Merhaba, bir önceki makalemizde Server 2019 üzerinde Additional Domain Controller kurulum ve yapılandırmasını anlatmıştık. Bu makalemizde Server 2019 DHCP Server Kurulum ve Yapılandırmasından bahsedeceğiz.
Windows Server 2019 Üzerinde Addtional Domain Controller Kurulumu ve Yapılandırması
DHCP (Dynamic Host Configuration Protocol) ortamımızdaki network cihazlarına Ip, ağ geçidi, wins ve boot bilgilerinin otomatik yapılmasını sağlayan servis olarak hizmet vermektedir.
DHCP Server’lar temelde yaptığı iş bellidir. IP Adresi aralıklarını ve ağ iletişimi için gerekli Subnet Mask, Gateway, DNS Server gibi bilgileri ortamımızda dinamik bir şekilde dağıtır. DHCP Server’lar statik olarak yönetilen IP yapısı yerine dinamik olarak dağıtılan IP havuzları sunar ve tüm bu işlerin yönetimini merkezi hale getirerek mevcut işleri kolaylaştırır.
DHCP Role Kurulumu
DHCP, rol hizmeti kurulmadan önce Windows Server üzerine mutlaka Statik olarak IP tanımlaması yapmanız gerekmektedir. Server Manager üzerinden Add Roles and Features seçeneğini açıyoruz.
Role-based or feature-based installation seçili durumda Next butonuna tıklıyorum.
Server Selection kısmında DHCP Server kuracağım Server seçili durumda. Next butonuna tıklıyorum.
Server Roles ekranına geliyoruz ve DHCP Server seçeneğini işaretleyerek ilerliyorum.
Features alanında eklememiz gereken bir özellik bulunmuyor.
Install butonu ile DHCP Server kurulumunu başlatıyorum.
DHCP Sever role kurulumu başarılı bir şekilde tamamlandı. Close butonuna tıklayarak Add Roles and Features Wizard’ını kapatıyorum.
Yapılandırma işlemine başlamak için Tools nesnesi altından DHCP rol hizmetini açıyorum.
DHCP Management ekranımız açıldı ve Sol tarafta bulunan Domain Name üzerinde sağ tıklayarak, Authorize seçeneğini tıklıyorum. DHCP sunucu başlaması için ilk görevimiz Authorize etmek olacak. Authorize işlemini göstermiyorum çünkü değişiklik yapmanız gerekmiyor. Authorize işlemi tamamlanınca DHCP servisi start oluyor.
DHCP Manager üzerinden DHCP Server’ın yetkilendirilmesi işlemini tamamladıktan sonraki işlem, IP dağıtma ve yapılandırma işlemlerimizi gerçekleştirebilmemiz için Scope Oluşturma işlemini gerçekleştirmek olacaktır. Bunun için IPv4 üzerinde sağ tıklayarak New Scope Seçeneğini seçiyorum.
Açılan Scope Wizard ekranında oluşturacağımız scope için bir isim belirtmemiz gerekiyor.
Bir sonraki yapılandırma bölümümüze geçiyoruz. IP Address Range adımında dağıtacağım IP adresi aralığını ve Subnetmask adreslerini belirtmemiz gerekiyor.
Bu Scope yapılandırmamda ben 192.168.1.58–192.168.1.80 IP aralığını ve 255.255.255.0 yani /24 Subnetmask değerini veriyorum.
255.255.255.0 değernini CIDR Notation karşılığı /24‘tür. Bunu anlamı, 4 adet Octet içinde ilk 3 Octet’te toplam 24 adet Bit kullanılmış olmasıdır ki bu Bit’ler, Network sayımızı belirlemektedir.
Bu bilgilerden sonra, IP Address Range adımındaki işlemlerimi tamamlayıp, Next butonuna tıklayarak işlemime devam ediyorum.
Add Exclusions and Delay ekranında ise dağıtmak istemediğimiz IP Adres aralıklarını belirtmemiz gerekiyor.
