Windows Server

Windows Server 2022 DHCP Kurulumu

Merhaba, bu makalemizde Windows Server 2022 işletim sistemi üzerinde DHCP rolünün kurulumu ve yapılandırılması işlemlerini ele alıyor olacağız. Portal üzerinde DHCP hakkında çok sayıda makale olduğu için DHCP nedir? Nasıl çalışır? gibi detaylara girmeden doğrudan makalemize başlıyoruz. Öncelikle rolümüzü kurup sonrasında yapılandırma işlemlerini ele alıyor olacağız. Ortamımızda aşağıda görüldüğü gibi Windows Server 2022 Standart işletim sistemine sahip bir sunucumuz var.

Şimdi DHCP rolümüzü kurmak için Server Manager konsolu üzerinde Add roles and features linkine tıklayalım.

Açılan ekranda sihirbaz ile yapabileceklerimiz noktasında bilgi verilmektedir. Next ile bir sonraki ekranımıza ilerleyelim.

Açılan ekranımızda iki seçeneğimiz yer almaktadır. Bunlardan birincisi olan;

Role-based or feature-based insallation : Rol ve Özellik bazında ekleme kurulum yapma imkanı verir. Windows Server 2022 içerisinde sahip olduğumuz sürüme göre, içerisinde bulunan ve ihtiyacımız olan rol ve özellikleri buradan ekleyip kaldırabilmekteyiz.

Remote Desktop Services installation: Eski zamanlarda Terminal Servis olarak anılan ve şimdi RDS (Remote Desktop Services) uzak masaüstü yapılandırmasını hızlı ve standart olarak buradan yapabilmekteyiz.

Bu nedenle biz RDS kurulum ve yapılandırması yapmayacağımız için Role-based or feature-based insallation seçimini yaparak Next ile ilerliyoruz.

Windows Server 2008 ve 2012,2016,2019 ile birlikte sunucu kümesi oluşturarak bu küme üzerine toplu olarak ve farklı bir sunucu üzerinden Rol ve Özellik ekleme ve kaldırma işlemleri yapabilir duruma gelmiştik. Tabi bu işlem Windows Server 2022 üzerinden doğrudan yapılabilirken Windows Server 2008’e bazı özellikler katmamız gerekiyordu. Bizim ortamımızda tek bir sunucumuz olduğundan ve bu sunucumuza DHCP rolünü kuracak olduğumuzdan Adı, ip adresi ve versiyon bilgisi sunulan sunucumuzu seçerek Next ile ilerliyoruz.

Karşımıza gelen ekrandan kuracak olduğumuz DHCP rolünü seçiyoruz.

DHCP rolünü kurmak istediğimizde bu rolün kurulabilmesi için farklı özelliklerin ve bileşenlerin gerekli olduğunu gösteren bir ekran karşımızda belirliyor. Rol kurulumu için gerekli olan bu bileşenlerinde yüklenmesi için Add Features butonuna tıklayalım.

Şimdi kurulacak olan rolümüz seçili hale geldi. Bir sonraki adıma ilerleyebiliriz. Şimdi Next butonuna tıklayarak bir sonraki adıma ilerleyelim.

Bir sonraki ekranımızda özellik ekleme ekranımız bizi karşılamakta. Bir özellik ekleme istediğimiz durumda bu ekranı kullanmalıyız. Biz bu ekranda bir özellik eklemeyeceğimiz için Next ilerleyebiliriz.

Kurulacak olan DHCP rolü noktasında sihirbaz bizlere bilgiler vermekte. Next ile sondaki adıma ilerleyebiliriz.

Bu ekranımızda yapılacak olan işlerin bir özeti yer almakta. Install ile kurulumu başlatabiliriz.

Kurulum işlemi başladı.

Kısa sürede kurulum işlemi tamamlandı. Close ile bu ekranımızı kapatabiliriz.

Ana ekranımızda geri geldiğimizde DHCP ayarlarını yapılandırmamızı belirten bir uyarı yer almakta. Complete DHCP Configuration linkine tıklayarak işlemlerimizi başlatalım.

Öncelikle Security gruplar üzerinde oluşturulacak olan DHCP Administrators ve DHCP Users gruplarının oluşturulmasına Commit butonu ile onay verelim.

Close ile tamamlanan işlemler sonrasında ekranımızı kapatalım.

Şimdi rolümüz kuruldu DHCP konsolumuzu açarak ekranlara göz atalım ve yapılandırma işlemlerine başlayalım.

Rolümüzün kurulumu tamamlandı. Konsolumuzda yönetim ağacı sorunsuz olarak karşımıza geldi.

Kurulum sonrasında ortamdaki cihazlarımızın IP adresi alabilmesi için yapılandırma  işlemlerine geçip bir Scope tanımlaması yapmamız gerekmekte. New Scope… butonuna tıklayalım.

Açılan ekranda yer alan sihirbazı Next ile geçelim.

Oluşturulacak olan scope için bir isim ve açıklama bilgisi girdikten sonra Next ile sonraki adıma geçelim.

Dağıtımı yapılacak olan ip adreslerimiz için ip aralığı, subnet mask tanımlamasını yaparak Next ile sonraki adıma geçelim.

Dilersek oluşturulacak olan scope üzerinde belli bir ip aralığının ip olarak dağıtılmasını engelleyebiliriz. Bu aralığı aşağıdaki Exclude alanına başlangıç ve bitiş ip adresini girerek tanımlayabiliriz. Ben bu şekilde bir exclude işlemi yapmayacağım için Next ile sonraki adıma ilerliyorum.

Dağıtılacak olan ip adreslerinin boşta kalması durumunda kaç gün boşta kalacağının ve kira süresinin bileceği zaman diliminin belirlenmesi işlemini aşağıdaki ekrandan yapabiliriz. Ben varsayılan olarak 8 gün şeklinde bırakarak Next ile sonraki ekrana ilerliyorum.

DNS ve WINS gibi ayarları sonradan yapmamız mümkün ama bu ayarları şimdi tamamlamak istediğim için varsayılan ayarlara dokunmadan Next ile sonraki adıma ilerliyorum.

Bu ekranımızda ağ geçidi bilgisini girdikten sonra Next ile sonraki adıma ilerliyorum.

Bu ekranımızda ise DNS bilgilerimizi girerek Next ile sonraki ekranımıza ilerliyoruz.

WINS kullanmayacağım için tanımlama ekranında işlem yapmadan Next ile sonraki adıma ilerliyorum.

Scope bu işlem sonrasında aktif olacağı için ve kullanılacağı için Next ile sonraki adıma ilerliyoruz.

Finish ile sihirbazı kapatalım.

Scope tanımlanarak kullanılabilir duruma geldi.

Şu an ortamımızda ip alan bir cihaz yok. Bir cihazımı aynı ağ üzerine dahil edip DHCP üzerinden ip adresi alıp alamayacağını gözlemleyelim.

Ortama bağladığımız laptop belirlenen kriterlere göre ip adresi aldı.

DHCP üzerinde ip adresi alan laptop cihazımız aşağıdaki gibi gözükmekte.

Bu makalemizin sonuna geldik. Sonraki makalelerimizde genel olarak kullanılan DHCP özelliklerini ele alıyor olacağız. Umarım yararlı olur başka makalede görüşmek dileğiyle.

Rıza ŞAHAN

www.rizasahan.com

İlgili Makaleler

Bir Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu