(Windows Server 2012 Connection Broker HA Kurulumu ve Özellikleri)
Windows Server 2012 üzerinde Remote Desktop Services makale serisinde 3. Makale ile sizlerleyiz. Bundan önceki makalelere aşağıdaki konuları işledik.
· Remote Desktop Services Host Server Kurulumu ve Windows 8 Client RDP özellikleri
· Windows Server 2012 Remote Desktop Services Host Konfigürasyonu
Bu makalemiz de Windows Server 2012 üzerinde Connection Broker özelliğine bakıyor olacağız. Windows Server 2008 ile birlikte Session Broker olarak gelen bu özellik Windows Server 2008 R2 ve Windows Server 2012 ile birlikte Connection Broker olarak devam etti. Windows Server 2012 ‘de bu role servisi için güzel gelişmeler oldu.
Peki Remote Desktop Services de Connection Broker servisi ne işe yarar? Ne için kullanırız? Bunun hakkında biraz bilgi vermek istiyorum. Connection Broker rolü Remote Desktop Services farmlarında yük dengelemesini (Load Balancing)sağlar. Böylece eğer kullanıcının bağlantısı herhangi bir şekilde koparsa aynı host üzerinde çalışmasına olanak sağlar. Kullanıcıların RD Virtualization Host serverlarına ve RD Session Host serverlarına bağlanmasını sağlar.
Windows Server 2012 ile gelen en önemli Connection Broker yeniliği eskiden active/passive çalışan Conneciton Broker clusterları artık active/active çalışmaktadır. Bu makalemizde bunu derinlemesine anlatıyor olacağım.
Clusterımızı Active/Active çalıştırmak için sağlamamız gereken bazı ön koşullarımız mevcut. Bunlar;
· SQL server üzerinde yapacağımız ayarlar.
· DNS server üzerinde yapacağımız ayarlar
Ayarlara geçmeden önce site test sisteminden bahsetmek istiyorum;
1. DC01 (Windows Server 2012) – Domain Controller rolü yüklü.
2. RDSH (Windows Server 2012) – Remote Desktop Session Host.
3. RDCB01 (Windows Server 2012) – Remote Desktop Connection Broker.
4. RDCB02 (Windows Server 2012) – Remote Desktop Connection Broker.
5. SQL01 (Windows Server 2012) – SQL Server Enterprise 2012.
6. Client01 (Windows 8) – Bağlantıları test edeceğimiz client makinamız.
SQL server üzerinde yapacağımız ayarlar ;
Connection Broker rolünü HA olarak kullanmak istiyorsak. Bir SQL Servera ihtiyacımız var. SQL Server kurulumu yapıldıkta sonra izinlerle ilgili bir kaç ayar yapmamız gerekecek. Bunun için Active Directory üzerinde bir Security Group oluşturup Broker Serverlarımızı bu gruba üye yapıyoruz. Daha sonra bu grubu SQL Server Management Studio yardımı ile SQL Loginlerine ekliyoruz. Management console ile SQL server instance login olduktan sonra Security altından Logins ‘e sağ tıklayarak “New Login” diyoruz. Daha sonra “Login Name” den Search ederek Active Directory altında oluşturduğumuz grubu bularak add diyoruz. Arama esnasında dikkat ediniz “Object Types” tan Group larda aramayı eklemeyi unutmayın.
Grubu bulduktan sonra “ Server Roles” den bu logine dbcreator rolünü ekliyorum. Çünkü biz bu login sayesinde SQL server üzerinde RDCB HA databaseni oluşturacağız.
Bu işlem ile birlikte SQL üzerinde ayarlarımız bitiyor.
HA ye dahil olacak bütün serverlarda hangi SQL Server sürümünü kullanıyorsanız eğer o SQL Server versiyonunun Native Clientını serverların üzerine kurmanız gerekli.
SQL Server üzerinde yapacağımız ayarlar bu kadar şimdi birazda DNS server üzerinde yapacağımız ayaralara bakalım.
