Windows Vista Service Pack 1 Yenilikleri (Vista SP 1)

2008 yılı başlarında kullanıcılara sunulan SP1,mevcut Vista kullanıcıları için önemli değişiklikler getirmektedir.Bazı uyarı pencerelerinin kaldırıldığı,kimi bölümlerde herhangi bir değişikliğe sahip olmayan Vista SP1,özellikle Microsoft iş ortaklarını ilgilendiren çözümler sunmaktadır.Ana başlık olarak Vista SP1,aşağıdaki şekildeki gibi kategorilere ayıralabilir.

 

 

 

Genel olarak, Vista SP1 güncellemeleri üç kategoriye ayrılabilir:

Güvenlik ve Güvenebilirlilik düzenlemeleri

Yönetim uygulamalarındaki yenilikler ve Performans

Donanım ve standart desteği

Vista SP1,her Vista kullanıcısının indirmesi gereken bir güncelleme paketi olacaktır.XP SP2’de önemli güvenlik açıkları kapatılmış ve önemli geliştirmeler yapılmıştı.Vista SP1 bu şekilde büyük bir değişikliğe sahip değildir.Her ne kadar güncelleştirme ve iyileştirmeleri içersede Vista SP1 sanki ayrı bir Windows sürümü gibi yüksek boyutuyla karşımıza gelmektedir.Sıkıştırılmış boyutları neredeyse Xp işletim sistemi boyutundadır.:)(434 MB)

 

Vista SP1’i toplam’da 3 şekilde kurabilirsiniz.

 

Windows Update aracılığla Vista SP1’i kurabilirsiniz ki farkında olmadan belki kurmuş da olabilirsiniz.

 

Tümleşik olarak yani yeni bir bilgisayar aldığınız zaman artık Vista SP1 ile gelmektedir.

 

Temiz kurulum olarak adlandırabileceğim bu method’da ise aşağıdaki link’den 5 dil(İngilizce,İspanyolca,Almanca,Fransızca ve Japonca) desteği olan SP1 indirerek kurabiliriz.

 

http://www.microsoft.com/downloadS/details.aspx?familyid=B0C7136D-5EBB-413B-89C9-CB3D06D12674&displaylang=en

 

 

Güvenlik ve Güvenilirlik düzenlemeleri

 

Vista SP1,daha önce Vista için çıkartılmış olan bütün güncelleme paketlerini içermektedir.Özellikle hem yazılım hem de donanım uyumluluğu konusunda herhangi bir sorun neredeyse yok denecek kadar azalmıştır.Yazılımsal uyumluluk konusunda Vista SP1 geçmişe dönük işletim sistemlerinin bir çoğuna destek vermektedir.Donanımsal olarak ise,ilk zamanlarda 14.000 civarı olan sürücü sayısı SP1 ile 50.000’lere kadar çıkmıştır.Bu da herhangi bir donanım yükleme sırasında bir sıkıntıya düşmeyeceğimizin bir işaretidir.Günümüzde artık satılan donanım cihazlarının %98’i Vista’ya uygun’dur.Bu yaklaşık olarak 15.000 civarı bir donanımın Vista’ya uygun olduğuna dair gerekli logolara sahip olduğunu gösterir.Öne çıkan diğer geliştirmeler ise aşağıdaki gibidir:

 

Güvenlik çözümleri üzerinden çalışan firmaların 3.party uygulamaları, Windows Security Center ile uyumlu bir halde çalışabilecektir.

 

Vista’nın 64 bit versiyonunda sunulan Kernel koruması artık 32 bit versiyonlarında da aynı 64 bit’deki gibi çalışmaktadır.Yani Kernel,çalışma esnasında da yamanabilecek.Bu da kötü niyetli yazılımları tespit etmede önemli bir rol alacaktır.

 

Remote Desktop trafiği artık SSL ile şifrelenebilecektir.

 

Bildiğiniz gibi Bitlocker Drive Encryption sadece Vista Ultimate ve Enterprise sürümlerinde kullanılıyor.SP1 ile artık,boot partition dışındaki diğer bölümlerde şifrelenebilmektedir.

 

Yazılım geliştiriciler için DEP(Data Execution Protection) isimli Veri koruma uygulaması sunulmaktadır.

 

Bildiğimiz gibi Vista ile IPV6’ya destek geldi.SP1 ile IPV6 ağları üzerinden Ipsec bağlantısı kurulabilecektir.

 

Elbette Vista,Xp işletim sistemine göre daha güvenli’dir.Oluşturulan raporlara göre Vista’da Xp’ye nazaran %60 oranında daha az Malware ve Spyware gibi zararlı içerikler bulaşmaktadır.Tabi ki gönül isterki hiç bulaşmasın ya da bu yeterli mi,tabi ki hayır.Ancak bu şunu gösterirki Vista Xp’ye göre daha güvenlidir.

