Yapay Zekayı Hangi Alanlarda Kullanabilirsiniz? En Yaygın 36 Yapay Zeka Örneği

Yapay zeka, son birkaç yılda dünya genelinde birçok sektörün önemli bir parçası haline geldi. Sanal asistanlardan sürücüsüz arabalara ve yüz tanımaya kadar her yerde yapay zekanın sunduğu avantajlardan yararlanmanız mümkün.

Hatta yapılan araştırmalara göre, önümüzdeki birkaç yıl içinde insan işlerinin %80’i yapay zeka (AI) tarafından yapılabilir.

Aşağıdaki listede yapay zekanın en çok kullanıldığı alanlardan bazılarını bulabilirsiniz.

1. Video Düzenleme 

Yapay zeka destekli uygulamalar, kullanıcılar tarafından sağlanan video görüntülerini anlamak ve analiz etmek için yapay zeka algoritmalarını kullanır ve önceden tanımlanmış kriterlere göre otomatik olarak benzersiz ve göz alıcı düzenlemeler oluşturur.

İlgili İçerik: Yapay Zeka Nedir? Yeni Başlayanlar İçin Yapay Zeka Kılavuzu

2. İçerik Oluşturma

Günümüzde ChatGPT gibi yapay zeka destekli sohbet robotları, hızlı bir şekilde bilgilendirici içerik üretmek için en iyi araç olarak kabul edilmektedir. Yapay zeka, yapılandırılmış verilere dayalı olarak yararlı ve ayrıntılı makaleler, bloglar, özetler, ürün açıklamaları, denemeler, e-postalar vb. oluşturmaya yardımcı olabilir.

Doğal dil oluşturma algoritmaları, AI sohbet botunun çıktıyı oluşturduğu kullanıcılar tarafından sağlanan girdiyi tanımlamaya ve analiz etmeye yardımcı olur.

İlgili İçerik: Yapay Zeka İçeriği Nasıl Tespit Edilir? Sahte Metin ve Görselleri Hızlıca Bulma Yöntemleri

3. Sanal Gerçeklik ve Artırılmış Gerçeklik 

VR ve AR uygulamaları, AI algoritmalarını kullanarak ve gerçekçi ortamları ve karakterleri teşvik ederek VR’deki deneyimi artırabildikleri için günlük kullanım için AI’yi de kullanır.

Doğal dil işleme, bireylerin sesli komutlar kullanarak sanal ortamlarla etkileşime girmesine olanak tanır. Yapay zeka destekli dil işleme, sanal karakterlerin kullanıcının doğal dilini anlamasına ve yanıt vermesine yardımcı olur ve AR ve VR’deki etkileşimleri daha sürükleyici hale getirir.

4. Yanlış veya Yanıltıcı Bilgi Uyarısı

Yapay zeka destekli çeşitli uygulamalar, yapay zeka algoritmaları aracılığıyla sosyal medyada dolaşan sahte haberleri ve bilgileri analiz etmeye ve tespit etmeye yardımcı olabilir. Yapay zeka, dilbilimsel araçları kullanarak bu tür sahte haberlerin belirlenmesine yardımcı olur.

Yanlış yönlendirilmiş bilgilerin belirlenmesine yardımcı olan dilbilimsel işaretlerden bazıları, yanlış haberleri tespit etmek için analiz edilen ünlem ve abartı ile birlikte dilbilgisi, noktalama işaretleri ve kelime seçimleridir.

5. Görüntü Oluşturma 

İçerik oluşturucular, pazarlamacılar, reklamcılar ve bireysel kullanıcılar tarafından benzersiz ve göz alıcı görseller oluşturmak için kullanılmaktadır.

Bu yapay zeka görüntü oluşturucular, kullanıcıların basit metin komutları kullanarak birkaç saniye içinde harika yapay zeka görüntüleri ve sanat eserleri oluşturmalarına yardımcı olan yapay zeka teknolojisi kullanılarak desteklenmektedir. Popüler yapay zeka görüntü oluşturucularından bazıları Midjourney, Microsoft Bing ve Fotor’dur.

