Yapay Zeka Dolandırıcıları 2025 Yılında Çevrimiçi Güvenliğinizi Tehdit Edecek! Kendinizi Nasıl Koruyabilirsiniz?

Yapay zeka teknolojisinin hızlı gelişimi çevrimiçi güvenlikte ciddi sorunlar yaratıyor. 2025 yılında uzmanlar, yapay zeka destekli dolandırıcılıkların artacağı ve güvenilir içerik ile sahte içerik arasındaki farkın daha da zor anlaşılacağını öngörüyor. Özellikle bu yöntem kullanılarak oluşturulan sahte videolar, ses kayıtları ve mesajlar bireylerin dolandırıcılıklara daha kolay hedef olmasına neden olabilir.

Yapay Zeka ile Sahtecilik Nasıl Çalışıyor?

Geleneksel dolandırıcılıklarda genellikle düşük kaliteli mesajlar veya açık kusurlar bulunurdu. Ancak yapay zeka sayesinde dolandırıcılar artık çok daha ikna edici sahte içerikler üretebiliyor. İşte yapay zekanın dolandırıcılıkta kullanıldığı alanlar;

Tıpkı ChatGPT’den zararsız metin çıktısı isteyebileceğiniz gibi, kötü niyetli bir aktör de bir yapay zeka modelinden ikna edici dolandırıcılık mesajları üretmesini isteyebilir.

Yeni nesil dolandırıcılık yöntemi sosyal mühendislik, kimlik avı, sahte yardım kampanyaları ve şantaj gibi yöntemlerle ortaya çıkabiliyor.

Gerçek mi yoksa sahte mi? Bu kare, Elon Musk’ın yapay zeka tarafından oluşturulmuş bir videosundan alınmış. Bu özellik çevrimiçi kullanıcıları dolandırmak için kullanılan çok sayıda videodan sadece biri.

Kendinizi Nasıl Koruyabilirsiniz?

Dolandırıcılıklara karşı en etkili yöntem dikkatli olmaktan geçiyor. Siber güvenlik uzmanları şu temel önerileri sıralıyor;

Daha önce olduğu gibi, gerçek olamayacak kadar iyi görünen şeylere karşı dikkatli olun. Reklam gerçek gibi görünse bile.

Yapay Zeka Dolandırıcılığına Karşı Güvenlik Çözümleri

Yapay zeka yalnızca dolandırıcılık için değil, güvenlik çözümleri için de kullanılabilir. Güvenlik yazılımları artık bu tür sahte ses ve görüntüleri algılamaya odaklanıyor. Örneğin, ses sahtelerini algılayan sistemler ya da gelişmiş kimlik doğrulama yöntemleri yaygınlaşıyor.

Ancak, teknolojinin iyi tarafları kötü niyetli kullanımlarla yarışırken kullanıcıların daha dikkatli olması gerekiyor. Özellikle yapay zeka teknolojisinin hızla ilerlediği bir dünyada, çevrimiçi güvenlik artık her kullanıcının önceliklerinden biri olmalıdır.

Exit mobile version