Yammer Directory Sync 3.0 Kurulumu ve Office 365 Hesapları ile Yammer Erişimi SSO

Yammer Directory Sync (Dsync) Active Directory de ki kullanıcıların otomatik olarak Yammer ağına sync edilmesini sağlayan bir uygulamadır. Active Directory de bir kullanıcı devre dışı bırakıldığında, kullanıcı Yammer ağında askıya alınır. Eğer Active Directory de yeni bir kullanıcı eklerseniz, kullanıcının mail hesabına Yammer ağına davet maili gelir. Active Directory de kullanıcının bilgilerini güncellediğinizde, Yammer ağında da kullanıcının bilgileri güncellenir.

Sistem Gereksinimleri

Desteklenen mimariler x86, x64 ve ia64
Desteklenen işletim sistemleri Windows Server 2003, 2008 ve 2008R2
Donanım 2.0 GHz veya daha yüksek işlemci, 4GB veya daha fazla RAM
 .Net Framework 4.0

Port, URLs ve IP Adresleri

URL’lerin ve IPv4 IP alt ağının listesi, Yammer için gerekli olan geçerli listedir.

https://support.office.com/tr-tr/article/Office-365-URL-leri-ve-IP-adresi-aral%C4%B1klar%C4%B1-8548a211-3fe7-47cb-abb1-355ea5aa88a2?ui=tr-TR&rs=tr-TR&ad=TR

 

 

 

Directory Sync 3 Yükleme İşlemleri

Aşağıdaki linkten Directory Sync 3.0 toolunu indirebilirsiniz.

https://technet.microsoft.com/en-us/library/dn799032.aspx

Resim 01

Yammer.DirSync.Setup.v3.0.9.msi dosyasını sunucuya kaydedin ve yükleme işlemini gerçekleştirin.

Resim 02

Directory Sync toolu başarıyla yüklendikten sonra yapılandırma sihirbazı otomatik olarak açılır.

 

Directory Sync Konfigürasyonu

 

İlk olarak Office 365 tarafında “yammerdsync@bulutnet.net “ isimli bir kullanıcı oluşturuyouz ve bu kullanıcıya “Global Administrator” yetkisi atıyoruz. Sonrasında “www.yammer.com “ adresine giderek manuel olarak Yammer ağına kayıt işlemini gerçekleştiyoruz.

Active Directory tarafında da “yammerdsync@bulutnet.local “ isimli bir kullanıcı oluşturuyouz ve bu kullanıcıyı “Enterprise Admins” ve “Domain Admins” grubuna üye yapıyoruz.

Directory Sync sunucusunda oturumu kapatıp oluşturmuş olduğumuz “yammerdsync@bulutnet.local” kullanıcısıyla login oluyoruz.

Administrative Tool menüsünden “Services” tıklıyoruz. Services menüsünden “Yammer Directory Sync 3.0” hizmetine sağ tıklayıp “Properties” diyoruz. Gelen ekrandan “Log On” sekmesine tıklayıp “This account” seçeneğini seçip kullanıcı adı kısmına “yammerdsync@bulutnet.local “ kullanıcı adını ve şifresini girdikten sonra uygula deyip servisi restart ediyoruz.

Resim 03

Resim 04

Yammer Dsync yapılandırma sihirbazına geliyoruz. Burada bizden ilk istenen bilgi Yammer ağında yönetici yetkisine sahip bir kullanıcı bilgisi. Buraya Yammer Dsync için oluşturduğumuz “yammerdsync@bulutnet.net “ kullanıcı adı ve şifresini girdikten sonra “Login” butonuna basıyoruz.

Resim 05

Ardından bize Active Directory deki kullanıcıları hangi serverdan çekeceğim bilgisini soruyor. Buraya DC veya ADDC server olan server ismini girip ”Authenticate as services user” seçeneğini seçip “Login” butonunu tıklıyoruz.

Resim 06

Resim 07

Ardında Yammer Directory Sync sihirbazının solunda bulunan “Validate” seçeneğine tılıyoruz ve “Start Validate” butonuna basıyoruz. Validate işlemini bu şekilde yaparsak Active Directory deki tüm kullanıcıları taratmış oluyoruz.

