Makalemizin ilk bölümünün Windows Server Cluster yapılandırmamızı tamamladık. Bu aşamada ise SQL Server 2017 Cluster kurulumunu yapıyor olacağız. Adımlarımıza başlayalım. Host1 isimli node üzerinde Sql medyasından Setup dosyamızı çalıştıralım.
Klasik SQL kurma, kaldırma, cluster kurulumu, node ekleme, yardım ve yapılandırma kısa yollarının olduğu ekranda Installation linkine tıklayalım.
Biz Sql cluster kurulumu yapacağımız için New SQL Server Failover cluster installation linkine tıklayalım.
Kurulum seçeneğimizi buradan seçebiliriz. Biz test ortamı evaluation versiyon kuracağımız için Evaluation seçimini yapıp Next ile ilerliyoruz.
Gerekli sözleşmeyi kabul edip Next ile ilerleyelim.
Kurulum öncesi gerekli updatelerin otomatik olarak alınmasını sağlamak için Use Microsoft Update to check for updates seçeneğini seçebiliriz. Ben test ortamında olduğum için bu adımı atlayarak Next ile ilerliyorum.
Bu adımda kurulum için sistem gereksinimleri denetlenmekte. Kuruluma engel bir durum söz konusu olmadığından Next ile sonraki adıma ilerleyelim.
Bu ekranımızda SQL server kurulumunda kurulacak olan rol ve özellikleri seçmemiz gerekmekte. Ben temel bir kurulum yapacağımız için Database engine Services seçimini yapıyorum. Kurulum işlemlerinde SQL dosyalarının temel kurulum yollarını varsayılan path olarak bırakıp Next ile ilerliyorum.
Bu ekranımızda SQL Cluster olarak çalışacağı için bir network ismi belirtmemiz gerekiyor. Ben SQLcluster olarak bu tanımlamayı yapıyorum. Instance ID olarak ise varsayılan MSSQLSERVER tanımlamasını olduğu gibi bırakıyorum ve Next ile sonraki adıma ilerliyoruz.
SQL Server cluster resource group name alanında SQL server group name bilgisini görebilmekteyiz. Bu ekranda ek bir ayar yapmadan Next ile sonraki adıma ilerliyoruz.
Bu ekranımızda ise cluster ortamında kullanılabilen diskler listelenmekte. Ben yapılandırmamda üç disk kullanacağım ve dördüncü diskim qourum diski olduğu için bunları seçiyorum ve Next ile sonraki adıma ilerliyorum.
Bu ekranımızda ise SQL cluster mimarisi için bir ip adresi belirlememiz gerekmekte. Mevcut networkümüzden 10.81.5.X bloğundan bir ip adresi belirleyip Next ile ilerliyorum.
Bu ekranımızda SQL server üzerinde kullanılacak olan servis hesaplarını belirlememiz gerekmekte. En ideal yöntem AD üzerinde bu işlem için bir hesap açmak ancak biz labaratuvar ortamında olduğumuz için ben Domain Admin kullanıcı hesap bilgilerimi girerek Next ile ilerliyorum.
Server Configuration tabımızda authentication seçimini belirlememiz gerekmekte. Burada Windows ve SQL authentication yöntemini veya ikisini bir arada seçmemiz mümkün. Ben mevcut seçimi kullanmak istediğim için Add Current User butonuna tıklıyorum.
Data Directories tabında ise SQL Cluster ortamı kurduğumuz için ortak alan üzerindeki yolları belirlememiz gerekiyor. Cluster Disklerimiz üzerinde Database, Log, tempdb ve backup yollarını tanımlıyorum.
Yine TempDb tabında temp database alanı için yol belirlemesi yapıp Next ile ilerliyoruz.
Bu ekranımızda yapılacak olan kuruluma ait bir özet geldi. Install ile kurulumu başlatalım.
Kurulum işlemleri başarı ile tamamlandı. Close ile ekrandan çıkabiliriz.
Cluster Role ekranımızda SQL Server rolümüzün eklendiği görülmekte.
Şimdi SQL Cluster yapımıza SQL Node ekleme adımını yapalım. Bu işlem için Host2 isimli node üzerinde SQL kurulumu için Setup dosyamızı çalıştıralım.
Mevcut SQL cluster kurulumuna node ekleyeceğimiz için Add Node To A Sql Server Failover Cluster linkine tıklayalım.
Biz yine lab ortamı olduğundan Evaluation seçimini olduğu gibi bırakarakNext ile ilerliyoruz.
Mevcut sözleşmeyi kabul ederek Next ile ilerleyelim.
Kurulum öncesi gerekli güncellemeleri yapabiliriz. Ben test ortamında olduğumuz için bu adımı atlayarak Next ile ilerliyorum.
Kurulum için gerekli bileşen taramasında kuruluma engel bir durum yok. Next ile sonraki adıma ilerleyelim.
HOST2 isimli node’umuz için eklenebilecek SQL Server Instance Name bilgisi karşımıza geldi. Biz mevcut Clustere node ekleyeceğimiz için Next ile sonraki adıma ilerleyelim.
Bu ekranımızda ise yapılandırılması yapılmış olan Cluster Network bilgisi karşımıza geldi. Mevcut network tanımlamasını işaretleyip Next ile sonraki adıma ilerleyelim.
Bu ekranımızda yine node’umuz için SQL server üzerinde kullanılacak hesaplar istenmektedir. Birinci Node üzerindeki yapılandırmada kullanılan hesap bilgilerimizi bu ekrana girerek Next ile ilerliyoruz.
Bu ekranımızda yine yapılacak olan kurulum işlemlerinin özeti bize sunulmakta. Install ile kurulumu başlatalım.
Host2 isimli ikinci node’umuza üzerinde kurulum adımlarımızda başarı ile tamamlandı. Close ile ekranımızı kapatabiliriz.
Şimdi birkaç test yapalım. Host1 isimli Node üzerinden Cluster rolümüzü Host2 isimli diğer Node üzerine taşıyalım. Rol üzerinde sağ tıklayarak Move-Select Node… açılır menüsüne tıklayalım.
Rolümüzü taşıyacak olduğumuz Host2 isimli diğer Node seçimini yapalım ve OK ile taşıma işlemini başlatalım.
Rolümüz başarılı şekilde Node2 makinamız olan Host2 isimli sunucumuza taşındı.
Şu an iki Node up durumda.
Host2 üzerinde olan rolümüzün otomatik olarak Host1 isimli diğer Node üzerine geçiyor mu kontrol edelim. Bu işlem içim Host1 isimli Node’u kapatalım.
Node ekranından baktığımızda Host2 isimli Node’un kapalı duruma geldiğini görebiliyoruz.
Cluster Rolünün otomatik olarak Host1 isimli diğer Node’un üzerine geçtiğini görebiliyoruz.
AD Computers kabında Windows Cluster kurulumunda ve Sql Cluster kurulumu sırasında belirlediğimiz isimlere göre computer öğelerinin oluştuğu görünmekte.
Biz SQL sunucumuza ayrı ayrı Node makinaları üzerinden erişebiliriz. Ancak Cluster ortamında amaç yedeklilik olduğundan diğer yazılımlarımızı Cluster Name bilgisine göre çalıştırmamızda yarar var. Biz Clustername ile SQL sunucumuza login olalım.
Bir adet COZUMPARK isimli database oluşturdum.
İlk makalemizde Storage alanları için Windows Server ISCSI rolünü yapılandırmış ve sanal lun tanımlamalarımızı yapmış ve SQL cluster kurulumunu tanımlamıştık. Oluşturduğumuz veritabanının SQL Cluster ortak alanı üzerinde oluştuğunu görebilmekteyiz.
Database Logları için durum yine aşağıdaki gibi.
Alınan yedeklerde de durum aşağıdaki gibi.
Son olarak temp veritabanı dosyaları için durum aşağıdaki gibi.
Birkaç test daha yapıp makalemizi sonlandıralım. Şu anda iki Node up durumda.
Host1 isimli Node’u down hale getiriyorum.
Şu an otomatik olarak Rolümüz diğer Node olan Host2 üzerine geçti.
Bu durumda bir sorgu çalıştırıyoruz ve yanıt dönüyor yani sistemi diğer Node üzerinden sorunsuz olarak çalışmakta.
SQL server oturumumuzu kapatıyoruz. Bir Node down olmasına rağmen diğer Node üzerinden sistem hizmet vermeye devam etmekte.
Şimdi ise sistemi Host2 isimli node üzerine taşıyıp diğer nodu down duruma geçiriyorum ve sorgum hala yanıt veriyor ve sistem çalışmakta.
Tam tersi durumda yine olumlu durum söz konusu.
Umarım yararlı olur. Bu makale serimizin sonuna geldik. Bir başka makalede görüşmek dileğiyle.