YASAD: Türkiye’de 1 Yılda 30 Bin Yazılımcı Yurt Dışına Gitti
Yazılım Sanayicileri Derneği (YASAD) Başkanı Gönül Kamalı, verdiği röportajda 2021 yılı toplamında 30 bin yazılımcının yurt dışına gittiğini açıkladı. Kamalı’nın açıklamaları haberimizde.
Yazılım Sanayicileri Derneği başkanı Gönül Kamalı Bloomberg’e verdiği röportajda ülkemizde yazılım dünyasının durumu ve yapılan çalışmalar hakkında açıklamalarda bulundu. Ülkemizde yazılımcıların uzun süreli çalışma saatleri ve düşük ücretlendirme ile beyin göçü yaptığını ifade eden Kamalı, 2021 yılında 30 bin olan bu rakamın 100 bin kişiye ulaşabileceğini söyledi. Gönül Kamalı’nın yazılımcıların yurt dışını tercih etmeleri ile ilgili sözleri şöyle;
“Türkiye’de bir yazılım şirketi yeni mezun yazılımcıyı bin dolara çalıştıracak finansal gücü bulamazken, ABD ve Avrupa’dan yazılımcılarımıza gelen teklifler en az 2 bin 500 dolardan başlıyor. Bu rekabeti bizim TL bazında sürdürebilmemiz mümkün değil.”
Yazılım sektöründe işgücü büyümeyi karşılamıyor
Gönül Kamalı röportajda yazılım şirketlerinin yıllık %20 büyüme göstermesine karşın iş gücünün %10 oranında azaldığını söyledi. Kimi sektörlerde iş gücü oranının %50’ye vardığını, mevcut iş gücünü kaybetmemek adına Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından çalışmalar yürütüldüğünü açıkladı. YASAD başkanı konu ile ilgili şu açıklamalara yer verdi;
“Yazılımcıların ay içerisinde farklı şirketlerin projelerine destek verebilme konusunda esnekliği bir mevzuat olarak getirmeye çalışıyoruz. Yazılımcıların yurt dışına gitmemelerini, ülke içerisinde kalmalarını cazip hale getirecek programlar üzerinde çalışılıyor.”
Siz de yazılım sektörünün gelişimi ve yazılımcıların çalışma koşulları hakkında görüşlerinizi yorum kısmından paylaşabilirsiniz.