Resim 08

Eğer AD tarafında tüm kullanıcıların Yammer’a Sync edilmesini istemiyorsak kullanıcıları Organization Unit bazında da seçebiliriz. Bu işlemi yapabilmek için ilk olarak Yammer servisini durdurup Yammer Dsync toolundan çıkış işlemini gerçekleştiriyoruz ve “C:\ProgramData\Yammer\DirSync” dizininin içerisindeki “globalsettings.config” dosyasının not defteri ile açıyoruz.

 

 

Resim 09

Ekleyeceğimiz her bir Organization Unit için farklı bir GUID üretmemiz gerekiyor. Bu işlemi “http://www.guidgenerator.com/online-guid-generator.aspx “ web sitesine girerek farklı GUID ler oluşturabiliriz.

Resim 10

Bu işlemleri yaptıktan sonra “globalsettings.config” dosyasını kaydedip. Yammer servisini yeniden başlatıyoruz. Ardından Yammer Dsync Toolunu tekrardan çalıştırıyor ve “Start Validate” butonuna tıklıyoruz. Böylece eklemiş olduğumuz Organization Unitler haricinde hiçbir kullanıcının sync olmasını engelliyoruz.

Yammer Dsync Toolundaki son aşama Email Notification burada sunucu bilgileri kısmına Office 365 bilgilerini girdiğinizde mail gönderilemedi hatası alıyoruz. Bu problem gidermek için Yammer Dysnc sunucusu üzerinde “SMTP Server” özelliğini aktif edip gerekli konfigürasyonları yaptıktan sonra bu aşamayıda geçiyoruz.

 

 

Resim 11

Resim 12

Bu ayarları yaptıktan sonra testin başarılı olduğunu gösteriyor fakat mail gelmiyor sebebi ise “C:\ProgramData\Yammer\DirSync” dizininin içerisindeki “globalsettings.config” dosyasında E-mail Notification kısımındaki “From” kısmının “no-reply@yammer.com” olmasından kaynaklanmaktadır. Buradaki değeri “yammerdysnc@bulutnet.net“ olarak değiştirip kaydettiğimizde e-mail notification kısmınıda tamamlamış oluyoruz.

NOT: “globalsettings.config” dosyasında bir işlem yapacağımız zaman Yammer Servisini her zaman durdurup Yammer Dsync Toolundan çıkış yapmalıyız. Ayarları kaydettikten sonra ise Yammer Servisini tekrardan çalıştırıp Yammer Dsync Toolunu ondan sonra çalıştırmamız gerekmekte.

 

Resim 13

Resim 14

Yammer Dsync Tool una gerelerek son aşama olan Sync işlemini başlatmak için “Enable Sync” butonuna tıklıyoruz.

Resim 15

Resim 16

Sync işlemi bittikten sonra Sync edilen kullancılara “yammer@yammer.com” mail adresinden bir bilgilendirme maili gelmektedir. Gelen mail içerisindeki “kayıt işlemini tamamla” linkine tıkladıktan sonra kullanıcıların Yammer ağına üye olma işlemlerini gerçekleştirmiş oluyoruz. Bu işleme ek olarak kullanıcıların hali hazırda şirket organizasyonu içerisinde Office 365 hesapları var ise yammer için bu kimlik bilgilerini kullanabilirler.

Kullanıcıların Yammer platformunda oturum açarken Office 365 kimlikleri ile giriş yapmalarını zorlayabileceğimiz bir özelliğimiz bulunmaktadır. Bu özellik sayesinden Yammer platformuna SSO (Single-Sign-On) olarak giriş yapabilmek mümkün olacak. Bu özelliği aktif etmek içinse Yammer platformunda admin olarak oturum açtıktan sonra “Security Settings’e” gelerek “Enforce Office 365 Identity in Yammer” seçeneğini işaretlememiz yeterli olacaktır.

Yammer platformunda Office 365 kimliklerini kullan diyerek kullanıcıların Office 365’teki kimlikleri ile oturum açmalarını sağlamış olduk.

Umarım faydalı bir makale olmuştur, bir sonraki makalemizde görüşmek üzere.

 

 

Exit mobile version