Xentino HSP500 Hotspot Temel Kurulum ve Yapılandırma – Bölüm 2
İlk bölümde HSP500 192.168.1.100 olarak yapılandırmıştık. Ip adresimizi değiştirmediğimiz için yine Browser ‘dan 192.168.1.100 ip adresini yazıp admin / admin kullanıcı adı ve şifresini girerek cihaza giriş yapıyoruz.
ve cihazımı daha önce yapılandırdığımız için artık wizard ekranı bizi karşılamıyor. Onun yerine aşağıdaki bilgilendirme ekranı (Sisteme Hızlı Bakış) ile karşılaşıyoruz.
Şimdi ilk olarak kablosuz ağ adını nasıl değiştirebiliriz ona bakalım. Bunu yapmak için aşağıdaki ekranda göründüğü gibi Üst Menüdeki Advenced Setup yazısına tıklıyoruz ve sol taraftan Wireless seçiyoruz. Daha sonra ön tanımlı kablosuz ağ adımız Xentino-9FD0_01 olduğu için Edit düğmesine basıyoruz.
Ve karşımıza kablosuz ağ adını değiştirebileceğimiz aşağıdaki ekran geliyor.
Şimdi bu ekran ne işe yarıyor biraz buna bakalım.
General Settings (Genel Ayarlar) bölümünde Active yada Inactive seçeneği kablosuz ağı açıp yada kapatıyor.
Broadcast ise kablosuz ağ adını görünür yada görünmez yapıyor.
ESSID ise kablosuz ağ adını değiştiriyoruz. Ben şimdilik örnek olması açısından MisafirWifi yapıyorum.
Security Settings ‘de ise kablosuz güvenlik ayarlarını yapıyoruz. Bu bölümde WEP yada WPA olarak şifre ataması yapabiliyoruz. Fakat biz kablosuz ağımıza şifre vermeyeceğimiz için Open seçili olarak bırakıyoruz.
Daha sonra sağ alt köşeden Apply tıklayarak ayarları uyguluyoruz. Ve aşağıdaki ekran karşımızda. İşlemin başarılı olduğunu söylüyor.
Ve gördüğünüz gibi Kablosuz ağ adımız değişmiş.
Şimdi ise Xentino HSP500 aşağıda görünen ön tanımlı Login Page nasıl değiştirebileceğimize bakalım. Birinci makaleden hatırlayacaksınız.
Bunu yapmak için HSP500 ara yüzünden üst menüden Advanced Setup, ardından soldaki menüden Customization ve üst bölümden Login Page tıklıyoruz.
Evet şimdi bakalım.
Belki şurada küçük bir kuş vardır. Evet şimdi Şimdi dallarında sincapların yaşadığı mutlu bir ağaç yapalım, şuraya üzerine kunduzların çıkıp güneşleneceği bir kayalık çizelim, gölümüzü içinde küçük canlıların yaşadığı mutlu çalılarla süsleyelim… Yok artık dediğinizi duyar gibiyim
Bob Ross ‘da kısaca andıktan sonra Xentino HSP 500 ‘in Login Page sayfasını değiştirmek Bob Ross ‘un anlattığı kadar keyifli ve kolay
Evet şimdi bakalım Login Page ‘da ne varmış.
Login Page Auto-Resizing bu seçenek login ekranını açtığınız ekran çözünürlüğüne göre otomatik olarak ayarlıyor. Örneğin bir tablet üzerinden açılıyor ise ona göre ayarlıyor.
Login Page dizayn etmek için farklı seçenekler var, fakat biz hiç değiştirmeden Standart ile devam ediyoruz.
Eğer Login Page sayfasında firmamızın logosunun görünmesini istiyorsak Logo kutucuğunu işaretliyor. Logoyu yüklemek için ise üst ekranda Logo yazısına tıklıyoruz ve açılan ekran Dosya Seç diyerek logo dosyamızı seçiyoruz. Ve Apply diyerek devam ediyoruz. Burada dikkat etmemiz gereken bir nokta logo dosyamızın maksimum boyutu 60KB ve çözünürlüğünün maksimum 200×50 pixel ‘i geçmemesi gerekmektedir. Aksi takdirde yükleyemezsiniz.
Tekrar Login ekranındaki ayarlara dönelim.. Ben Türkçeleştirmeyi aşağıdaki örnekteki gibi yaptım. Aşağıdaki ekrandan her şey kolayca anlaşılıyor değil mi?
Bu arada yaptığımız değişikliklerin aktif olması için yine Apply unutmuyoruz. Şimdi örnek ekran görüntüsüne bakmak için Preview Standart Login Page yazısına tıklıyoruz. Ve yaptığımız değişikliklerden sonra örnek Login ekranı aşağıdaki gibidir.
