Herkese Selamlar ! Bu yazımız içerisinde özellikle konuk olduğum etkinliklerde tarafıma çok fazla sorulmuş olan bir soruyu cevaplamaya karar verdim . Sorun şu kendimizi ya da yazılım geliştirmenlerinin motivasyonunu yüksek tutmaya yarayan çevremde ki diğer yazılım geliştirmenlerini gözlemleyerek elde ettiğim sonuçları paylaşmak istiyorum sizler ile fakat bu yazılım sizlerden bir şey rica etmek istiyorum eğer ki kendi motivasyon kaynaklarınızdan herhangi bir tanesi bu maddeler içerisinde yok ise lütfen yazının altına yorum olarak bırakmayı unutmayın . Bu sayede herkesin bu zamana kadar fark etmediği ama sizlerin kuracağı bir kaç cümle ile kendi motivasyonunu keşfetmesini sağlayabiliriz .
Bir Şeyler Yaratmak
Kurumlarda değil ama özellikle üniversitelerde konuşmacı olduğumda öğrenciler tarafından neden bu mesleği seçtiğime dair çok fazla soru geliyor. Bence meslekler ikiye ayrılır arkadaşlar. Bazı mesleklerde zamanınızı satarsınız bazı mesleklerde ise düşünce gücünüzü kullanır ortaya yeni birşeyler çıkmasını ya da varolan bir problemin giderilmesini sağlarsınız . Kod yazmaya başlamadan önce zaten bilgisayar kullanıyordum aslında sadece ıyun oynuyordum. Kod yazmaya başladıktan sonra ise şunu farkettim . Eğer ki yazılım geliştirmenliği ile alaklı bir meslekte değilseniz bizler bilgisayarı değil bilgisayar bizi kullanıyor. Bir film izlemek istiyoruz istenilen formatı açması için uygun programları ya da codec paketlerini yüklemek zorunda kalıyoruz . Oyun oynamak istiyoruz dakikalarca kurulum işlemleri ile uğraşıyoruz . Neyin eksik ya da neyin yanlış olduğunuz hep o bize söylüyor ve biz onu gerçekleştiriyoruz . Kod yazmaya başladığımda ise bu durumu değiştirebileceğimi farkettim . Bu sefer bilgisayara bir takım komutlar sayesinde istediğim işlemleri ne zaman , hangı sıra ile ve kaç defa tekrar ederek yapması gerektiğini ben söylüyordum ve benim istediklerimi yapıyordu işte bu noktada bazen yazmak istediğim bir uygulama bazen ise karşılaştığım problemi bunlar yardımı ile çözebiliyordum. Yazılan her bir satır kod başka bir kodun temelini oluşturuyordu . Ortaya çıkacak olan ürünün nasıl değiştiğini nereden nereye geldiğini gayet güzel ve net bir şekilde görebiliyordunuz . Eğer ki siz de kendinizi bu tarz bir sorunu çözdükten sonra tatmin olduğunuzu hissediyorsanız doğru yerdesiniz demektir.
Her Zaman Yeni Şeyler Öğrenmek
Bu durum ne kadar iyi ya da ne kadar kötü tartışmaya açık fakat kesinlikle değiştirebilceğimiz bir durum değil ne yaparsak yapalım klişe bir cümle olacak ama teknoloji ilerliyor , frameworkler değişiyor , eski bilgilerimizi her zaman yenisi ile değiştirmek zorunda kalsakta tecrübemizin üzerine yeni bilgiler ekleyerek devam etmemiz gerekyor . Monoton bir iş değil bence gayet güzel .
Meydan Okuma (Challanges)
Kendi kendinize meydan okuma fırsatı var bu meslekte !!! Her yeni başlayan gün içerisinde müşterinde gelen bir taleple kısa sürede büyük bir özellik eklemek zorunda kalabilir . Her zaman dengeli bir şekilde çalışan web uygulamanızın neden artık yavaşladığını çözmek zorunda kalabilirsiniz . Yeni bir algoritmayı anlamaya çalışmak bir gün öncesine kadar hiç ortalıkta gözükmeyen ama birden ortaya çıkan bug dediğimiz hatayı bulmak zorunda kalabilirsiniz. Eğer ki rekabetçi kişiliğiniz var ise ve kendinize meydan okumayı seviyorsanız doğru yerdesiniz .
İşleri Yoluna Koymak
Benim en çok haz duyduğum maddelerden biri de bu madde mesela . Bir uygulama düşünün web , mobile farketmez hafta sonu müşteriniz tarafından bir çok hatası fark edilmiş ve panikle Pazartesi sabahı bunları müthiş bir panık ses tonu ile sizinle paylaşıyor. Siz de biraz panik oluyorsunuz ama tabi ki de müşteriye belli etmek yok . Adım adım çözüyorsunuz ve bunu müşteri ile paylaştığınız da çözümünüz onu tatmin ettiyse eğer gerçekten sizi motive edecek esas cümleleri ondan duyuyorsunuz. Müşteriniz bir iltifatta bulunmasa bile kullandığınız proje-süreç yönetim sisteminizde adınıza atanmış olan görevleri tamamlandı kısmına sürüklemek güzel bir his . . .