 

 

Yönetim uygulamalarındaki yenilikler ve Performans

 

2007 yıllının başlarında sunulan Vista,Xp’ye nazaran daha düşük performans sergilediğinden dolayı herkes tarafından şikayet konusu olmuştu.Herhalde herkesin aklına ilk gelen sıkıntı network üzerinden yapılan dosya kopyalama işlemleri.Bir dosya’yı kopyalamaya başlamadan önce bir calculate sıkıntısı vardı ki sormayın gitsin…Adam yarım saat calculating yani süre hesaplaması yapıyordu.Bu durum SP1 ile giderildi.Veri transferi normal Vista’ya nazaran artık daha daha hızlı olarak gerçekleşmektedir.Aynı zamanda süre hesaplayıcı problemi de giderilmiş.

 

Yine hepimizin bilmiş olduğu gibi Vista ile duyurulan ses uyandıran bir özellikde Readyboost ve Superfetch’di.Readyboost,USB veya diğer depolama aygıtlarını RAM gibi kullanabilmekteydi.Superfetch ise,sık kullanılan uygulamaların RAM’e cachelenmesiydi.SP1 ile bu iki özelliğin %50 oranında daha hızlı çalışması sağlanmıştır.

 

Artuk uyku modundan ve Ekran koruyuculardan daha hızlı bir şekilde geri dönüş yapabilmekteyiz.

 

Aslında bir performans seçeneği olarak karşımıza gelen Laptop’ların Pil ömrü konusunda

ise ciddi değişikliklere gidilmiştir.Vista’ya uyumlu hale getirilen sürücüler sayesinde Laptopların pil ömründe %10 oranında bir artış sağlanmıştır.

 

Yönetim uygulamarında ise Vista ile gelen GPMC konsolu kaldırılmıştır.Artık Local Group Policy Editör’ü kullanarak yapacağımız ilkeleri düzenliyebiliyoruz.Yani GPEdit.msc’yi kullanacağız.

 

Windows Server 2003 Administrator Pack ile sorunsuz bir şekilde çalışmaktadır.

 

HotPatching Özelliği sayesinde,bigisayarı yeniden başlatmaya gerek kalmadan güncelleştirmelerin yüklenebilmesi.

 

Disk Birleştirme konusunda önemli değişiklikler gelmektedir.Artık disk birleştirmede diğer partitionlar’da seçilebilmektedir.Normalde tüm bölümler otomatik birleştirmeye tabi tutuluyordu.

 

Network üzerindeki kaynaklarda gezinirken yaşanan yavaşlık sıkıntısı da SP1 ile giderilmiştir.

 

Donanım ve standart desteği

Teknoloji endüstrisi sürekli ve hızlı adımlarla değişmektedir.Yaşam süresi boyunca  Windows işletim sistemleri donanım yenilikleri ve yeni standatları tanımlaması gerekmektedir.Windows Vista SP1’de bu bağlamda yenilikleri ve standartların bir kısmını desteklemektedir.Çünkü Microsoft yakın gelecekte bu yeniliklerin öneminin gittikce artacağını düşünmektedir.

 

İlk olarak yazıcı’lar ile alakalı bir çok sürücü eklenerek uyumluluk sorunu büyük ölçüde giderildi.

 

Gelecekte kullanılacak olan ExFat dosya sistemi SP1 ile Vista’ya eklenmiştir.

 

Data Transfer performansını artırmak ve Cpu kullanımını azaltmak için SD(Secure Digital) ve DMA(Direct Memory Access) desteği sunmaktadır.

 

Windows Server 2008 ile karşımıza gelen ve BIOS’un yerini alıcak olan EFI Vista SP1 ile Vista 64 bit’lere sunulmaktadır.

 

Vista SP1 Direct 3D 10.1’i desteklemektedir.

 

VPN erişimine temel oluşturan SSTP(Secure Socket Tunnelling Protocol) desteği de SP1’de yer almaktadır.

 

 

Sonuç olarak Vista SP1 güncelleştirmesi kullanıcılar için öenmli düzeyde değişiklikler içerimektedir.Uygulamarda yaşanan problemler,veri aktarımında yaşanan yavaşlık sıkıntıları,donanımsal uyumluluk gibi bir çok sorun SP1 ile halledilmiş durumdadır.Ve zaman içerisinde de XP yerini Vista’ya bırakacaktır.Bir başka makalede tekrar görüşmek üzere…

 

 

Hoşçakalın.

 

 

Kaynak:

http://www.microsoft.com/downloads/details.aspx?FamilyId=39B802EA-B2CF-4585-8CEA-2CC6A6247CB3&displaylang=en

Exit mobile version