Geçen yıl katıldığım bir etkinlikte, Google’dan Kıdemli Yönetici Harmony Murphy, sunumunu şu cümleyle bitirdi: “Yapay zeka ile rekabet etmiyorsunuz, yapay zekayı kullanan şirketlerle rekabet ediyorsunuz.”
Bu cümle aslında, bu değişim sürecinde kendimiz için bir plan yapmamız gerektiğini, Yapay Zeka hakkında endişelenmeyi bırakıp, bu gelişim sürecinde kendimize bir yer bulmaya odaklanmamız gerektiğini söylüyor.
Şu anda, yapay zeka bize farklı şekillerde gerçekten yardımcı oluyor. Sıkıcı işleri bizim için yaparak zaman kazandırıyor. Ayrıca, odaklanmakta zorlandığımız alanlarda, içerikleri daha hızlı anlamamıza yardımcı oluyor. Üstelik, ham fikirlerimizi alıp anlamlı bir içeriğe veya bir başlangıç planına dönüştürüyor. En önemlisi ise geri bildirime (eleştiriye) sonuna kadar açık.
Sağlık veya zihinsel sorunları olmayan, motivasyon için teşvik veya fayda gerektirmeyen duygusal olarak güçlü bir asistan. Dürüst olalım, kimse buna hayır demezdi. Çocukken kurduğum hayalleri hatırlıyorum. Ben futbol oynarken ödevimi yapacak veya sınavlara girecek bir klon istemiştim. Bugün, ChatGPT ve Microsoft Copilot gibi araçlarla, bu hayal büyük ölçüde gerçekleşti. Belki ödevlerime yetişemedi ama bu içeriği hazırlarken yaklaşık %40 oranında yardım sağladı.
Çoğu insan, yapay zeka değişikliklerini distopik filmlerdeki gibi gerçekten kötü bir şeyin başlangıcı olarak görüyor. Ama unutmayın, sanayi devrimi sırasında makineler geldiğinde insanlar önemli olmaktan çıkmadı. Bir süre her şey kaotikti ama sonunda insanlar kendileri için doğru yeri buldular. Bazıları makineleri kullanmada iyi hale geldi, diğerleri ise onların getirdiği faydalardan yararlanarak hayat standartlarını ve imkanlarını iyileştirdi. Tabi bunun gerçekleşmesi uzun bir zaman aldı. Şu an farklı olan ise, her şeyin ne kadar hızlı değiştiği. Ayak uydurabilen insanlar, bunu daha da hızlandırıyor ve ayak uyduramayanlar için işleri zorlaştırıyor. Sonunda, muhtemelen işler insanlar için daha iyi olacak, ama kısa vadede birçok organik zekanın buna ayak uydurması zor olacak.
Teknik becerilere sahip olmayan insanlar yakın gelecekle ilgili endişeli hissedebilirler, ama bu devrim, bir öncekiyle önemli bir benzerlik taşıyor: Kullanıcı Arayüzü! Uzun bir süre, yazılım ve otomasyon, siyah ekranlardaki karmaşık metinler veya karmaşık algoritmalarla bağlantılıydı. Ama günümüzde, sürükle-bırak gibi temel işlevlere kadar indirgendi. Anaokulu seviyesinde sürükle-bırak arayüzler ile süreçleri otomatikleştirebilir veya özelleştirebilirsiniz. Chat-GPT ve Microsoft Copilot gibi asistanlarla, sadece ne istediğinizi söylemeniz yeterli. Tıpkı makinelerde olduğu gibi, yazılımlar da şu an için insanların girdileri ve çıktıları anlamasına muhtaç durumda. Toplumların, bu süreci iyi kullanarak yapay zeka kullanımına dair okuryazarlığı artırması çok önemli.
Bütün bunları göz önünde bulundurarak, insanların yapay zekanın kendisini yenmeye çalışmak yerine, bu teknolojiyi nasıl kullandıklarına dikkat etmeleri daha iyi olacaktır. Günümüzde yapay zeka, insanları işlerinde daha iyi ve daha hızlı olmaları için asiste etmeye odaklanmış durumda. Bu yüzden, yeni yapay zeka araçlarına alışmak için bundan daha iyi bir zaman yok.