İlgili İçerik: En İyi 10 Yapay Zeka Sunum Oluşturucu

6. Pazarlama 

Günümüzde yapay zeka, verileri analiz etme, müşteri deneyimini iyileştirme, görevleri otomatikleştirme ve daha fazlasını yapma teknikleri nedeniyle pazarlama endüstrisinin büyük bir parçası haline gelmiştir.

Yapay zeka algoritması, pazarlamacıların etkili pazarlama kampanyaları oluşturmak ve kitleleri hedeflemek için yararlı olan çeşitli kalıpları ve segmentleri belirlemek ve tespit etmek için geniş miktarda veriyi analiz etmelerine yardımcı olur.

İlgili İçerik: Pazarlamacılar İçin Yapay Zeka Kullanım Kılavuzu

7. Müşteri Geri Bildiriminde Yapay Zeka

Çok sayıda sektörde müşteri geri bildirimlerini yönetmek ve analiz etmek için yapay zekadan yararlanan bir başka alandır. Küçük veya büyük işletmeler, yapay zeka teknolojilerini kullanarak müşteri tarafından oluşturulan geri bildirimlere dayalı olarak kolayca değerli içgörüler elde edebilir.

Bu, işletmelerin müşteri memnuniyeti süreçlerini geliştirmelerine, geri bildirim yoluyla meydana gelen hataları belirlemelerine ve ürün veya hizmetleri iyileştirmelerine yardımcı olur.

8. E-posta Hizmetleri

Google’ın Gmail hizmeti, hesabınızdaki spam e-postaları filtrelemek için gelişmiş yapay zeka teknolojisi kullanır.

Gmail ayrıca, kullanıcıların en alakalı e-postaları ilk önce almalarını sağlamak için yasal e-postaları birincil gelen kutusu ve ikincil gelen kutusu gibi kategorilere göre filtrelemek için yapay zeka kullanır. Buna ek olarak Gmail, ne yazdığınızı tahmin etmeye yardımcı olmak ve akıllı yazma özelliğini kullanarak öneriler sunmak için yapay zeka da kullanır.

9. Dil Çevirisi

AI translation yani yapay zeka çevirisi, doğru bir çeviri oluşturmak için kullanıcılar tarafından sağlanan ifade ve kelimelerin arkasındaki bağlamı ve anlamı analiz etmek ve anlamak için derin sinir ağlarını kullanan yapay zeka teknolojisinin bir başka günlük örneğidir.

Çeşitli yapay zeka odaklı çeviri uygulamaları, konuşma tanıma ve konuşulan dillerin gerçek zamanlı çevirilerini oluşturmak için bu yaklaşımı kullanır.

İlgili İçerik: Çeviri Yapmak için Kullanabileceğiniz Yapay Zeka Araçları

10. Google Tahmini Arama Algoritması

Daha önce Google arama motorunu kullandıysanız, birkaç anahtar kelime yazdığınızda Google’ın otomatik olarak nasıl çeşitli öneriler sunduğunu fark etmiş olabilirsiniz.

Bu, arama motorunun girdiğiniz karakterleri tahmin etmesine yardımcı olan Google’ın otomatik tamamlama özelliği nedeniyle gerçekleşir. Google, tahmin algoritmasını kullanarak bu tür öneriler sunmak için yapay zeka teknolojisi, derin öğrenme ve makine öğrenimini kullanır.

11. Video Oyunları

Video oyunları, sürükleyici deneyimler oluşturmak ve genel oyun ortamını iyileştirmek için yapay zekayı en erken benimseyenlerden sektörlerden biridir.

Video oyunlarında yapay zekanın uygulanması, oyuncu olmayan karakterin eylemlerini ve kararlarını kontrol etmeye yardımcı olur ve oyuncunun eylemine gerçekçi bir yanıt oluşturmaya olanak tanır. Bunun dışında yapay zeka, oyuncunun beceri seviyesine göre zorluk seviyelerini anlamaya ve ayarlamaya da yardımcı olur.

İlgili İçerik: En İyi 10 Yapay Zeka Kod Oluşturucu

12. E-ticaret 

Yapay zeka e-ticaret sektöründe de büyük bir rol oynamaktadır. Gelişmiş yapay zeka algoritmaları, müşteri davranışlarını ve tercihlerini analiz ederek müşterilerine kişiselleştirilmiş ürün önerileri sunar.

Yapay zeka, müşteriyi analiz etmeye ve müşterilerin geçmişine ve verilerine göz atmaya yardımcı olur, buna dayanarak hedefli pazarlama kampanyaları oluşturur, kişiselleştirilmiş öneriler sunar ve hedef kitlesine teklifler sunar.

Bu, ilgili kitleyi hedefleyerek ve genel müşteri memnuniyetini artırarak ürün veya hizmet satışlarını artırmaya yardımcı olur.

13. Sosyal Medya

Yapay zeka Instagram, TikTok, Twitter gibi sosyal medya platformlarında da önemli bir rol oynamaktadır. Yapay zeka algoritmaları, bir bireyin profilini, beğenilerini, yorumlarını ve çevrimiçi etkileşimlerini izleyerek kullanıcılara benzer içerikler ve hedef reklamlar önerir.

AI, reklamverenlerin AI aracılığıyla hedef kitleleriyle bağlantı kurmasına yardımcı olur. Yapay zeka algoritmaları ayrıca sosyal medyada hüküm ve koşulları ihlal eden uygunsuz veya zararlı içerikleri tespit etmek ve kaldırmak için de kullanılır.

İlgili İçerik: En İyi Ücretsiz Yapay Zeka Müzik Araçları

14. Müşteri Hizmetleri

Yapay zeka destekli sohbet robotlarının kullanılması, müşteri hizmetleri ekiplerinin müşterilerine 7/24 destek sağlamasına olanak tanır. Bu gelişmiş yapay zeka teknolojileri, gece veya gündüz fark etmeksizin müşterilerin tüm sorularına her zaman uygun yanıtlar ve çözümler sunmaya yardımcı olur.

Sektörlerin ve web sitelerinin çoğu, işlerini geliştirmek için otomatik müşteri hizmetlerini çoktan uygulamaya koymuştur.

15. Siber Güvenlik 

Yapay zeka, BT güvenlik performansını daha büyük bir seviyeye çıkarmak için siber güvenlik hizmetlerinde büyük ölçüde kullanılmaktadır.

Yapay zeka teknolojisi, ihlal olasılığıyla ilişkili riskleri en aza indirmeye, olay müdahalelerini yönlendirmeye ve olası kötü amaçlı yazılım saldırılarını önceden belirlemeye yardımcı olabilecek analiz ve tehdit tanımlamaları sağlamaya yardımcı olur.

İlgili İçerik: Siber Güvenlikte Yapay Zeka: Tehdit Tespiti ve Savunmada Devrim

16. Spam Çağrı Tespiti

Yapay zeka, bireylerin günlük yaşamlarında spam aramaların tanımlanması ve tespit edilmesinde büyük bir rol oynamaktadır.

Yapay zeka algoritmaları, şüpheli faaliyetleri tespit etmek için belirli aramaların arama kalıp ve davranışlarını belirlemeye yardımcı olur. Aramanın zamanlamasına ve sıklığına bağlı olarak, spam arama olarak tanımlanmasına, kullanıcının değiştirilmesine ve şüpheli konuşmanın işaretlenmesine olanak tanır.

İlgili İçerik: Kopya İçerik Tespiti Yapabileceğiniz En İyi Yapay Zeka Araçları

17. Dijital Asistanlar

Dijital asistanlar sizin adınıza çeşitli görevleri yerine getirmek için kullanılır. Müzik çalmak, hatırlatıcı eklemek, e-posta göndermek, aramaları yönetmek, istediğiniz herhangi bir şeyi aramak ve komutunuza bağlı olarak çok daha fazlası gibi sayısız görevi sizin için gerçekleştirebilir.

Dijital asistanların en iyi örneklerinden bazıları Amazon Alexa ve Apple Siri’dir.

Bu dijital asistanlar, kullanıcılar tarafından sağlanan komutları öğrenmek, anlamak ve yerine getirmek için yapay zeka (AI) teknolojisi, doğal dil işleme, makine öğrenimi ve doğal dil anlayışını kullanır.

18. Akıllı Ev Cihazları 

Aydınlatma sistemleri, akıllı kapı zilleri, ev enerji yönetimi, güvenlik sistemleri, termostatlar vb. çok sayıda akıllı ev cihazı yapay zekadan yararlanır.

Akıllı ev cihazlarına yapay zeka uygulanması, cihazın işlevselliğini artırmaya yardımcı olur ve onu daha sezgisel, verimli ve kullanıcıların ihtiyaçlarına göre ayarlama yeteneğine sahip hale getirir. Ayrıca kullanıcıların bu cihazları sesli komutlar veya akıllı telefonlar kullanarak kontrol etmelerine yardımcı olur.

Örneğin, Philips Hue, kullanıcıların eğilimlerine ve ortam ışığı seviyelerine göre ev aydınlatmalarını ayarlamalarına olanak tanıyan AI teknolojisini kullanmaktadır.

İlgili İçerik: Yapay Zeka ve IoT Teknolojilerinin Birleşmesi İle Oluşan AIoT Nedir?

19. Akıllı Hoparlörler 

Akıllı hoparlörler, yapay zekanın bir başka günlük örneğidir. Amazon Echo, Google Home, Apple HomePod vb. gibi çok sayıda akıllı hoparlör, ses odaklı yardım sağlamak ve kullanıcılar tarafından verilen görevleri yerine getirmek için yapay zekanın gelişmiş teknolojilerini kullanır.

Kullanıcıların konuşmalarını yorumlamak ve onlar adına hatırlatıcılar ayarlamak, hava durumunu bildirmek ve mesaj göndermek gibi eylemleri gerçekleştirmek için karmaşık bir yapay zeka kombinasyonu kullanır. 

20. Google Lens ve OCR

Google tarafından oluşturulan ve kullanıcıların görselleri kullanarak herhangi bir şeyi aramasına olanak tanıyan bir süreç olan Google Lens de yapay zeka teknolojisi kullanılarak oluşturulmuştur.

Google Lens, kamera lensinizi kullanarak nesneleri tanımlamak, tespit etmek ve anlamak için derin makine öğrenimi ile birlikte akıllı telefon kameranızı kullanır ve ardından tarama, alışveriş, çeviri, arama vb. eylemler sunar.

Buna ek olarak, Google lensler OCR bile gerçekleştirebilir ve metinlerin görüntülerden zahmetsizce çıkarılmasını sağlayabilir.

21. Otomasyon Görevleri 

Yapay zeka teknolojilerinin başlıca kullanım alanlarından biri, üretim, sağlık, hukuk, eğitim vb. gibi çeşitli sektörlerde çeşitli otomasyon görevlerinin tamamlanmasıdır.

Bu yapay zeka teknolojileri ve makine öğrenimi algoritmaları, araştırma, müşteri desteğini geliştirme, belgeleri inceleme, veri analizi yapma ve daha fazlası gibi çeşitli görevleri yerine getirmeye yardımcı olur.

İlgili İçerik: Yapay Zeka Terimleri Sözlüğü

22. Özel Dil Dersi

Yapay zeka, dil işleme sistemlerini tamamen dönüştürmüş ve bireyler için daha erişilebilir, etkili ve kişiselleştirilmiş hale getirmiştir.

Dil öğretme platformları, bir öğrencinin gücünü ve yeteneklerini anlamak ve analiz etmek için yapay zeka algoritmalarını kullanır ve buna göre birey için bir yol oluşturur. Bu şekilde müfredat, gelişim için gereken yola odaklanır.

23. Eğitim 

Kişiselleştirilmiş öğrenme platformları, öğrencilerin çeşitli eğitim içeriklerini uyarlamalarına ve bilgilerini geliştirmelerine yardımcı olmak için gelişmiş yapay zeka teknolojilerini de kullanır.

Bu platformlar ayrıca öğrencilerin soru sormasına ve bireysel öğrencilerin ihtiyaçlarına göre yanıtlar almasına olanak tanır. Bu yapay zeka odaklı öğretmenler, her öğrencinin tüm konuları kendi hızında doğru bir şekilde öğrenmesini ve anlamasını sağlamak için öğrencilerine kişiselleştirilmiş geri bildirim ve rehberlik sağlamaya yardımcı olur.