DNS server üzerinde yapazağımız ayarlar ;
Tabiki burada ilk önemli yapılması gereken işlem HA içine alacağımız RD Connection Broker serverlarımıza Static IP vermeliyiz. Daha sonra verdiğimiz bu IP’ler ile birlikte DNS Serverımızda bir Round Robin kayıt yaratmalıyız. Peki biraz DNS Round Robin ne demek ondan bahsetmek istiyorum. Round Robin, aynı DNS server tek bir Hostname için birden fazla Host A yaratmaktır. Aşağıdaki resimde ne demek istediğim daha açık görülüyor.
Yukarda da gördüğünüz için gibi RDCB Host A kaydı için iki farklı kayıt yaratılmış durumda. Peki, DNS Servermızda Round Robin özelliği aktif olup olmadığını aşağıdaki resimdeki gibi kontrol edebiliriz.
Yukarıdaki resimden de görebileceğiniz gibi DNS Serverınız üzerinde Round Robini kontrol etmek için Properties altından Advanced tabına gelip Enable round robin tikini işaretlemeniz gerekiyor.
DNS Server ayarlarımızdan sonra HA konfigürasyonumuz için ön hazırlığımız bitmiş bulunmaktadır. Şimdi Windows Server 2012 üzerinde RD Connection Broker HA konfigürasyonumuza geçece biliriz.
Remote Desktop Services üzerinde RDCB HA Konfigürasyonu ;
Daha önceden kurulumunu yaptığımız RDSH serverımıza bağlanıyoruz. Buradan Server Manager altından Remote Desktop Services rolune geçiyoruz. Buradan Deployment Overviewden Connection Broker rolune sağ tıklıyoruz ve Configure High Availability diyoruz.
Daha sonra aşağıdaki gibi ekran görüntüsü ile karşılaşıyoruz.
Burada bizden üç değişik konfigürasyon bilgisi isteniyor.
1. Database connection string
2. Folder to store database files
3. DNS round robin name
Şimdi biraz bunlar hakkında konuşalım;
1. Database connection string ;
Bu string sayesinde kullanacağımız SQL server üzerinde kullanılacak database yaratılmaktadır. Aşağıdaki stringi kendinize göre değiştirmelisini.
DRIVER=SQL Server Native Client 11.0; SERVER=<SQLServeName> ; Trusted_Connection=Yes; APP=Remote Desktop Services Connection Broker;DATABASE=<DB Name>
Benim test sisteminde kullandığım string;
DRIVER=SQL Server Native Client 11.0;SERVER=SQL01;Trusted_Connection=Yes;APP=Remote Desktop Services Connection Broker;DATABASE=RDCB
SQL Server Native Client için hangi versiyon SQL Server kullanıyorsanız ve RDCB Serverlar üzerine hangi versiyon native client yüklediyseniz o versiyonu stringe girmelisiniz. Aşağıda versiyon listesini görebilirsiniz.
SQL Server 2005 9.0
SQL Server 2008 10.0
SQL Server 2008 R2 10.5
SQL Server 2012 11.0
2. Folder to store database files ;
Burada database filelarının nerede tutulacağını belirliyoruz ben burada SQL Server üzerinde bir folder belirledim. Tabii eğer storage gibi sistemler kullanıyorsanız database filelarını buralarda tutmak daha mantıklı ve HA için daha uygundur.
3. DNS round robin name;
Burada makalenin başında açıkladığımız gibi DNS Server üzerinde yarattığımız Round Robin kaydını giriyoruz.
Bu bilgleri girdikten sonra Next diyerek konfigürasyonumuza devam ediyoruz. Diğer ekranımız da konfigürasyonumuzu kontrol ediyoruz ve Configure diyerek kuruluma başlıyoruz.
Bütün ayarlarımız doğru ise aşağıdaki gibi bir ekran görüntüsü görmelisiniz. Status sekmemizde Succeeded ı görüyoruz.
Ve daha sonra Deployment Overviewden baktığımızda artık Connection Broker rolümüz Active/Active şekilde HA olarak çalıştığını görebilirsiniz.
Bu makalemizde Windows Server 2012 üzerinde Conneciton Broker rolünün High Availability Mode olarak ayarlanmasını gördük. Umarım faydalı olmuştur. Bundan sonraki makalemizde yine Connection broker rolünün Load Balancing özelliğine bakıyor olacağız. Bundan sonraki makalemizde görüşmek üzere.