kadar çok ciddi bir emek sarf edeceğinizin bilincinde olun. Bu yüzden de her şeyi belli bir emek karşılığında edinmeye gayret gösterin. Kısacası her şeyiniz organik olsun.
İnternet dünyasında varlık göstermeye çalışanlar için ne yazık ki sahte bir şekilde pek çok şey yapılabiliyor. Bunlar içerisinde sahte aboneler, sahte izlenme sayıları ve birçok değerlendirme ölçütü yer alıyor. Ancak bunların hiçbirisine tenezzül etmeyin. Kaliteli içerik ve kaliteli iş yapan markalar emin olun er ya da geç Google, Youtube ve benzeri platformların algoritmaları tarafından fark ediliyor ve insanların önüne çıkarılıyor.
Bu yüzden her şeyin en önemlisi markanızı kurmak ve büyütmek için çıktığınız bu yolda çok ter dökeceğinizin ve çok büyük emek göstereceğinizin bilincinde olarak hareket edin ve her zaman için doğal/organik büyümeyi hedefleyin. İşinizi ve markanızı hiçbir zaman için bu şaibeli olayların içerisine sokmayın.
Bu konu hakkında daha detaylı bilgi için tıklayınız.