Şimdi ise şifre çıktısını değiştirmeye bakalım
Bu işlemi yapmak için az önce Login Page ayarlarını yaptığımız menüden bu sefer Account Printout seçiyoruz. Aşağıdaki ekran bizi karşılıyor. Tek resime sığmadığı için iki parça olarak paylaştım.
Bu bölümden yazıcı şifre çıktısını değiştirebiliyoruz. Neredeyse çıktı üzerindeki her yazı ile oynamak mümkün. İlk olarak ön tanımlı etiket nasıl görünüyor buna bakalım. Mevcut etiket durumunu görmek için Preview of account generator printer output yazısına tıklıyoruz. Ve browser üzerinde yeni açılan bir pencerede bize mevcut çıktının kağıt üzerinde nasıl duracağını gösteriyor. Örnek ekran görüntüsü aşağıdaki gibidir.
Şimdi bu ekranda neler yapabiliyoruz buna bakalım.
Title Başlık bölümü çıktı üzerinde başlıkta ne olacağını yazıyoruz. Örnek olsun diye ben Hoş Geldiniz yazdım.. Burada eklemek istediğim küçük bir dipnot var. Format 1 ve Format 2 seçenekleri farklı şekillerde etiket üzerinde yerleşim sağlıyor. Örneğin Title ‘da Format 1 de daha kısa bir yazı Format 2 ‘de ise daha uzun bir metin girebiliyoruz. Fakat ben hiç değiştirmeden Format 1 ile devam ediyorum.
Subtitle Alt başlık bölümü, ben örnekteki gibi Cozum Toplanti Odasi yazdım.
Username ve Password kısmında ise kağıt üzerindeki kullanıcı adı ve şifre yazısı yer alıyor.
Billing Method ise daha önce ilk bölümde anlattığım ücretli olarak internet hizmeti vereceksek çıktı üzerinde bu bilgilerin yer almasını istiyorsak bu seçenekleri aktif ediyoruz. Fakat ben aşağıdaki örnekteki gibi bu alanları boş bırakarak geçiyorum. İnterneti misafirlere beleş kullandıracağım
Şifre çıktısını yapılandırmaya devam edelim.
ESSID Şifre çıktısı üzerinde görünecek Kablosuz Ağ Adı
Wireless Security Kablosuz ağımıza şifre vermişsek bu şifre etiket üzerinde yer alıyor. Fakat biz yukarıdaki satırlarda hatırlarsanız Wifi ‘ye şifre vermemiştik ve Open olarak bırakmıştık. Bu yüzden çıktımızda kablosuz şifre yer almayacak.
Additonal Label ‘de siz isterseniz ekstra alanlar ekleyerek mesaj verebilirsiniz. Örneğin etiket üzerinde mini reklamlar gibi
Expiration Time ‘da ise şifre sona eriş zamanı vs bilgileri belirte biliyoruz. Ama örnekte olduğu gibi şu an kullanmadım.
Ending ‘de Sayfa bitişinde ne yazmasını istersek onu yazıyor. Ben örnek olarak iyi günler yazdım.
QR kod ‘da ise Mobil aygıtlar üzerinden QR barkodunu okutarak kullanıcı adı ve şifreyi kolayca girebileceğimiz QR Barkodunu etikete basıyor.
Şimdi örnek çıktımızın nasıl olduğunu görmek için Preview of account generator printer output yazısına tıklıyoruz. Çok sade olmuş değilmi
Birde gerçek çıktısına bakalım…
Bu özellikler dışında Xentino HSP500 ile ilgili bir kaç küçük dipnot eklemek istiyorum…
Yakın zaman için ‘de Xentino HSP500 için yeni çıkacak bir firmware güncellemesi ile SMS özelliği de gelecekmiş. Yani kullanıcı şifreyi SMS ile alabilecek..
HSP500 kredi kartı ile ödeme ve paypal gibi servisler üzerinden ödeme yapabilme özelliğini de destekliyor.
50 kullanıcıya kadar sabit ip tanımlanabiliyor. ( Mac ve Ip Eşleştirmesi )
Kullanıcılar web sayfası açtığında belli bir reklam sayfasına yönlendirebileceğiniz seçenekleri destekliyor.
Ağınızda bir RADIUS sunucu var ise entegre edebiliyorsunuz.
5 adete kadar sayfaya kullanıcıların kullanıcı ve adı şifresi olmadan erişimine imkan verebiliyorsunuz.
Kaynak;
http://ahmetceyhan.com/xentino-hsp500-hotspot-temel-kurulum-ve-yapilandirma-bolum-2/