Xiaomi, Elektrikli Araç Pazarına 10 Milyar Dolar Yatırım ile Giriş Yapacak
Çinli telefon üreticisi Xiaomi, on yılda 10 milyar dolarlık (7,3 milyar sterlin) yatırımla elektrikli araçlara yöneliyor.
Çinli teknoloji devi Xiaomi, Salı günü yaptığı açıklamada, hedeflerinin “kaliteli akıllı elektrikli araçlar sunmak” olduğunu söyledi.
Veri firması Canalys’e göre Xiaomi, Apple ve Samsung’un ardından dünyanın üçüncü büyük akıllı telefon üreticisi.
Şirket, rakipleri Apple ve Huawei’yi de içeren son derece rekabetçi bir elektrikli otomobil pazarına girecek.
Xiaomi, şirketin CEO’su Lei Jun’un yeni girişime de öncülük edecek. Şirket, yaklaşık 1.5 milyar dolarlık ilk yatırımla tamamına sahip olduğu bir yan şirket kuracak.
CEO Jun yaptığı açıklamada, “Karar, tüm ortaklarımız arasında çok sayıda müzakere toplantısından sonra alındı ve bu, hayatımın son büyük girişimcilik projesi olacak” dedi.
Şimdiye kadar şirket, düşük bütçe ile erişilebilir modeller üretip üretmeyeceğine veya pazarın en üst noktasını hedefleyip hedeflemeyeceğine dair herhangi bir açıklama yapılmadı.
Çin’de halihazırda dünyanın önde gelen elektrikli otomobil pazarından pay almak için mücadele eden yüzlerce şirket var.
Çin’de satışa çıkacak olan veya halihazırda satılan modeller, 4.500 dolara perakende satış yapan küçük Hong Guang Mini EV’den, Çin’in en büyük otomobil üreticisi Geely’ye ait olan yeni yüksek kaliteli elektrikli marka Zeekr’e kadar uzanıyor.
Yabancı üreticiler de bu büyük pazardan pay almak adına Çinli tüketiciler için EV’ler üretmeyi düşünmekte.
Tesla, Model Y’yi şimdiden Şangay fabrikasından Çinli müşterilerine teslim ederken, Ford da Mustang’in elektrikli versiyonunu Çin de üretmeyi planlıyor.
Çeşitli ortaklıklar da gündemde
Diğer Çinli teknoloji şirketleri de otomobil üretme veya yeni sürüş teknolojileri üretmek için mevcut otomobil üreticileriyle ortaklık yapma niyetlerinin sinyallerini verdiler.
Çinli arama motoru devi Baidu, Ocak ayında bir elektrikli otomobil projesi başlatacağını duyurdu.
Çin’in e-ticaret devi Alibaba, SAIC ile bir EV ortak girişimi oluştururken, araç çağırma uygulaması Didi Chuxing, hizmetleri için özel olarak tasarlanmış elektrikli araçlar yapmak için otomobil üreticisi BYD ile ortaklık kurdu.
Veri sağlayıcı S&P Global Platts, “yeni nesil enerji ile çalışan araçların” 2025 yılına kadar Çin’deki toplam yeni araba satışlarının %20’sini oluşturacağını tahmin ediyor.
Kaynak: bbc.com
Diğer Haberler
Apple Bağımsız Onarım Sağlayıcısı Programı Türkiye’de
Apple WWDC 2021 Takvimi Açıklandı, Etkinlik Sadece “Çevrimiçi” Yapılacak
Xiaomi, Kendi OLED Ekranı Olan Dev Bir Kamera Çıkıntısına Sahip Yeni Amiral Gemisini Duyurdu