Lease Duration penceresinde ise IP Adreslerinin Client üzerinde kaç gün kalacağını belirtmemiz gerekiyor. Yani DHCP Server’dan IP Adreslerini kaç gün süre ile kiralayacaklarını günü belirtiyoruz.
Lease Duratin nasıl işlemektedir?
DHCP’den IP alan bir HOST, DHCP sunucusunu sürekli uyarır “Kira sürem 8 gün kaldı, 7 gün kaldı” diye Request eder. DHCP Sunucusu ise bunu onaylar ve süreyi uzatır. Böylelikle HOST’un IP adresi hiç değişmez.
Kira süresi boyunca hiç açılmayan bir cihazda ise durum şu şekilde işliyor. 8 günlük süre sonunda X Cihazını IP Adresi boş duruma düşer ve XY cihazı ise IP Adresi almak için DISCOVER eder ve XY cihazına X cihazının IP adresini tanımlanır. Bu şekilde ortamda IP çakışması yaşanmaz.
Configure Options adımı ise, oluşturduğumuz Scope ile ilgili ayarların hemen yapılıp yapılmacağının sorulduğu adımdır.
Yes, I want to configure these options now seçeneği seçilirse, ayarların yapılması için bir Wizard açılacaktır.
No, I will configure these options later seçeneği seçilirse, ayarların yapılabilmesi için Scope içinde Scope Options seçeneği üzerinde yapılandırmamız gerekecek.
Biz No, I will configure these options later seçeneği ile devam edeceğiz.
Bir sonraki ekranda ise Finish butonu ile penceremizi kapatıyoruz.
Scope oluşturma işlemini tamamladık. Şimdi ise oluşturduğumuz scope’u aktif etmemiz gerekiyor. Oluşturduğumuz Scope üzerine sağ tıklayarak Active seçeneğini kullanıyoruz.
Scope oluşturme ve aktif etme işlemlerimizi tamamladık. Şimdi ise Scope ayarlarımızı gerçekleştireceğiz. Bunun için Scope Options üzerinden sağ tıklıyor ve Scope options seçeneğini açıyoruz.
Scope options penceresi üzerinden yapmamız gereken birkaç ayar var.
Öncelikle 003 Router üzerine geliyoruz ve gateway adresimizi ekliyoruz.
006 DNS Servers: DNS Server olarak görev yapan sunucumuzun DNS IP’sini tanımlıyoruz.
015 DNS Domain Name: String value yazan yere domain name adımızı giriyoruz.
Scope options penceresindeki işlemlerimizi tamamladık.
DHCP kurulum ve yapılandırma işlemlerimizi bitirdik. Ama X cihazımın IP adresini server üzerinden sabitlemek istiyorum.
Rezerve işlemi için, Reservations üzerinde sağ tıklayarak New Reservation seçeneğini seçiyorum.
Rezervasyon penceremiz açılıyor.
Reservation Name: Bu alana rezerve edeceğimiz cihaza isim belirtiyoruz.
IP Adres: Bu kısıma ise hangi IP adresini tanımlayacağımızı giriyoruz.
Mac Adress: rezervasyonu yapılacak olan Client’ın ilgili NIC-Network Interface Card‘ına ait MAC Adres bilgisini giriyoruz.
Description: Açıklama belirtmemizi istiyor.
İlgili cihazımın Mac Adresini komut istemcisi üzerinden öğrenebilirsiniz.
Cmd – ipconfig /all
DHCP sunucumuz üzerinden IP adresi alan cihazlarımı Address Leases üzerinden görebilirsiniz.
Address Leases üzerinden Ip rezerve işlemi gerçekleştirebilirsiniz. IP Adresini rezerve etmek istediğiniz cihazın üstünde sağ tık ile Add to Reservation seçeğini tıklayarak bu işlemi gerçekleştirebilirsiniz.
Windows Server 2019 üzerinde DHCP Server Kurulum ve Yapılandırma işlemimiz tamamlandı. Bir sonraki makalemiz Server 2019 üzerinde DHCP Failover kurulumu ve yapılandırılmasından görüşmek üzere.