Kendi Şirketinizde ya da Piyasada İşe Yarar Bir Eleman Olduğunuzu Göstermek
İşe girdikten sonra başlarda zorluk çekersiniz . Belirli bir süre sonra ki bu süre kişiye göre değişir o işi tek başınıza yapmanız beklenir . Tek başınıza yapmaya başladıktan sonra daha zor sorunlar üzerinden kimseden tek bir yardım bile almadan ilerleyebiliyorsanız o şirketin ya da o proje için diyelim vazgeçilmez elemanlardan biri olabilirsiniz . Bu gerçekten hem iyi hem kötü bir durumdur. İyidir size özgüven ve motivasyon sağlar . Yine aynı sebeplerden dolayı kötüdür ben vazgeçilmezim şeklinde tavırlara bürünürseniz sonuçları ağır olabilir . Şunu unutmamalısınız ki her meslek grubunda kimse vazgeçilmez değildir …
Karar Konumunda Olmak
Bazen yeni bir teknoloji bazen ise işe yeni girecek birileri . Hiç farketmez yeterince özenli olarak çalıştığınızı farz edelim ve gerçekten de işini iyi yapan birisiniz . Şirket sahibi ya da çok daha büyük bir firmada çalışıyorsanız o şirket içerisinde önemli kararlar alınırken size danışılması cidden önemli bir durumdur . Sizi rahatsız edecek ya da esas ihtiyaçları belirleyecek olan kişi siz oluyorsunuz bu nokta da ve yeterince özgürseniz istediğiniz gibi şekillendirebilirsiniz bu süreci.
Geliştirdiğiniz Ürüne İnancınız
Karşılaşmız olduğunuz her bir zorluk aslında sizin için bir sınav . Bazen kolay bazen zor hatalar ile karşılaşabilirsiniz . Kendi kişisel motivasyonunuzu arttırmak ve yeniden enerji toplamak için kendinizi ödüllendirmeyi ihmal etmeyin . En önemlisi ise bu ödüllendirme esnasında o ödülü hangi adımları izleyerek kazandığınızı yani hatayı nasıl çözdüğünüzü sakın unutmayın. Yazımı okuduğunuz için çok teşekkür ederim sonra ki yazılarda görüşmek üzere….
Maaş
Her zaman olmasa bile maaşda motıvasyon kaynağı olabilir aranız da buna itiraz edip maaşı ilk sıraya koymaya çalışanlar olacaktır fakat emin olun ilk sırada maaştan ziyade o işi yaparken ne kadar huzurlu olduğunuz olmalı. Tabi böyle dedik diye maaşlarında öldürülmesine gerek yok . Bizleri yine tatmin edici maaşlar ile zam oranları ile hayatımız da problem yaşamadan idame ettirebilmemiz lazım . Bunun esas sebebi ise tam olarak şu iş dışında mental olarak sizi çok meşgül eden bir probleminiz varsa mesela geçim sıkıntısı gibi işte o zaman en basit sorunlar o iş için gözünüzde büyüyecek zaman zaman ise çalışmak bile istemeyeceksiniz. Sadece işten tatmin oluyorum diye az paralara çalışmanın hata olmasının yanı sıra iyi iş yapıyorum diye ütopik maaşlarda beklemek yanlıştır. Her daim bunun dengesını sağlamak yararımıza olacaktır.
Saygı Duyduğunuz ve Size Saygı Duyan İnsanlar ile Çalışmak
Şirket dediğimiz yerler aslında büyük insan topluluklarının yer aldığı çalışma alanları. Herkesi sevmek zorunda değilsiniz ama herkese saygı duymak zorundasınız . Onlar da öyle . Özellikle şirket içerisinde küçümser bir şekilde birilerine yardımcı olmak , yazdığı kod ile dalga geçmek , yaptığı bir hatayı daha iyi çözümler önerebilecek durumdayken o çalışan ile dalga geçmek ciddi anlamda o kişinin motivasyonunu düşürecektir. O yüzden biri ile dialog halindeyken ya da biri ile beraber çalışırken üslubumza dikkat etmekte fayda var . Herkes kendisine saygı duyulsun ister ama önce siz saygı duyarsanız. Bu beraberliği sağladığınız da gerisini gayet kolay halledersiniz.
Kovulma Korkusu
Genelde yazılım şirketleri rahat çalışma alanları ve ortamları olan yerlerdir. Fakat bu durum orasının bir işyeri olmadığı gerçeğini değiştirmez . Kovulma korkusu bazen motivasyon kaynağı iken bazen de rüzgar tersine dönüşüp sizi düşürebilir. Bunu işinizi yaparken unutun . Kendi kendinize stres ortamı yaratıp modunuzu düşürmeyin . Tamamen unuttuğunuz da ise sonuçlarından burada bahsetmek istemeyiz. Arada bir hatırlamak en mantıklısıdır. Umarım başımıza gelmez ama maalesef kendi işimizi yapmadığımız müddetçe durum bu .
Kendi gözlemlerim doğrultusunda elimden geldiğince sizlere bu motivasyon kaynaklarını özetlemeye çalıştım. Aklınıza gelen farklı maddeler olursa lütfen yorum yazmayı unutmayın. Bu yazılıkta bu kadar . Okuduğunuz için teşekkür ederim. Sonra ki yazılarda görüşmek üzere hoşça kalın ….
Not : Bu yazı https://positivepsychology.com/ üzerinde Self – Motivation başlıklı yazıdan esinlenilerek yazılmıştır.