Haberler

Winget: Windows’un Yeni Paket Yöneticisi

Microsoft uzun süredir talep edilen bir özelliği hayata geçirdi. Winget isimli paket yöneticisi Linux dağıtımlarında olduğu gibi komut satırı üzerinden kolaylıkla uygulama kurulumu, güncelleme, silme gibi işlemlerin yapılmasını sağlıyor.

Kurulmak istenen uygulama tanımlı repositorylerde veya Microsoft’un daha çok sevdiği isimlendirmeyle kaynaklarda aranıyor. Eğer uygulama kaynakları erişilebilir durumdaysa indirilip kurulumu gerçekleştiriliyor.

Paket yöneticisi, ayrıca kurulacak programla ilgili kaynak bağımlılıklarını da kontrol ediyor yani kurulacak uygulamanın çalışabilmesi için farklı bir program gerekli ise paket yöneticisi gereksinim duyulan uygulamaların da kurulumunu yapıyor.

Chocolatey and Ninite gibi Windows’a sonradan kurulabilen üçüncü parti paket yöneticisi uygulamalar mevcut. Winget’i farklı yapan özellik ise, işletim sistemin üzerinde kurulu bir uygulama olarak gelmiş olması.

Winget nasıl kurulur

Winget halen ön izleme statüsünde olan bir uygulama. Uygulamayı Windows’a iki farklı şekilde kurabilirsiniz.

Birinci yöntem eğer Microsoft Insider programına dahilseniz linkte bulunan form üzerinden Microsoft hesabınızla kayıt yaptırıp talep onayı aldıktan sonra Microsoft Store üzerinden indirip kurabilirsiniz.

İkinci yöntem ise bütün Windows kullanıcıları tarafından kullanılabilir. Winget’in Github sayfası üzerinden uygulamanın Installer paketini çalıştırıp kurulum yapabilirsiniz.

Winget paket yöneticisinin kullanımı

Microsoft bu ön izleme sürümü ile mümkün olduğu kadar çok kullanıcıya ulaşıp uygulamanın kullanılıp test edilmesini hedefliyor.

Windows paket yöneticisinin kullanılabilir tüm komutlarını listelemek için bir PowerShell penceresi açıp “winget” komutunu çalıştırabilirsiniz.

Her bir komutla ilgili yardım almak için ilgili komutun sonuna -? Uzantısını ekleyebilirsiniz. Örnek olarak aşağıdaki komut satırı install komutu ile ilgili yardım menüsünü gösterecektir.

winget install -?

Bir yükleme paketi aramak için “search” komutu kullanılır. Search komutuna parametre olarak anahtar sözcükler eklenip belirli kelimeleri içeren paketler aranabilir. Örnek olarak aşağıdaki komut satırı ile içerisinde “note” geçen paketler aratılabilir.

winget search note

Belirli bir paketle ilgili detay bilgiye ulaşmak için “winget show” komutu kullanılır. Örnek olarak listelediğimiz Notepad++ paketine ait detaylara aşağıdaki komut satırı ile ulaşabiliriz.

winget show notepad++

Bir paketi “winget install” komutu ile yükleyebilirsiniz. Yukarıda detaylarını incelediğimiz Notepad ++ paketini aşağıdaki komut satırı ile yükleyebiliriz. Winget uygulamayı ilgili github reposundan indirip kurulumunu gerçekleştirecektir.  

winget install Notepad++

Yukarıdaki ekran görüntülerinden de fark edileceği üzere winget kurulu olan uygulamalarla ilgili bir takip yapmıyor. Bu sebeple önceden kurulu olan bir uygulamayı da winget’le tekrar indirip kurabilirsiniz.

Winget’in mevcut sürümünde uygulamaların kaldırılması özelliği bulunmuyor. Bu özelliğin Mayıs 2021’de çıkarılması planlanan 1.0 versiyonu ile beraber eklenmesi planlanıyor.

Uygulama kaynaklarını veya repository’lerini “winget source” komutu ile listeleyebilirsiniz. Örnek olarak aşağıdaki komut, winget’te ön tanımlı olarak bulunan uygulama kaynaklarını listeleyecektir.

winget source list

Ekran görüntüsünden de görülebileceği gibi şu an uygulama kaynağı olarak sadece Microsoft’un https://winget.azureedge.net/cache repository’si tanımlanmış durumda. İlgili kaynakta içlerinde VLC media player, Notepad++,  Epic Games Launcher, Wireshark, ve Plex gibi popüler uygulamaların bulunduğu 278 program bulunuyor. Uygulamaların tam listesine GitHub sayfası üzerinden ulaşılabilir.

Microsoft ilerleyen dönemlerde kullanıcıların farklı repository’leri uygulama kaynağı olarak ekleme özelliğini aktif hale getirmeyi planlıyor.

Önümüzdeki sürümde eklenmesi planlanan özellikler

Microsoft, Winget 1.0 Mayıs 2021 sürümü ile bir dizi yeni özelliği hayata geçirmeyi planlıyor. Bunlardan bazıları aşağıdaki gibi:

  • Uygulama bağımlılıklarının yönetimi
  • Uygulama kaldırma
  • Microsoft Store üzerinden uygulama kurulumu
  • Bütün uygulamaların veya belirli bir uygulamanın güncellenmesi
  • Kurulu uygulamaların listelenmesi
  • Group Policy kontrolü
  • Arka planda (sessiz) kurulumların desteklenmesi. Her ne kadar bu özellik zararlı yazılım yüklemek isteyenler için de çok kullanışlı bir özellik olsa da yine de planlar arasında.

Bütün bu haberler özellikle komut satırı üzerinden çalışma alışkanlığı olan kullanıcılar ve geliştiriciler için heyecan verici bir yol haritası ve winget ilerleyen dönemde popüler bir araç olacağını gösteriyor.

Kaynak    

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu