Merhaba, bu yazımda sizlere Windows Server 2019 işletim sistemi üzerinde RDS servisleri için gelen yeni özelliklerden bahsedeceğim. Aslında Remote Desktop Services (RDS) için yeni özellikler Windows Server 2016 işletim sisteminde de gelmişti. Windows Server 2019 işletim sisteminde de yenilikler devam etmektedir. Öne çıkan yeni özellikler aşağıdaki gibidir;
- Desktop as-a Service
- Discrete Device Assignment
- RemoteFX
- Personal Session Desktops
- RDP v10
- Remote Credential Guard
- Yeni Nesil İstemciler
- Connection Broker İyileştirmeleri
- Azure
- Multipoint Services Entegrasyonu
Şimdi sizlere Windows Server 2019 işletim sistemi ile gelen RDS yeniliklerini anlatmaya çalışacağım.
Desktop as-a Service
Bu yenilik daha çok servis sağlayıcıları için kullanılmaktadır. Bu sayede müşterilerine servis olarak masaüstü servis altyapısı sunulabilmektedir. Buna örnek olarak Windows 10 kullanıcı deneyimi gösterilebilir.
Discrete Device Assignment
Bu yenilik sanla masaüstü ortamlarında GPU hızlandırması için kullanılmaktadır. Bu da iki farklı seçenek olarak gelmektedir. RemoteFX ve Discrete Device Assignment olarak. RemoteFX özelliği sayesinde sanal GPU arabirimi ile sanal sunucuların host üzerindeki fiziksel GPU kartı üzerine API ile yönlendirilerek, erişim ve kullanımı sağlanır. Windows Server 2016 işletim sistemi ile gelen Discrete Device Assignment yani DDA bileşeni sayesinde sanal sunucuların doğrudan fiziksel GPU kartlarına erişimleri sağlanabiliyordu. Bu özellik Windows 10 işletim sistemine sahip sunucularda da kullanılabilmektedir. Bu özellik sayesinde Windows 10 işletim sistemine sahip olan sistemler doğrudan fiziksel GPU erişimi sağlayabilmektedir.
Discrete Device Assignment yani DDA yapılandırma işlemini Github portalında yayınlanmakta olan hazır scriptler ile ya da Powershell üzerinden gerçekleştirebilirsiniz.
RemoteFX
Bu özellik ile 3D uygulamaları ve daha modern grafikler için OpenGL 4.4 destekleri Windows Server 2016 işletim sistemi sürümünde gelmişti. Şimdi ise RemoteFX video bellek sınırı 256MB’den 1024 MB’e çıkarılmıştır.
Personal Session Desktops
Windows Server 2016 işletim sistemi geliştirilmiş olan yeni kurulum veya yaygınlaştırma seçeneği olarak bilinmektedir. Hatırlayacaksınız; Windows Server 2012 R2 üzerinde Session Based, Virtual Machine – based desktop deployment ve standart deployment özellikleri geliyordu. Windows Server 2016 ve 2019 ile bu özelliğin hibrid hali olan Personal Session Desktop seçeneği gelmektedir. Özellik sayesinde spesifik kullanıcılarınıza yönetimsel yetkiler ile atama sağlayabilirsiniz. Aradaki fark ise istemci işletim sistemlerinden ziyade sunucu işletim sistemlerini de desteklemektedir. Bu sayede de Azure platformunda buut tabanlı masaüstü barındırma servisi de sağlanmıştır.
RDP v10
Bildiğiniz gibi Windows Server 2016 ve Windows 10 işletim sistemleri ile RDP trafiği v10 olarak geliştirilmiş bir formatta sunulmuştur. Bu protokol sayesinde 4K çözünürlük ve AVC 444 adında yeni bir codec modu desteği gelmiştir. Bu durumda da yüksek çözünürlükte metin kalitesi daha da arttırılmış olacaktır.
Remote Credential Guard
Bu özellik sizler RDP yaptığınız sırada, oturum açma sırasında kimlik bilgilerinizin çalınmasına karşı koruma sağlayan bir özelliktir.
Yeni Nesil İstemciler
Yeni RDS ile birlikte desteklenen cihazların sayısı da arttırılmıştır. RDS istemci olarak MacOS, Windows, Android ve IOS desteklemektedir.
Connection Broker İyileştirmeleri
Bu yeni özellik ile de sunucuların daha fazla isteği karşılama kapasitesi sağlanmıştır. Örneğin; 10.000 eş zamanlı oturum açma isteğine cevap verebilmektedir. Bir diğer yenilik ise veritabanı hizmeti için Azure SQL Database desteğinin gelmiş olmasıdır. Bu arada Azure platformlarında da RDS kurulum ve yapılandırma oldukça basitleştirilmiştir. Burada hazır ARM’ler yani Azure Resources Manager şablonlarını kullanarak, çok hızlı bir şekilde RDS kurup yapılandırabilirsiniz.
MultiPoint Services Entegrasyonu
Bu özellik Windows Server ve RDS tabanlı bir teknolojidir. Bu teknoloji sayesinde eğitim kurumlarında ve bazı akademik organizasyonlarda yönetimi için geliştirilmiştir. Ayrıca kullanıcı istasyonları ve MPS arasında maliyeti düşük bir paylaşım özelliği sağlamaktadır. Kullanıcı istasyonunda mouse, klavye ve ekran donanımlarına sahip eski terminal sistemlere benzemektedir. Ancak USB arabirimi ya da LAN üzerinden RDP protokolü sayesinde gerçekleşmektedir. RD session host, MPS ve RD licensing manager bileşenlerini kullanmaktadır.