Windows Server 2016 File Server Cluster Kurulumu – Bölüm 2

Makalemizin birinci bölümünde Windows Server 2016 üzerinde File Server cluster işlemi gerçekleştirebilmek için gerekli olan ortamı hazırlama, alt yapıyı hazırlama ve son olarak rol ve özellik kurulum işlemlerini yapmıştık. Makalemizin ikinci ve son olan bu bölümünde ise File Server Cluster yapılandırma işlemini tamamlıyor olacağız. Adımlarımıza başlayalım.

Failover Cluster kurulumu yapmadan öncesinde ortamda bir doğrulama işlemi yapmamızda yarar var. Bu nedenle Failover Cluster konsolu üzerinde Validate Configuration… linkine tıklayalım.

Açılan bilgilendirici sihirbaz ekranınıNext ile geçelim.

Doğrulma işlemi yapılacak olan Fileserver1 ve Fileserver2 isimli Node’larımızı Browse… butonuna tıklayarak seçip Selected servers: alanına ekleyip Next ile sonraki adıma geçelim.

Lab ortamında olduğumu için zararlı bir işlem gerçekleşmeyeceğinden Run All Tests seçimini yaparak Next ile sonraki adıma ilerleyelim.

Yapılacak olan doğrulama işlemi kategorileri ile ilgili olan bilgilendirme ekranını Next ile geçelim.

Doğrulama işlemimiz başladı. Birkaç dakika zaman alacaktır.

Doğrulama işlemi tamamlandı. Cluster kurulumuna mani bir durum yok ancak dilersek inceleyebileceğimiz birkaç uyarı var. Bunlara göz atalım. View report… ile rapor ekranını açalım.

Network testlerinde bir warning var buna tıklayalım.

IP ayarları ile ilgili olarak bir warning var yine buna tıklayalım.

Uyarılarda ip yapılandırmasında ağ geçidi girilmediği bilgisi ve Dns suffix ile ilgili uyarı gelmekte. Bizim ortamımız labaratuvar ortamı olduğundan makinalarımız birbirini sorunsuz gördüğünden ağ geçidi bilgisi girmedik. Bu uyarıları önemsemiyoruz.

Finish ile doğrulama işlemini bitirelim.

Cluster kurulumuna geçebiliriz. Bu işlem için ekranda belirtilen noktalardan herhangi birinden Create Cluster linkine tıklamanız yeterli.

Sihirbaz ekranını Next ile geçelim.

Clustere dahil edilecek olan Fileserver1 ve Fileserver2 isimli Node’larımızı Browse… butonuna tıklayarak seçip Selected servers: alanına ekleyip Next ile sonraki adıma geçelim.

Cluster mimarinde her cluster için bir ip adresi olması gerektiğinden, genel network bloğumuzdan cluster için önce bir isim ve 10.10.10.X bloğundan bir ip adresi belirleyip Next ile sonraki adıma geçelim.

Yapılacak olan işlemlere ait bir özet karşımıza geldi. Next ile sonraki adıma geçelim.

Yapılandırma işlemimiz başladı.

View Report ile yapılandırma sonrası rapora göz atabiliriz.

Rapor ekranımız aşağıdaki durumda.

Yapılandırma sonrasında konsolumuzda oluşturulan cluster ortamını yönetmek için bileşenlerin eklenmiş olduğunu görebilmekteyiz.

Şu an bir rol eklemesi olmadığından Roles ekranımız boş durumda.

Nodes ekranında ise clustere dahil etmiş olduğumu Fileserver1 ve Fileserver2 isimli Node’larımız gözükmekte.

Disks ekranımızda ise kullanılabilir Cluster Diskleri gözükmekte. Bir disk Quorum için kullanılacak olduğundan diğer diski işlemlerimizde kullanabiliriz.

Network yapılandırmasının da sorunsuz olarak tamamlandığı Networks ekranında gözükmekte.

Cluster oluştuğuna ve üzerinde Rol yapılandırma işlemi sırası geldiğine göre File Server rolümüzü devreye alabiliriz. Bu işlem için Roles ekranında sağ tıklayarak Configure Role… kısmına tıklayalım.

Sihirbaz ekranını Next ile geçerek sonraki adıma ilerleyelim.

Eklenecek olan rolü seçmemiz gerekmekte. Biz File Server rolü yapılandıracağımız için bu rolümüzü seçerek Next ile sonraki adıma ilerleyelim.

Bu ekranımızda iki seçeneğimiz mevcut. Bunları sırası ile ele alacak olursak;

File Server for general use : Standart File Server Failover Cluster dosya sunucusu hizmeti verir.

Scale-Out File Server for application data: Aktif-aktif olarak çalışma mekanizmasına sahip olan bu sistemde bir dosya paylaşımına cluster’in tüm üyelerinin erişmesi mümkündür.

Biz klasik işlem yapacağımız için varsayılan seçim olan File Server for general use seçiliyken Next ile ilerliyoruz.

File Server rolüne bir isim ve genel bloktan 10.10.10.X bloğundan ip verip Next ile sonraki adıma ilerliyoruz.

Bu ekranda File Server için kullanılabilir diskler görünmektedir. Bizim iki disk alanımız ve bir tanesinin Quorum olmasından dolayı bizi tek disk karşıladı. Bu diskimizi seçip Next ile ilerleyelim.

Yapılacak olan işlemlerin bir özeti geldi.Next ile sonraki adıma ilerliyoruz.

İşlem kısa sürede tamamlandı Finish ile bu adımı tamamlıyoruz.

Gerekli rolümüzün eklenmesi sağlandı. Fileserver2 Node’u üzerinde hizmet vermeye başladı.

Şimdi rol üzerinde bir paylaşımlı alan tanımlaması yapabiliriz. Bu işlem için rolümüz üzerinde sağ tıklayarak Add File Share kısmına tıklayalım.

Task Progress üzerinde otomatik olarak ön hazırlıklar tamamlanmakta.

Oluşturulacak olan paylaşım alanı türünü seçmemiz gerekmekte. Her bir seçimin sağ kısmında açıklaması yer almakta. Biz hızlı SMB Share yapılandırması yapacağımız için SMB Share – Quick seçimini tıklayıp Next ile sonraki adıma ilerliyoruz.

Gerekli bir diks alanı (volüme) seçmemiz gerekmekte. Bizim seçebileceğimiz bir volüme olduğundan o seçimi olduğu gibi bırakıp Next ile sonraki adıma ilerliyoruz.

Paylaştırılacak olan paylaşım klasörü için bir isim verip gerek görülmesi durumunda açıklama ekleyerek Next ile sonraki adıma ilerliyoruz.

Burada gelişmiş paylaşım yapılandırması yapma imkanımız var. Data şifreleme uzak şube için paylaşımı aşma gibi. Biz varsayılan seçim ile sonraki ekrana Next butonuna tıklayarak ilerliyoruz.

Bu ekranda paylaşılan klasör için yetkiler verebiliriz. Biz test ortamında olduğumuz ve kullanıcı yetkilendirmesi yapmayacağımız için Next ile sonraki adıma ilerliyoruz.

Yapılacak olan işlemlere ait bir özet karşımıza geldi. Create ile paylaşımlı klasör oluşturma işlemini başlatalım.

Gerekli işlemler tamamlandı. Close ile konsolu kapatalım.

Paylaşımlı alanımız oluştu. Bunu konsol üzerinden görebiliyoruz.

Şu an iki Node up durumda.

File Server rolümüz Fileserver1 Node’u üzerinde koşmakta.

Domain Controller isimli sunucu üzerinden FILE-SHARE olarak oluşturulan cluster yapımıza \\FILE-SHARE yazdığımızda erişim sağlayabilmekteyiz.

Yeni bir klasör oluşturup bu alanda yazma işlemini test ediyorum.

Sorunsuz şekilde klasörümüz oluştu.

Şu an File Server rolünün üzerinde durduğu Fileserver1 isimli Node’u kapatıyoruz.

Fileserver1 isimli Node kapalı durumda.

Ben cluster ismine ping başlatmıştım. Arada bir kesinti oldu. Bu bir ping kesintisi neredeyse tüm platformların tölare edebildiği bir yapı.

Bir ping kaybı ile File Server rolümüz Fileserver2 Node’u üzerinden hizmet vermeye başladı.

Fileserver1 isimli Node kapalı ve sistemimiz ayakta.

Hala okuma yazma yapabiliyoruz.

Bu makalemizin de sonuna geldik. İki makalelik serimizde işlemleri anlattık. Umarım yararlı olmuştur. Bir başka makalede görüşmek dileğiyle.

 

 

 

 

Exit mobile version