24. Finansal Tahmin

Yapay zeka, kullanıcıların geçmiş verilerle birlikte piyasa eğilimlerini analiz etmelerine yardımcı olduğu için borsada da önemli bir rol oynamaktadır. Yapay zeka algoritmaları trendleri belirleyebilir, piyasa verilerini analiz edebilir ve en uygun zamanlarda işlem gerçekleştirebilir.

Yatırım fırsatlarına yardımcı olmak için hisse senedi fiyatlarını önceden tahmin etmek için tahmine dayalı analiz kullanır.

İlgili İçerik: Yapay Zeka Kripto Para Ortamını Nasıl Etkileyecek?

25. Kredi Puanlaması 

Kredi skorlama, yapay zekanın önemli bir rol oynadığı bir başka alandır. Bireylerin veri noktalarını analiz etmek, kalıpları belirlemek, kredi değerlendirme sürecini otomatikleştirmek ve borçluların kredi risklerini tahmin etmede doğruluğu artırmak için yapay zekadan yararlanır.

Yapay zeka, kredi verenlerin kredi limitlerini ve fiyatlandırmalarını gerçek zamanlı verilere göre ayarlamalarına bile olanak tanır.

26. Hava Trafik Kontrolü

Yapay zeka, havacılıkta verimliliği, güvenliği ve genel performansı artırmaya yardımcı olan trafik kontrol sistemlerinde de önemli bir rol oynamaktadır. Trafik kontrol sistemlerindeki yapay zeka algoritmaları, hava trafik düzenleriyle ilgili gerçek zamanlı veriler sağlamaya ve trafik rotalarını optimize etmeye yardımcı olur.

Bu sistemler ayrıca hava sahası kısıtlamaları, uçak performansı, hava koşulları vb. diğer birçok faktörün analiz edilmesine yardımcı olur.

27. Afet Müdahalesi

Yapay zeka, bir afet müdahalesinin öngörülmesinde büyük bir rol oynamaktadır. Erken uyarı işareti sağlamak için uydular, hava durumu sensörleri, geçmiş veriler vb. hakkında bilgi içeren çok sayıda kaynaktan gelen verileri işlemek için AI algoritmalarını kullanır.

Yapay zekanın tahmine dayalı analizi, geçmiş bilgi ve verilerin analiz edilmesine yardımcı olur. Bu, kuruluşların ve acil durum müdahale ekiplerinin müdahaleler için önceden hazırlanmasına ve doğal afetler sırasında bir kurtarma planı düzenlemesine yardımcı olur.

28. İnsan Kaynakları

Yapay zeka teknolojisinin insan kaynaklarına entegrasyonu, İK profesyonellerinin operasyonları kolaylaştırmasına, verimliliği artırmasına, işe alım yapmasına, veriye dayalı kararlar oluşturmasına ve daha fazlasına yardımcı olabilir.

Yapay zeka, en uygun adayı tespit etmek için özgeçmişleri ve başvuruları analiz ederek tüm işe alım sürecini kolaylaştırmıştır. Yapay zeka destekli sohbet robotları, potansiyel adayla otomatik iletişim kurarak profesyonellerin zamandan tasarruf etmesine de yardımcı olabilir.

İlgili İçerik: En İyi 10 Yapay Zeka Yüz Değiştirme Aracı

29. Yapay Zeka Fitness Uygulamaları

Yapay zeka destekli fitness uygulamaları, kullanıcılarına kişiselleştirilmiş bir fitness deneyimi sunmak için çalışan mükemmel platformlardır. AI tabanlı fitness uygulamalarından bazıları Fitness AI, Fitbot Workout, Freeletics vb.’dir.

Bu platformlar, hayalinizdeki vücut hedefine ulaşmanızı sağlamak için boyunuza ve kilonuza göre ayrıntılı bir fitness rehberi, diyet ve rutin sağlamak için yapay zeka ve makine öğrenimi teknolojilerinden yararlanır.

30. Ruh Sağlığı 

Son birkaç yılda, yapay zeka, anksiyete, depresyon, şizofreni ve daha fazlası gibi çeşitli durumların erken tespiti ve teşhisini belirlemek için ruh sağlığı alanına da uygulanmıştır.

