Windows Server

Windows Server 2012 RD Connection Broker High Availability Mode Yapılandırılması Bölüm 7 User Profile Disk (Session-Based Desktop Deployments)

 

Windows Server 2012 RD Connection Broker High Availability Mode Yapılandırılması makale serimizin son bölümündeyiz. Makalemizin bu bölümüne kadar olan bölümlerin de RD Connection Broker Rolümüz için ve bu sunucumuz üzerin de yüklü bulunan RD Session Host Rolü için iş sürekliliğini gerçekleştirmiştik. Bu makale serimizin için de Windows Server 2012 RD Connection Broker High Availability Mode Yapılandırılması Bölüm 6 Active/Active ve Active/Passive Testleri isimli bir video hazırlamış ve bu videomız için de mimarinin çalışmasını özetleyip, testlerimizi gerçekleştirmiştik.

 

Makale serimiz için de ve video için de dikkatli bakıldığı zaman kullanıcı profilleri ve kullanıcı verileri ile ilgili bir sıkıntı görülmektedir. Bu sıkıntı mimari içinde birden fazla sunucu olduğu için kullanıcılarımız sabir bir sunucuya bağlantı gerçekleştirmiyor, farm için de bulunan uygun sunucu üzerine yönlendiriyor.

 

Yaşamış olduğumuz sıkıntıyı örnekleyelim.

 

 

image001

 

 

RDPUser1 isimli kullanıcımız Remote Desktop farmımız içinde bulunan Ws12RDH2 isimli sunucumuza bağlantıyı gerçekleştirdi ve çalışmasına başladı. Masa üzerinde bulunan dökümanları görebilmektesiniz. Bu dökümanlar Ws12RDH2 isimli sunucumuzun üzerin de barınmaktadır.

 

 

image002

 

 

Kullanıcımız başka bir zaman dilimin de Remote Desktop farmına tekrardan bağlantıyı gerçekleştirdi. RD Connection Broker sunucumuz bu sefer kullanıcımızı Ws12RDH1 isimli sunucuya yönlendirdi. Bu yönlendirme nedeni Ws12RDH2 sunucusunun problemli olması veya iş yükünün fazla olmasından kaynaklanabilir (bunun nedenleri makale serimiz içinde paylaşmış olduğumuz önce ki makalelerde detaylı olarak anlatılmıştır). Kullanıcımız bağlanmış olduğu bu yeni sunucu da dökümanlarına ulaşamamaktadır. Çünkü dökümanları farm içinde bulunan diğer RD Host sunucusu üzerinde bulunmaktadır ve kullanıcımız için bir sıkıntı, problem süresi başlamıştır.

 

 

image003

 

 

Bu ve benzeri problemlerin yaşanmaması için kullanıcı profillerini RD Host sunucularından bağımsız ortak bir alana yönlendirmemiz gerekmektedir. Bu alanın bir file server olması gerekmemektedir. Yönlendirmiş olduğumuz alan bir storage veya etki alanımıza üye durum da bulunan bir sunucu olabilir. Temel kriter NTFS izinlerini bu dizine verebiliyor olmamız gerekmektedir. Storage üzerinde RDP User Profile ismin de bir klasör oluşturdum ve Remote User grububa Read/Write hakkını verdim.

 

 

image004

 

 

Yönlendirmiş olduğum dizine erişim bilgisi yukarı da görülmektedir. Kullanıcılarımızın profilleri \\WS12DC\RDP User Profile yoluna yönlendirilecektir.

 

 

image005

 

 

User Profile Disk Yapılandırmasını gerçekleştirmediğimiz için klasörün boş olduğunu görebilmekteyiz.

 

 

image006

 

 

Remote Desktop Services yönetim arayüzüne geliyoruz ve Session Collection’u açıyoruz. Task bölümün de edit Properties işlemiyle yapılandırmamıza başlayacağız.

 

 

image007

 

 

Oluşturmuş olduğumuz Collection 1 özelliklerin de User Profile Disk bölümünü açıyoruz ve Enable User Profile Disk bölümünü aktif duruma getiriyoruz. Location olarak profillerin yönlendirilecek olduğu ve hazırlamış olduğumuz dizin olan \\WS12DC\RDP User Profile yolunu gösteriyoruz.

 

Bu bölüm de yönlendirilmesi gerekli duyduğumuz profil bilgilerini (desktop, documents, link, music vb…) seçiyoruz ve veya bütün profili olduğu gibi yönlendiriyoruz. Seçmediğimiz profil nesneleri makale başın da belirtmiş olduğumuz problemle karşılaşacaklardır. İhtiyaçlarımıza bağlı olarak profil nesnelerini seçebildiğimiz gibi profil içinde bulunan dosya türlerine izin verebiliyor veya yasaklayabiliyoruz. Örnek vermemiz gerekirse desktop klasörüne izin verdik ama bu klasör içinde bulunan mp3 uzantılı dosyalar taşınması gibi kuralları oluşturabiliyoruz. İhtiyaçlarımıza göre yapılandırmamızı bitiriyoruz ve bu bölümden çıkıyoruz.

 

 

image008

 

 

User Profile disk bölümüne baktığımız zaman UVHD-template ismin de bir tane virtual harddiskin oluştuğunu görebilirsiniz.

 

 

image009

 

 

Yapılandırma sonrasında kullanıcımız oturum açıyor.

 

 

image010

 

 

Kullanıcımız oturumu açtıktan sonra dizinimiz de yeni bir tane vhd dosyasının oluştuğunu görebilirsiniz. Bu vhd dosyası UVHD-Kullanıcımızın benzersiz olan SID numarasıdır.

 

 

image011

 

 

Kullanıcımız oturumu kapattığı zaman vhd’ imizi istersek mount edebilir ve profil içeriğini inceleyebiliriz. Mount etme işlemini kullanıcı bağlı değilken yapmanız gerekmektedir. Kullanıcı oturuma bağlı durumdayken mount etmek isterseniz yukarıda ki hatayı alırsınız.

 

 

image012

 

 

Vhd dosyamız vhd’ nin barınmış olduğu sunucu üzerin de mount oldu ve bizler profili kontrol edebilir veya herhangi bir problemli durumda bu profil içinden verilerimize ulaşabiliriz.

 

 

image013

 

 

Kullanıcımızın SID numarasını etki alanı databasemiz içinde incelediğimiz zaman oluşturulan vhd dosyası ile eşleştiğini görebiliyoruz.

 

 

image014

 

 

Son uyarımız, eğer vhd dosyası mount durumda bırakırsak ve kullanıcımız tekrardan oturum açmak isterse kullanıcımızın profili temp durumuna gelecektir. Bu hatanın olmaması için kullanıcı disklerini mount durumda bırakılmaması gerekmektedir.

 

User Profile disk teknolojisi Windows Server 2012 Remote Desktop Services yeniliğidir. Daha önce ki sürümler içinde bu teknoloji bulunmamaktadır. User Profile Disk teknolojisi, Folder Redirection Teknolojisine alternatif olarak geliştirilmiştir ve folder redirection teknolojisinde ki karmaşıklık ve iş yükünden bizleri kurtarmıştır. Eskiden yaptığımız gibi Folder Redirection teknolojisini isteğe/ihtiyaca bağlı olarak kullanmaya devam edebiliriz.

Related Articles

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Back to top button