Gelişen ve değişen teknoloji ile birlikte işletmeler ve kuruluşlar açısından siber güvenlik postürlerinin iyileştirilmesi önemlidir. İşte tamda bu noktada işletmeler ve kuruluşlar için ihtiyaç duyduğumuz tüm gereksinimlerimize cevap verebilecek Microsoft XDR (Genişletilmiş Algılama ve Yanıt), tehdit algılamayı, müdahaleyi ve genel siber güvenlik postürünüzü iyileştirmeyi amaçlayan çok kapsamlı bir güvenlik çözümüdür. Potansiyel güvenlik tehditlerine karşın daha bütünsel bir yaklaşım ile görünümünü sağlamak için bir işletme veya kuruluşun ortamındaki çeşitli kaynaklardan gelen verileri entegre eder ve ilişkilendirir. Microsoft XDR, karmaşık saldırıları daha etkili bir şekilde belirlemeye ve bu karmaşık saldırılara yanıt vermeye yardımcı olur. Bazı yaygın siber saldırı türleri ve Microsoft XDR‘ın bu saldırı türlerine karşı savunmaya yönelik nasıl yardımcı olabileceği ile birlikte saldırı türlerini maddeler halinde inceleyelim.
Yaygın Saldırı Türleri:
- Kötü Amaçlı Yazılım ve Fidye Yazılım Saldırıları: Kötü amaçlı yazılım ve fidye yazılımı, yetkisiz erişim elde etmek, ağ içinde yayılmak ve kurumsal yada kişisel hassas verileri şifrelemek için güvenlik açıklarından yararlanır. Microsoft XDR, olağandışı dosya etkinlikleri veya iletişim kalıpları gibi şüpheli davranışları algılar ve kötü amaçlı yazılımın yayılmasını önlemek için virüslü cihazları engeller ve ağınızdan izole eder. Tüm bu özeliklerin yanı sıra bilinen fidye yazılım türleriyle ilişkili risk göstergeleri (IoC’ler) belirleyerek, etkilenen sistemleri izole edip otomatik araştırmaları tetikleyerek yanıt verir.
- Kimlik Avı Saldırıları: Kimlik avı saldırıları, kullanıcıların hassas bilgilerini ifşa etmeleri veya kötü amaçlı ekleri indirmek sureti ile hedefindeki kullanıcılara yönelik aldatıcı taktikler kullanır. Microsoft XDR, e-posta başlıklarını, içeriğini ve gönderenin itibarını analiz ederek kimlik avı e-postalarının tespit eder. Bunun ile birlikte, olası tehlikeleri belirlemek ve kimlik avı e-postalarını engellemek yada karantinaya almak için kimlik avı girişimlerini diğer şüpheli etkinliklerle ilişkilendirir.
- Kimlik Bilgisi Hırsızlığı ve Kaba Kuvvet Saldırıları: Saldırganlar, kullanıcı kimlik bilgilerini çalmaya çalışacaka veya parolalarını tahmin etmek için kaba kuvvet saldırıları kullanacaktır. Microsoft XDR, kimlik doğrulama girişimlerini izler ve anormal oturum açma düzenlerini algılar. Yetkisiz erişimin önlenmesine yardımcı olarak, birden fazla başarısız oturum açma girişimi veya olağan dışı konumlardan oturum açma algılarsa uyarıları veya eylemleri tetikler.
- İçeriden Gelen Tehditler: İçeriden gelen tehditler, bir işletmenin yada kuruluşun kaynaklarına erişimi olan çalışanlar ve yükleniciler tarafından yapılan kötü niyetli eylemleri yada kasıtsız hataları içerir. Microsoft XDR, olağandışı veya yetkisiz etkinlikleri algılamak için kullanıcı davranışını ve veri erişimini izler. Gelişmiş analitik özelliği ile kullanıcıların davranış değişiklikleri ve potansiyel içeriden gelen tehditler hakkında bilgi verir.
- Sıfırıncı Gün Açıkları ve Gelişmiş Kalıcı Tehditler (APT’ler): Sıfırıncı gün açıkları, henüz yazılım satıcısı tarafından bilinmeyen güvenlik açıklarını hedefler. APT‘ler, iyi finanse edilen düşmanlar tarafından yapılan karmaşık ve kalıcı saldırılardır. Microsoft XDR, temel etkinliklerden farklı davranış şekilleri ve anomalileri analiz ederek bilinmeyen tehditlerin saptanmasına destek olur. APT‘lerle ilişkili risk göstergelerini belirlemek ile birlikte tehdit istihbaratı akışlarında da kullanır.
- Dosyasız Saldırılar: Dosyasız saldırılar, kötü amaçlı eylemleri yürütmek için bir sistemde zaten mevcut olan komut dizilerinden veya meşru araçlardan yararlanır. Bu saldırılar genellikle geleneksel antivirüs çözümlerinden kaçar. Microsoft XDR, dosyasız saldırılara işaret edebilecek şüpheli işlemlerin yürütülmesi ve anormal davranış modellerini izler. Ayrıca, kötü amaçlı PowerShell veya diğer işlem oluşturma etkinliklerini tanımlar ve de engeller.
- Web Uygulaması Saldırıları: SQL enjeksiyonu ve siteler arası komut dosyası çalıştırma (XSS) gibi web uygulaması saldırıları, yetkisiz erişim elde etmek ve verileri tehlikeye atmak için web uygulamalarındaki güvenlik açıkları hedef alınır. Microsoft XDR, web uygulaması trafiğini izler ve olağandışı durumları veya bir saldırıya işaret edebilecek anomalileri algılar . Ek koruma sağlamak amacı ile web uygulamalarınızda güvenlik duvarlarıyla da entegre olabilmektedir.
Microsoft XDR, güvenlik ekiplerinin tehditlere daha etkili bir şekilde yanıt vermesine izin vererek, bir işletme veya kuruluşa ait olan güvenlik ortamının birleşik bir görünümünü sağlamak üzere tasarlanmıştır. Bununla birlikte, XDR’nin bir işletme veya kuruluşun güvenlik postürünü önemli ölçüde artırabilmesine rağmen, kapsamlı bir siber güvenlik stratejisinin yalnızca bir parçası olduğunu belirtmemiz önem arz etmektedir. İşletmeler ve kuruluşlar, çalışanlarınızın eğitimi, düzenli yama uygulama, ağ bölümleme sınıflama ve kullanılan tüm uygulamalar dahil olmak üzere güvenlik için çok katmanlı bir yaklaşım modeli kurgulanarak izlenmelidir.
Kaynak : Microsoft