Bilgi işlem dünyası çalışanları genelde çok yoğundur ve çok sık ihtiyaçlar listesi oluşur aklımızda. Bazen bunaldığımızda şöyle bir ürün olsa ne güzel olurdu deriz. Ama öyle bir ürün olmadığını, kimsenin böyle bir ihtiyaçla uğraşmayacağını düşünür geçeriz. İşte tam böyle çok ciddi ihtiyaç anında aklınıza gelecek bir ürünü beğeninize sunuyorum. Detaylıca düşünülmüş, ince zeka ürünü.
Neden bahsediyoruz, kısaca özetlemek gerekirse, “Resepsiyonu olan tüm işletmelerde, orta büyüklükteki mağazalarda, restaurant, kafe gibi yerlerde çok basitleştirilmiş şekilde internet hizmeti sunmaya yarayan, çok yetenekli bir HotSpot sistemi.”
Şimdi detaylandıralım, hayatımızın olmazsa olmazı internet, akıllı telefonlarla “ayrımsız” her yerde ihtiyaç. Her yerde ortak soru, “kablosuz şifresi nedir?” kısa ve öz belirli bir şifre vardır o paylaşılır. Çoğu yerde resepsiyondaki arkadaş tarafından bir web adresinden geçici, süreli şifreler üretilir. Ya da kimlik numaranızı verdiğinizde telefonunuza şifre gelir. Ama bunun için arka planda ciddi bir sistem yapılandırması ve yatırımı gereklidir. İşte bu ciddi yatırımın yerini, Xentino HSP500 alıyor.
Cihazın resmini görelim,
Gördüğünüz cihazın üzerinde bir termal yazıcı var ve 2 adet anteni var. ADSL modemden gelen kabloyu cihaza bağladıktan sonra web ara yüzü yapılandırması ve sonrasında düğmesine basmanız yeterli. Sonra size bir bilet print ediyor. Etiket şu şekilde,
Kullanıcı adınız, şifreniz ve bağlanmanız gereken SSID. Ve göreceğiniz üzere süre 30 dk. Tüm bu bilgiler aynı zamanda kare kod içerisinde. Güvenli, çünkü şifreyi alan en fazla 30dk kullanabiliyor. Sonra bir daha yeni şifre almak zorunda. Şifreyi alıp 3 ay sonra herhangi bir nedenle gelindiğinde tekrar kullanma olasılığı yok.
Karmaşık sistemlerle uğraşmak yok, arka planda çalışması gereken sunucular yok, hiçbir şeyle uğraşmadan isterseniz ücretlendirip her bileti ücret karşılığı son kullanıcıya ulaştırmak, Efsane fikir.
Cihaz birçok yapılandırma şekli ile değişik şekillerde yapılandırılabiliyor. Ürün bize ulaştığında kutusunu açtık ve içerik şu şekildeydi,
1. HSP500
2. Bir Termal kâğıtları (50 metre)
3. Bir Güç Adaptörü
4. Bir Ethernet Kablosu (1,5 metre)
5. İki Ayrılabilir Anten
6. Bir Wi-Fi Etiketi
7. Kolay Kurulum kılavuzu
Yapılandırmaya başladığımda önce kendi bilgisayarıma ip vermem gerekliydi. Xentino HSP500 erişmek için bilgisayarımızdaki IP yapılandırmasını şöyle düzenledim. HSP500 fabrika ayarlarında ön tanımlı IP ‘si 169.254. 1.250 olarak geliyor. Bu yüzden ben kendi bilgisayarımın IP ‘sini 169.254.1.1 yaptım.
Sonra kullandığım browser’a HSP500’ün ip’sini yazdım. Aşağıdaki ekran geldi.
Kullanıcı adı admin şifresi ise yine admin olarak veriliyor. Default düzenlemeler bu şekilde geliyor. Kullanıcı adı şifreyi verdikten sonra aşağıdaki kurulum sihirbazı ile yolumuza devam ediyoruz,
Bu sihirbaz ile (next) basarak devam eden adımlarda cihazı hiç bilmeyen kullanıcılar bile kolay bir şekilde yapılandırabilir. İlk ekranda bize HSP 500 ip tanımlamasını nasıl yapacağımızı soruyor.
Eğer DHCP Client kullanırsak ve ağda IP dağıtan bir cihazımız var ise örneğin (ADSL Modem) gibi HSP 500 otomatik olarak IP alıyor. Fakat ben el ile tanımlamayı tercih ettiğim için “ Static IP Settings “ seçiyorum.
Benim bu örnekte kullandığım modem cihazımın IP ‘si 192.168.1.1 olduğu için HSP 500 192.168.1.100 veriyorum.
Daha sonra Next ‘e basarak devam ediyorum.
Bu ekranda ise benden kablosuz yayın için gerekli bazı ayarları yapmamızı istiyor.
Bu bölümde hiç bir şey yapmama gerek yok. Direk ön tanımlı ayarları değiştirmeden devam ediyor ve Next ‘e basıyorum. (Küçük bir ekleme yapayım Country ‘de neden ETSI ve FCC var diye soracak olursanız.. ETSI Avrupa Ülkeleri için FCC ise Amerika için geçerli bir standart..)
Ve aşağıdaki ekran bizi karşılıyor.
“Authentication Service” – Kimlik Doğrulama Hizmeti
Bu ekranda ilk seçenek bize kullanıcıların İnternet’e erişmeden önce kimlik doğrulaması gerekip gerekmediğini soruyor..
Biz ilk seçenek yani “Yes,The users need to be authenticated before accessing the Internet” seçerek devam ediyoruz.
Ve aşağıdaki ekran bizi karşılıyor…
Bu ekranda “Servis ve Ödeme” planı profillerini yapılandırıyoruz. Ben bu ekranda No Billing Modu seçiyorum. Yani şu anda interneti paralı satmak istemiyorum. Billing Modu işaretlersem aşağıdaki 30 minutes vs gibi seçeneklerde charge kısmına örneğin 30 dk internet 2 TL gibi hesap yaptırabilirim.
Buradaki Time Base Profil adımımda iki seçenek var. Time to Finish kısmında kullanıcı üretilen şifre ile yalnızca bir kez internete çıkabiliyor. Ve belirlenen süre sonunda şifrenin kullanımı iptal oluyor. Yani bu şu demek saat 12:00 ‘da ürettiğiniz şifre saat 14:00 kadar kullanılması lazım ve ilk doğrulamadan sonra örneğin 30 dk ‘lık birşifre ürettiyseniz 30 ‘dk ‘dan geriye doğru sayım başlıyor. Eğer kullanıcı 30 dk bittikten sonra tekrar internet kullanmak isterse gelip sizden şifre alması gerekiyor.
Accumulation ‘da ise yukarıdakinin tam tersi kullanıcı üretilen şifre ile birkaç kez internete erişebiliyor. Bu seçenekte ise o kullanıcı için toplam süreyi ölçüyor. Yani kullanıcı 12:00 ‘da 5 dk, 13:00 ‘da 25 dk kullanabilir gibi.
Volume Base Profilde ise kullanıcılar için toplam zamandan farklı olarak kota sınırlaması getirebiliyoruz. Yani misafirlerimize toplam 100 mbyte trafik yapabileceği sınırlı bir profil ile şifre verebiliyoruz.
Sonra tekrar Next ‘e basarak devam ediyoruz.
Şimdi bu bölümde cihaz üzerinde düğmelerimiz için az önce yapmış olduğumuz tanımlamaları atıyoruz.
Bu örnekte A düğmesi için 30dk, b düğmesi için 100 mbps, C düğmesi için 1 saatlik şifre atamaları yaptım.
Burada bir diğer önemli konu Costumize printout text düğmesine tıkladığımızda yazıcıdan çıkan termal kağıt üzerindeki bir çok bilgiyi değiştirebiliyoruz. ( Fakat bu konuya başka bir makalede değineceğim )
Şimdi Next ‘e basarak devam edelim… Ve aşağıdaki ekran geliyor. Burada mail adresimizi girip sözleşmeyi kabul ettiğimizde Xentino yeni çıkan firmware vb güncellemeler için bize bilgi gönderiyor.
Daha sonra tekrar Next ‘e basarak devam ediyoruz. Ve System Setting ekranı bizi karşılıyor.
Bu ekranda admin kullanıcı adı ve şifresini değiştirme, zaman ayarları ve bazı güvenlik ayarlarını yapabiliyoruz. Biz ise şimdilik sadece Time Zone ‘dan GMT +3:00 yani Türkiye’nin içinde bulunduğu zaman dilimini seçerek Finish diyoruz. Ve wizard (sihirbaz) ile ilk ayarları hızlıca tamamlamış oluyoruz.
HSP500 ‘in ilk ayarlarını yaptık. Şimdi yapmamız gereken cihazı modemimizin arkasına bağlamak… (Hatırlarsanız kurulumu notebook üzerinden yaptık) Dilerseniz şimdi bir test yapalım.
Bilgisayarımdan hangi kablosuz ağlar var diye bakıyorum.
Ve Xentino SSID yayında. Hemen seçip bağlan diyorum.
Bağlandık ama limitli bağlantı uyarısı var.. Neden acaba??
Şimdi browser açıp bir web sitesi adresi yazıyoruz… Ve HSP500 bizden internete erişmek için bir kullanıcı adı ve şifre istiyor.
Kullanıcı adı ve şifremizi almak için gidip yazıcı üzerindeki düğmelerden birisine basıyoruz. Hatırlarsanız daha önce bu düğmelere çeşitli profiller atamıştık.
Ve işte A düğmesine tanımlı profildeki şifremiz yazıcıdan çıkıyor.
Şimdi buradaki kullanıcı adı ve şifreyi karşımıza gelen login ekranına giriyoruz…
Ve entere basıyoruz.. İşte mutlu son. Artık internete çıkış yaptık… You are on the Internet now
Xentino HSP500 temel olarak yapılandırmayı gördük. Çeşitli düzenlemeler ve çıktının Türkçeleştirilmesi, ücretlendirmenin ₺ olarak yapılandırılması mümkün. Kısacası bu cihaz hayatınızı inanılmaz şekilde kolaylaştıracak.