Windows Server 2016 RTM olarak hızlı bir şekilde IT dünyasına giriş yaptı. Birçok profesyonel IT blog yazarı Windows Server 2016 ile birlikte yeni makalelerini sıralamaya başladılar. Portalımızda bu konuda daha önce çokça kaynak yayımlandı. Ancak RTM olması ile birlikte makaleler yeniden hızlındı. Bu makalemizde Windows Server 2016 Backup özelliğini ele alıyor olacağız. Öncelikle Backup özelliğini aktif edip sonrasında Bare metal Backup ve Restore işlemi yapacağız. Bilindiği üzere Windows Server 2016 Backup özelliği sonradan yüklenmek zorunda olan bir özelliktir. Şimdi fazla uzatmadan adımlarımıza başlayalım.
Server Manager üzerine girerek işlemlerimize başlayalım. Bu işlemi resmimizde yer alan 2 Add roles and features linkine tıklayarak yapabileceğimiz gibi,
Manage butonuna tıkladığımızda açılan Add Roles and Features menüsünden de yapabiliriz. Add Roles and Features ‘e tıklayalım.
Açılan ekranda sihirbaz ile yapabileceklerimiz noktasında bilgi verilmektedir. Next ile bir sonraki ekranımıza ilerleyelim.
Açılan ekranımızda iki seçeneğimiz yer almaktadır. Bunlardan birincisi olan;
Role-based or feature-based insallation : Rol ve Özellik bazında ekleme kurulum yapma imkanı verir. Windows Server 2016 içerisinde sahip olduğumuz sürüme göre, içerisinde bulunan ve ihtiyacımız olan rol ve özellikleri buradan ekleyip kaldırabilmekteyiz.
Remote Desktop Services installation: Eski zamanlarda Terminal Servis olarak anılan ve şimdi RDS (Remote Desktop Services) uzak masaüstü yapılandırmasını hızlı ve standart olarak buradan yapabilmekteyiz.
Bu nedenle biz RDS kurulum ve yapılandırması yapmayacağımız için Role-based or feature-based insallation seçimini yaparak Next ile ilerliyoruz.
Windows Server 2008 ve 2012 ile birlikte sunucu kümesi oluşturarak bu küme üzerine toplu olarak ve farklı bir sunucu üzerinden Rol ve Özellik ekleme ve kaldırma işlemleri yapabilir duruma geldik. Tabi bu işlem Windows Server 2012 üzerinden doğrudan yapılabilirken Windows Server 2008’e bazı özellikler katmamız gerekiyordu. Bizim ortamımızda tek bir sunucumuz olduğundan ve bu sunucumuza Active Directory rolünü kuracak olduğumuzdan Adı, ip adresi ve versiyon bilgisi sunulan sunucumuzu seçerek Next ile ilerliyoruz.
Karşımıza gelen ekrandan biz bir rol kurulumu yapmayacağımız için Next ile bir sonraki ekrana ilerleyelim ve kuracak olduğumuz Windows Server Backup özelliğini seçelim Next ile ilerleyelim.
Bu ekranımızda Windows Server 2016 Backup özelliği kurulumundan sonra eğer gerekir ise, yeniden başlatma işleminin otomatik gerçekleşmesi için Restart the destination server automatically if required seçimini yapıyoruz ve karşımıza gelen soruyu Yes ile geçiyoruz.
Install butonuna tıklayarak kuruluma başlayalım.
Kurulumumuz tamamlandı. Close ile ekranımızı kapatalım. Windows Server 2016 Backup özelliği yeniden başlatma gerektirmeyen bir özelliktir.
Start menümüzde Windows Accessories altında Windows Server Backup ikonumuz göründü. Kurulum adımımız tamamlandı. Şimdi Bare metal yedekleme yapıp sonrasında yedeğimizden geri dönüş işlemi yapacağız. İmaj bazlı yedekleme çoğu zaman hayat kurtarıcı olabiliyor. Bunu işletim sistemimiz üzerinden bir yedekleme yazılımına para vermeden yapıyor olmak güzel bir durum.
İkona tıkladığımızda Yedekleme konsolumuz açılıyor.
Windows Server 2016 Backup ile Bare metal Backup & Restore
Backup Once… linkine tıklayarak adımlarımıza başlayalım.
Different options seçimi ile ilerleyeceğimiz için Next ile sonraki adıma geçelim.
Bize belirli bir klasörü belirli bir rolü yedeklemeyeceğimiz için yani tüm sistemi bare metal olarak imaj yedek alacağımız için Full server seçimi ile ilerlemek durumundayız. Tabi burada Custom seçeneğini seçerek belirli bir klasörü, Örnek olarak Hyper-v gibi belirli bir rolü veya sunucumuzda çok sayıda disk var ise bunları hariç tutarak yedekleme yapabiliriz.
Biz şimdilik Next ile ilerleyelim. Bu bahsettiklerimizi farklı makalelerde ele alacağız.
Yedeklememizi localde C: sunusundan farklı olarak bir diskimiz var ise Local drivers seçimi bu diskimize yapabileceğimiz gibi network üzerinde paylaşımda yazma yetkimiz olan bir alana da yapabiliriz. Biz mevcut seçim ile Next butonuna basarak sonraki ekrana ilerleyelim.
Yedek olan diskimiz otomatik olarak seçildi. Birden fazla diskimiz varsa diğer seçim değiştirmemiz mümkün. Next ile sonraki adıma ilerleyelim.
Biz hatırlarsanız Full yedekleme yaptığımız için ve yedeklememizi full yedekleme içerisinde yer alan E: diskine yaptığımız için yedeklemeyi yapabilmek adına bu diski hariç tutacağım şeklinde bir uyarı geldi. Bu uyarıyı OK ile geçelim.
Aynı sunucu üzerinde bulunan alana yedekleme yaptığımız için ve sanal sistem üzerinde test ortamı kurduğum için bu uyarıyı aldım. Yes ile geçiş yapıyoruz.
Yedeklemesi yapılacak olan bileşenler karşımıza geldi. Biz ilk aşamada full seçimini yapmadan custom ile ilerleyip Bare metal seçimini yapacaktık. Bu durumda otomatik olarak geri kalan unsurlar seçilecekti. Bare metal tüm yapıyı kapsamaktadır. Backup ile yedeklemeyi başlatalım.
Yedeklememiz başladı.
İşlem alınacak veri kapasitesi ve sunucumuzun performansına göre zaman alacaktır.
Yedeklememiz tamamlandı. Close ile ekranımızı kapatalım.
Konsolumuzda görevin başarı ile tamamlandığını gösteren loğu görebilmekteyiz.
Yedeğimiz E: diskimizde WindowsServerBackup olarak oluştu.
Ben test amacı ile mevcut sistemi imaj bazlı yedekten döneceğim. Bu işlem öncesinde birkaç değişiklik yapıp farklı gözlemleyelim. Mevcut durumda arka planımız kırmızı.
Arka planı yeşil olarak değiştiriyorum.
Yedeklemiş olduğum sunucuda Hyper-v kurulu ve içerisinde bir sanal makine var.
Sanal makinayı siliyorum.
Sanal makinamız silindi. Yedeklemeden sonra mevcut durumda değişiklik yaptık. Yedekten geri döndüğümüzde arka planımızın kırmızı ve silinen sanal makinamızın geri geldiğini görüyor olacağız.
Şimdi imaj bazlı yedeğimizi dönmek için sistemin komple uçtuğunu düşünelim. Bu durumda dönüş yapar gibi yol alalım. Sunucumuzu Windows Server 2016 medyasından boot edelim.
Gelen ekranımızda Next ile sonraki ekrana ilerleyelim.
Karşımıza gelen ekrana yedekten geri dönebilmek için Repair your computer seçimini yapalım.
Açılan ekranımızda Troubleshoot ikonuna tıklayalım.
Bir sonraki adımda imaj dönüşü yapacağımız için System Image Recovery ikonuna tıklayalım.
Karşımıza gelen ekranda Windows Server 2016 ikonuna tıklayalım.
Sistemdeki sürücüler tarandı ve tek bir yedeğimiz olduğu için yedeğimiz otomatik olarak bulundu.
Farz edelim yedeğimiz bir ağ üzerinde olsun bu durumda Select a system image seçimini yapıyor olup Next ile ilerlememiz gerekirdi.
Bu ekranımızda Advanced… butonumuza tıklayalım.
Karşımıza gelen ekranda Search for a system image on the network seçimini yapalım. Bu senaryoda normalde ortamda DHCP var ise sistemimiz ip alacak ve network üzerindeki paylaşım içerisindeki yedeğimize ulaşıyor olacaktık. Ethernet kartımız tanınmaz ise Install a driver seçeneği ile Ethernet kartımızı tanıtıp ağı gösterme imkanına sahibiz.
Gelen ekrana ağ üzerindeki yolu gösterip yedeğimizi buldurabiliriz. Bu kısım bilgilendirme amaçlıydı biz E: sürücümüz üzerindeki yedeği döneceğimiz için ilk ekranımızdan ilerlemeye devam ediyor olacağız.
Yedeğimiz seçili iken Next ile sonraki adıma geçelim.
Biz mevcut yedeği döneceğimiz için Next ile ilerleyelim.
Restore işlemine ait özet bilgi görünmekte. Finish ile dönüşü başlatalım.
İmajın mevcut sistem üzerine dönüleceği uyarısını Yes ile geçerek işlemi başlatalım.
İşlem başladı.
Bilgisayar performansı ve yedekleme boyutuna göre işlemimiz belirli bir zaman alacak. İşlemimiz tamamlandı sistemi yeniden başlatmak için Restart now butonuna tıklayalım.
Sistemimiz sorunsuzca açıldı. Login olalım.
Görüldüğü gibi yedeğimiz sorunsuzca dönüldü. Masaüstü arka planımız yedekleme yaptığımız andaki gibi kırmızı olarak geldi.
Silmiş olduğumuz sanal makinamız yerli yerinde.
Sanal makinamız sorunsuzca açılmakta.
Windows Server Backup özelliği ile birçok yapıda ücretsiz ve sorunsuz çözüm üretmek mümkün. Umarım yararlı olur. Bir başka makalede görüşmek dileğiyle.