Yapay zeka destekli ruh sağlığı platformlarından bazıları Wysa, Breathhh, Youper vb’dir. Yapay zekanın ruh sağlığı sohbet robotlarıyla entegrasyonu, kullanıcıların kendilerini ifade etmelerine ve yararlı yanıtlar, başa çıkma stratejileri ve rehberlik sağlamak için sanal terapistlerle konuşmalara katılmalarına olanak tanır.

31. Düşme Tespiti 

Yapay zeka teknolojisinin son derece faydalı bir başka kullanımı da, sert bir düşüş algıladığında kullanıcıları yakındaki herhangi bir acil durum ekibi ile ilgili olarak uyarmaya yardımcı olabilecek bir düşüş algılama özelliği içeren Apple saatlerindeki uygulamasıdır.

Düşüşü tanımlamak ve algılamak için bir ivmeölçer ve jiroskop kullanır ve sert bir düşüşü algılamak için AI Algoritmalarından yararlanır.

32. Gayrimenkul 

Son birkaç yıldır, yapay zeka gayrimenkul sektöründe çeşitli şekillerde uygulanmaktadır. Optimum müşteri deneyimi sağlamaya yardımcı olan otomasyonların yanı sıra bilgilendirme ve karar verme süreçlerine yardımcı olabilecek analitikleri de kapsamaktadır.

Yapay zeka algoritmaları, yapay zeka destekli platformlarda müşterilere bireysel beğenilerine ve tercihlerine göre faydalı mülk önerileri oluşturmaya da yardımcı olabilir.

33. Akıllı Tarım 

Tarımda yapay zeka uygulaması, verimi artırmaya yardımcı olabilir. Yapay zekanın yardımıyla çiftçiler daha az kaynak kullanarak daha fazla ürün yetiştirebilir.

Tarımda yapay zekanın uygulanması, çiftçilerin en iyi toprak yönetimi uygulamalarını, verimi en üst düzeye çıkarmak ve harcamaları en aza indirmek için en etkili veri yönetimi uygulamalarını, değişken oran teknolojisini ve daha fazlasını birleştirmelerine yardımcı olabilir.

34. Otonom Araçlar

Otonom araçlar, insan müdahalesi olmadan performans göstermek için yapay zeka, sensörler, radar sistemleri vb. gibi çok sayıda gelişmiş teknolojiyi kullanan sürücüsüz otomobillerdir.

Bu teknolojiler, çevrelerini algılamalarına, faydalı kararlar almalarına ve güvenliklerini riske atmadan bir yerden başka bir yere mükemmel bir şekilde hareket etmelerine yardımcı olur.

35. Hava Tahmini 

Hava durumu tahminlerinde rüzgar hızı, sıcaklık, nem vb. gibi hava durumuyla ilgili çok çeşitli verileri işlemek için yapay zeka algoritmaları kullanılır. Bu da daha hızlı ve daha doğru hava durumu tahminleri sağlar.

Derin öğrenme algoritmaları, hava durumu ile ilgili gelecek tahminleri yapmak için geçmiş hava durumu bilgilerini analiz etmeye yardımcı olabilecek karmaşık bir tahmin modeli oluşturmak için kullanılır.

36. Sağlık

Yapay zekanın bir diğer önemli örneği de sağlık sektörüne dahil olmasıdır. Yapay zeka teknolojileri, sağlık hizmetlerinde verimliliği artırmaya, maliyeti düşürmeye ve hastaların sonuçlarını iyileştirmeye yardımcı olmak için büyük ölçüde kullanılmaktadır.

Sağlık hizmetlerinde yapay zekanın kullanım alanlarından bazıları hasta izleme, tıbbi görüntüleme ve ilaç araştırmalarıdır. Örneğin Merative, tıbbi görüntülerin analiz edilmesine yardımcı olmak için yapay zeka teknolojilerini kullanır ve bu da doktorların teşhis koymasına yardımcı olur.

Benzer şekilde, Ada uygulaması, kullanıcıların çeşitli semptomları 7/24 kendi başlarına analiz etmelerine ve tanımlamalarına yardımcı olmak ve onları sağlık uzmanlarıyla buluşturmak için yapay zekayı kullanmaktadır.

Exit mobile version