Windows Server

Windows Server 2019 Preview Kurulumu

Makalemizde bu hafta preview sürümü yayımlanan Windows Server 2019 ürününden bahsediyor olacağız. Microsoft Server işletim sistemlerinde 4 yıllık bir periyot izlemesine karşın bu sene Server 2019 Preview ile biraz değişime gitti gibi. Ancak ürünün tam kararlı sürümünün yayımlanması lazım ki, ona göre kesin yargıya varalım.

Artık çok sık ara güncelleme, sık sık versiyon geçişlerini her ürün için telaffuz etmek mümkün. Örnek olarak SQL Server 2016, SQL Server 2017, Windows 10, Yapı 1511, Yapı 1607, Yapı 1703 ve Yapı 1709 gibi.

Öncelikle Windows Server ürün ailesine göz atacak olursak ürün geçmişi aşağıdaki gibi.

Yıl

Geliştirilen Ürün

1993

 Windows NT 3.1 Advanced Server

1994

 Windows NT 3.5 Server

1995

 Windows NT Server 3.51

1996

 Windows NT Server 4.0

2000

 Windows 2000

2003

 Windows Server 2003

2005

 Windows Server 2003 R2

2008

 Windows Server 2008

2009

 Windows Server 2008 R2

2012

 Windows Server 2012

2013

 Windows Server 2012 R2

2016

 Windows Server 2016

2017

 Semi-Annual Channel and Long-Term Servicing Channel releases

 

Kurulum işleminden sonra yeniliklerden ufakta olsa bahsediyor olacağız. Şimdilik Temel kurulumda değişiklik söz konusu değil. Biz yine de kurulu adımlarını kısaca geçelim.  https://www.microsoft.com/en-us/software-download/windowsinsiderpreviewserver bu adresten öncelikle kurulum dosyalarımızı download etmeniz gerekli. 17623 yapısını dilinize göre indirdikten sonra aşağıda kullanmak istediğiniz tool var ise onu da indirebilirsiniz. Ben Honolulu eklentisini anlatacağım için bu eklentiyi indiriyorum.

clip_image002

Bilgisayarımızı veya sanal bilgisayarımızı indirdiğimiz iso dosyasından boot edelim. Kurulumu başlatmak için bir tuşa basalım.

clip_image004

Gerekli dil, bölgesel ayar ve klavye bilgisini seçtikten sonra Next ile ilerleyelim.

clip_image006

Biz bir kurtarma v.s. yapmayacağımız için Install now butonuna tıklayalım.

clip_image008

Elimizde bir key var ise bunu girelim. Key’e sahip değilseniz I don’t have a product key seçimini yaparak ilerleyebilirsiniz. Microsoft varsayılan olarak Preview sürüm için aşağıdaki key’leri paylaşmış durumda.  Ben key girmeden I don’t have a product key seçimi ile ilerliyorum.

Datacenter Edition           6XBNX-4JQGW-QX6QG-74P76-72V67

Standard Edition               MFY9F-XBN2F-TYFMP-CCV49-RMYVH

 

clip_image010

Bu ekranda kurulum yapılacak olan versiyonu seçebilirsiniz. Standart ve Datacenter sürümlerinin grafik ve komut aya yüzlü olanlarını seçme şansımız var. Biz grafik ara yüz yani klasik kurulum yapacağımız için Windows Server Datacenter (Desktop Experience) seçini iler sonraki adıma Next butonuna tıklayarak ilerliyoruz.

clip_image012

Sözleşmeyi kabul ederek Next ile sonraki adıma ilerliyoruz.

clip_image014

Biz bir yerinde yükseltme işlemi v.s. yapmayacağımız, temiz kurulum yapacağımız için Custom: Install Windows only (advanced) seçimini seçerek Next ile sonraki adıma geçiyoruz.

clip_image016

Bu ekranımızda disk yapılandırmamı yapabiliriz. Gerekli partition bölümlerimizi v.s. tanımlayabiliriz. Bizim tek bir diskimiz olduğu için ve bölümlere ayırmayacağımız için Next ile sonraki adıma ilerliyoruz.

clip_image018

Kurulum işlemleri başladı.

clip_image020

Kurulum tamamlandı son yapılandırmalar için sistem kendiliğinden yeniden başlamakta.

clip_image022

Kurulum tamamlandı. Administrator kullanıcısı için bir parola tanımlayarak Finish butonuna tıklayalım ve kurulumu tamamlayalım.

clip_image024

Kurulum sonrası logon ekranı geldi. Ctrl+Alt+Delete tuş kombinasyonuna tıklayarak logon ekranına gelelim.

clip_image026

Parolamızı girelim ve login olalım.

clip_image028

Görüldüğü gibi Windows 2016 ile aynı ekrana sahip bileşen ekranı karşımıza geldi. Kurulum adımları birebir aynı diyebiliriz. Tabi şunun altını çizmekte yarar ve bu preview sürüm kararlı sürüm ile arasında çok farklılık olacaktır.

clip_image030

Ürün versiyon bilgisine baktığımızda Version 1803 (Os build 17623.1002) yani Server 2019 Preview.

clip_image031

Kurulum adımlarımız tamamlandı. Öncelikle Windows Server 2019 Preview ile gelen yeniliklere bakalım.

·         Windows Server 2016 Çekirdeği Üzerine Geliştirilmiş Mimari.

·         Windows Server 2012 R2 ve Windows Server 2016 üzerinde yerinde yükseltme (Upgrade)

·         Yerinde Yükseltme Sırasında Uygulama ve Rol uyumluluğu.

·         Geliştirilmiş bulut uyumluluğu.

·         Geliştirilmiş Windows Defender ATP mimarisi

·         Ağ koruması: Aygıt üzerindeki herhangi bir giden işlemi Windows Defender SmartScreen aracılığıyla güvenilmeyen ana bilgisayarlara / IP’ye engelleyerek uç noktaya web tabanlı tehditlere karşı koruma.

·         Kontrollü klasör erişimi: Güvenilmeyen süreçlerin korunan klasörlerinize erişmesini engelleyerek hassas verileri ransomware’ten koruma.

·         Yararlanma koruması: Sisteminizi ve uygulamalarınızı korumak için kolayca yapılandırılabilen bir dizi güvenlik açığından etkilenen azaltma.

·         Korumalı sanal makineler: Çevrimdışı mod, Alternatif HGS, VMConnect ve Korumalı Linux desteği.

·         Depolama Alanları Doğrudan için performans geliştirmesi.

·         -Project Honolulu tam uyumluluk.

Bu bilgilerden sonra ben Honolulu özelliğine de biraz değinmek istiyorum.

Project Honolulu: Microsoft tarafından Azure üzerindeki sunucuları web tabanlı olarak yönetmek için geliştirilmiş bir ürün diyebiliriz. Server Manager Konsolu üzerinden yapılan tüm işlemlerin ve biraz daha fazlasının web üzerinden yönetilmesi de diyebiliriz. Sözü uzatmadan kurulum ve genel birkaç ekran paylaşımı yaparak anlatıma başlayalım.

Ürün localdeki Serverleri yönetmemiz için dowload etme imkanını bize sunmakta. Makalemizin başında nasıl indirileceği konusuna vurgu yaptık. Ürün Windows Server 2012, Windows Server 2012R2, Windows Server 2016 ve Windows 10 desteği sağlamakta. Tabi bu işletim sistemleri Honolulu ile yönetilebilir durumda. Birden fazla sunucuyu konsol üzerinden web tabanlı olarak yönetmeniz mümkün.

Kurulum adımlarımıza başlayalım klasik ve basit bir kurulum ile adımlarımızı tamamlayalım.

clip_image033

clip_image035

clip_image037

Web üzerinden erişim için gerekli port bilgisini girelim. Varsayılan olarak 443 nolu port gelmekte ben 8001 olarak değiştirip bu portu kullanacak şekilde ayarlıyorum. Dilerseniz sertifika kullanımı da sağlayabilirsiniz.

clip_image039

clip_image041

Kurulum adımları tamamlandı.

clip_image043

Masaüstünde yer alan kısayol üzerinden veya https://127.0.0.1:port https://makinaismi:port şeklinde de konsolu açabilirsiniz. Otomatik olarak sunucumuz sisteme eklenmiş olarak gelecektir. Ancak eklenme olmadı ise kendiniz + Add butonu ile ekleme yapabilirsiniz. Konsol yalnız Chrome ve Edge üzerinde tam uyumlu çalışmaktadır.

Program şu anda ön izleme sürümüne sahip ileride bu konularda değişim olması söz konusu.

clip_image045

Ekli olan rollere göre farklı yönetim konsollarından bu rolleri yönetebilir duruma geleceksiniz. Bizde Sadece Windows Server kurulumu olduğundan ilk menüdeki yönetimleri yapabiliriz.

clip_image046

Sunucunun tüm işlemlerini buradan yönetebiliyoruz. Azure üzerine geliştirilen bu ürün artık lokalde bizlere yardımcı olmakta. Ben birkaç ekran görüntüsü paylaşacağım.

Burada sadece görüntüleme yapmayıp işlemler de yapabilmekteyiz. Yani yönetim MMC üzerinden yapılabildiği gibi tamamen buraya entegre edilmiş durumda. Her yönetim ayrıca tek konsolda web tabanlı olduğu için aynı network üzerindeki tüm makinalardan yönetmek mümkün.

 

clip_image048

clip_image050

clip_image052

clip_image054

clip_image056

Bir makalemizin daha sonuna geldik. Umarım yararlı olur.

 

 

 

 

 

 

Rıza ŞAHAN

www.rizasahan.com

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu