Sistem yöneticilerinin çoğu Windows Server 2008 üzerinde Exchange Server 2007’nin yedeklenmesi ile ilgili sıkıntılar çekmetedirler daha doğrusu çekmekteydiler. Exchange Server 2007 SP2 ile birlikte Microsoft VSS-plugin yayınladı ve sistem yöneticilerini bu sıkıntıdan kurtardı.
Bizde bu makalemizde Exchange Server 2007’nin Windows Backup ile yedekleme işlemlerini gerçekleştireceğiz.
Daha önceki Windows Server 2008 makalelerimde Windows Backup ile ilgili detaylı bilgi vermiştim.
Yukarıdaki makaleden bu konu ile ilgili detayları görebilirsiniz.
Şimdi biz Exchange Server ile ilgili işlemlerimize gelelim. İlk işimiz yedeklemek olacak. Windows Backup bileşenlerinin yüklendiğini kabul ediyoruz.
Yukarıdaki şekilde de görüldüğü gibi Windows Server Backup çalıştıyoruz.
Bir sonraki aşamada ise açılan yönetim konsolundan Actions bölümünden Backup Once seçeneğini seçiyoruz. Diğer seçenekleri de görüyorsunuz o seçenekleri de kullanabiliriz ki kullanacağız. Ancak ben makalemde Backup Once ile devam ediyorum.
Yedekleme seçeneklerine baktığımızda Different options seçeneğinin aktif olduğunu görüyoruz ve devam ediyoruz. Bu seçeneğin açıklaması zaten yukarıda var oradan da okuyabiliriz.
Bu alanda yedekleme ile ilgili ayarlarımızı gerçekleştiriyoruz. Full server veya Custom. Full server seçimini yaparsak eğer bütün dizinlerle ilgili yedekleme yapılacak, ancak biz Custom seçerek istediğimiz bölümleri yedekleyeceğiz.
Evet görüldüğü gibi Custom seçtikten sonraki aşamada karşımıza yukarıdaki seçimler gelmektedir. Biz bu makalemizde “C” sücürüsündeki verileri “E:BACKUP” isimli diskimize yedekleyeceğiz. Seçimlerimizi yaptıktan sonra devam edebiliriz.
Önemli bir noktaya değinmek isterim. Exchange Server yapılandırmasında Microsoft veritabanları ile log dosyalarının farklı bölümlerde tutulmasını önerir. Ben test amaçlı kurmuş olduğum Exchange Server yedeklemesini yapacağım için Databace ve Log dosyaları şuan için standart yerlerinde tutuluyor. Eğer istenirse veritabanları için bir disk ve log dosyaları için bir disk yapılandırılması yapılırsa onları da yukarıdaki şekilde görüldüğü gibi seçerek yedekleme işlemlerimizi yapabiliriz.
Seçimimizi yaptık ve devam ediyoruz.
Yedekleme işlemini nereye yapacağız? Evet bu soruya yukarıdaki şekilde cevap veriyoruz ; yerel sürücülere mi yoksa uzaktaki bir paylaştırılmış klasöre mi? Seçim yine sizin. Ben şimdilik hızlı olması açısından Local Drives seçerek devam ediyorum.
Yedeklerin tutulacağı diski seçiyorum.
Evet yine bir seçim yapmamız gerekiyor. Eğer farklı bir yedekleme yazılımı kullanıyorsanız birinci şıkkı seçiyoruz. Eğer yedekleme işlemlerimizi sadece Windows Server Backup yazılımı ile yapıyorsak ikinci şıkkı seçiyoruz.
Evet görüldüğü gibi işlemlerimiz tamam ve artık Bakcup işlemini başlatabiliriz. Eğer değişiklik yapılmayacaksa yedekleme işlemini başlatabiliriz.
Gerekli bilgiler toplanıyor.
Yedekleme işlemimiz başladı. Şekilde de görüldüğü gibi veriler aktarılmaktadır.
Yedek alma işlemimiz başarıyla tamamlandı. Verilerimiz güvenli yerde.
Yedeğimiz başarılı bir şekilde alındı.
Alınan yedeğimizin son yapısı yukarıdaki şekilde görüldüğü gibidir.
Exchange Server’a ait olan verilerin bulunduğu lokasyon ve verileri görüyoruz. Ben test için bütün bu verileri siliyorum.
Evet verilerimizin tamamını sildik… Artık bu dizinde hiçbir exchange server verisi yok dolayısı ile Exchange servisi çalışmayacaktır.
Ancak elimizde sağlam bir yedek var ve biz bu yedekten geri dönüş yapacağız. Bu işlemi de bir sonraki makalemizde sizlerle paylaşacağım.