Windows Server 2012 R2 Hyper-V Cluster – Bölüm 2
İlk bölümde Windows Server 2012R2 Hyper-V Cluster için gerekli bileşenlerin kurulumunu anlatmıştık.
Bu ikinci bölümde ise kurulumu tamamlanan ortamlarımızın yapılandırılmasını ve nasıl servis sürekliliğini sağlayacağımızı anlatılacaktır.
5. Quorum’un Yapılandırılması
Aşağıda linkini verdiğim makalemizde detaylı olarak anlatıldığından burada detaya girmeyeceğiz. Sisteminize uygun Quorum modelini belirleyip Makalemde anlatıldığı gibi yapılandırınız.
Özetle söylemek gerekirse Microsoft Failover Cluster sisteminin temel çalışma mantığı oy hakkı verilen Cluster’a üye Node’ların yarısından 1 fazlasının (ayakta kalması ile servis sürekliliği sağlanır. Çift sayıda Node’unuz varsa ondalık değer oluşacağından servis sürekliliğini sağlama imkânınız zorlaşacaktır. Bu sorunun çözümü için ya bir diski veya bir paylaşım alanını Quorum olarak belirleyip oy hakkı verebilirsiniz. Böylelikle oy verecek toplam sayı teke düşmüş olacaktır.
Hangisini tercih etmeliyim derseniz önerilen tek site Cluster için “Disk Witnes” Multi Site için “File Share Witnes”’dır. Aşağıdaki resimde arasındaki farklar görüntülenmektedir.
Bu makalede anlatacağım ortam 2 Node’dan oluşmaktadır. Node’lardan birinde oluşacak bir problemde Cluster down olmaması için ben Quorum modeli olarak “File Share Witnes” secerek bir paylaşım alanını kaynak ekledim.
6. Cluster IP Adres Ataması
Default kurulumda otomatik ip adres alarak Cluster Name oluşmaktadır. Her zaman için önerilen sabit ip atamasıdır. Bu işlem için Failover Cluster Manager’da Cluster Name tıklanıp “Cluster Core Resource” altındaki ip adres çift tıklanarak açılır.
Açılan menüde “Static IP Address” seçilerek uygun ip adresi yazılır. Bu işlemi yaparken “Cluster Ortamının Hazırlanması” başlıklı makalemizde anlatıldığı gibi DNS’teki computer objesinde işlem yapan hesabın full yetkiye sahip olması gerekir.
7. Disk Ekleme
Microsoft Failover Cluster ile servis sürekliliği sağlanabilmesi için Cluster yapılan uygulama/servis verilerinin tutulduğu diskin Cluster üyesi tüm Node’lar tarafın görülüyor olması gerekmektedir. Makalemizin birinci bölümünde sunucularımıza diski ekleyip formatlamıştık.
Bu bölümde ise diski Cluster’a dahil edip uygulama/servis için kullanılabilirliğini sağlamış olacağız. Bu işlem için Failover Cluster Manager üzerinden Storage sekmesi altındaki Disk üzerine gelinip sağ ile tıkladıktan sonra “Add Disk” ‘i secilir.
Gelen ekranda eğer doğru yapılandırıldıysa Cluster’a eklenecek diskler listelenecektir. Eklemek istediklerinizi işaretleyip OK ile işlemi tamamlayın.
Cluster’a diski eklediğimizde henüz bir servisi atanmadığı için “Available Storage” olarak görüntülenmektedir. Dist tipine baktığınızda NTFS dosya sistemindedir. Diski eklememizle birlikte işletim sisteminin bulunduğu diskte ClusterStorage isimli boş bir disk oluşur.
Microsoft Failover Cluster sistemi aslında aktif-pasif çalışan mimaridedir. Yani yalnız bir Node disklerin sahibi olabilir. Fakat Hyper-V aktif-aktif çalışan sistemdir. Yani Tüm Node’lar diskleri görür ve yazarlar. Bu sayede de daha hızlı sanal sistemlerin Node’lar arasında taşınmasını sağlarlar. Bu işlemi gerçekleştiren Windows Server 2008 Hyper-V ile tanıştığımız “Cluster Shared Volumes” isimli dosya sistemidir.
Cluster’a eklediğimiz diskler arasında Hyper-V için kullanacaklarımızın üzerinde sağ tıklayıp “Add to Cluster Shared Volumes” diyerek CSV’ye dönüştürül.
Bu işlemden sonra dosya formatı CSVFS olup ClusterStorage klasörü altında diskimize giden bir link oluştuğu görülmektedir. Tüm Node’lardan bakıldığında Computer altında diskinizi göremeyeceksiniz. Artık bundan sonra bu disklere sadece ClusterStorage altındaki linkten erişilmektedir.
8. Network Yapılandırması
Cluster kurulumu sonrasında Failover Cluster Manager üzerinden Network sekmesi altında baktığımızda tüm Network portlarımızın generic isme dönüşmüştür.
Olası problemlere neden olmaması adına bu isimlerin üzerinde çift tıklanarak açılan ekranda uygun isim vererek isimlendiriniz.
Makalemizin birinci bölümünde Live Migration için tanımı kurulum sonrasına bırakmıştık. Failover Cluster Manager üzerinden Network sekmesi üzerinde sağ tıklanıp “Live Migration Setting” e gelerek şimdi birlikte yapalım.
Default olarak aktif tüm portlardan Live Migration yapılabilir şeklinde yapılandırılmıştır. Önerim kendi yapınıza göre bu alanı revize ediniz. Benim ortamımda sadece 2 portun bulunması ve Public network’ü iSCSI erişiminden dolayı zaten yoğun olacağından yanındaki işareti kaldırarak Live Migration için sadece Private portunu aktif olmasını sağladım.
9. Yeni Sanal Sunucuların Cluster Yapılması
Hyper-V Cluster diğer Cluster ortamlarından farklı olarak her bir sanal sunucu Microsoft Failover Cluster için bir role yani servis sürekliliği sağlayacak etken oluyor. Hyper-V Cluster içine sanal makine oluşturmak için Microsoft Failover Cluster Manager üzerinden sağ tıklayıp “Virtual Machine” sekmesi altındaki “New Virtual Machine” sekmesi tıklanarak başlanılır.
Gelen ekranda hangi host üzerinde oluşturmak istediğimiz soruluyor. Bundan sonraki adımlar daha önceden Hyper-V üzerinde sanal sunucu oluşturduysanız aynısıdır.
Hangi Node üzerinde kurulumu seçtikten sonra gelen ekranda sanal sunucuya vereceğimiz ismi ve nerede oluşturulacağı soruluyor. Burada dikkat edilecek nokta Cluster’a dahil ettiğimiz CSV formatlı disklerimizden uygun olanı seçmemiz gerekiyor. CSV disklerimiz C:\ClusterStorage klasörü altındaki Volume’lerden biri oluyor. Yoksa Live Migration yaptığımızda sunucu online olmaz.
Server 2012R2 ile birlikte gelen Generation2 sanal makine tipi daha güvenli ve hızlı. Legacy donanımlara ihtiyacınız varsa, Server 2008R2 ve öncesi işletim sistemi kuracaksanız Generation1 seciniz. Detaylarını Serhat Akıncı Hocamın portalımızda yazdığı makalede bulabilirsiniz.
Ben Server 2012R2 kuracağımdan Generation2 seçip ilerliyorum.
Eğer sanal makinenin çalıştığı süre içerisinde sadece ihtiyacı kadar RAM kullanmasını istiyorsanız Dynamic Memory seçeneğini işaretleyiniz. Ayrıca Server 2012 ve sonrası sistemlerde başlangıç RAM’i olarak 1024 belirleyin. Diğer sistemler için 512 yeterli.
“Connect Virtual Hard Disk” sekmesi opsiyoneldir. Eğer daha önceden oluşturduğunuz disk varsa “Use an existing virtual hard disk” seçeneğini işaretleyip diskinizin yerini gösteriniz. Yeni disk oluşturacaksanız “Create a virtual hard disk” seçeneğini seçerek ilerleyiniz. Veya sonradan disk ekleyecekseniz “Attach a virtual hard disk later” seçeneğini seciniz.
“Configure Networking” kısım opsiyoneldir. İsterseniz kurulum aşamasında Sunucuya atanacak Network switch’ini seçerek ilerliyebilirsiniz.
Eğer sanal sunucunun oluşturması sonrasında işletim sistemi kurulumu hemen başlayacaksa “installation Options” sekmesinde iso dosyasının yerini gösteriniz.
Yapılanları kontrol edip onaylamanız durumunun Finish ile oluşturma işlemini başlatabilirsiniz.
Hyper-V Node üzerinde oluşturduğunuz sanal sunucunun Cluster’a dahil edilmesi için kurulumdan hemen sonra “High Availability Wizard” ekranı açılıp Validation işlemi sonrasında sanal makinenin Cluster içinde oluşturması tamamlanmış olmaktadır.
Sanal makinenin oluşturması tamamlandıktan sonra işletim sisteminin kurulumunu hemen tamamladım ve şimdi sıra teste geldi. Hyper-V üzerinde 2 farklı şekilde kontrollü Failover gerçekleştirilmektedir. Bunlardan birincisi “Quick Migration” diğeri ise “Live Migration”. Live Migration; sanal sunucunun Node üzerindeki RAM’i ve Meta data’sı diğer Node’a taşınarak çok az bir kesinti ile Failover yapılmasını sağlamaktadır. Quick Migration ise sanal sunucuyu SAVE moda alıp hızlıca Failover işleminin gerçekleşmesini sağlamaktadır.
Ben burada Quick Migration’ı göstermek istiyorum. Öncelikle kurulumu tamamlanan sunucumuza arka planda devamlı ping başlattım. Sonra sanal sunucu üzerinde sağ tıklayıp sırasıyla Move , Quick Migration ve Select Node seçeneklerini seçip ilerleyin.
Karşımıza gelen “Move Virtual Machine” ekranı ile hangi Node’a Failover yapacağımız soruluyor. İki Node’lu Cluster yapım olduğu için sadece 1 adet uygun Node bulunmakta. Onu seçip Failover sürecini başlatıyorum. Gördüğünüz üzere
Gördüğünüz üzere sanal sunucu önce save moda alınıyor arkasından da Failover başlıyor.
Failover tamamlandığında ise sunucu Running e otomatik olarak çekilmekte.
Üzerinde fazla işlem olmadığı için Failover süreci sadece 2 ping kaybı ile tamamlanıyor.
10. Cluster Yapılmadan Önceki Hyper-V üzerindeki Sanal Makinelerin Cluster’a Dahil Edilmesi
Kesinti olmaksızın mevcut kurulu Hyper-V sunucunuzu ve üzerinde çalışan sanal sunucularınızı makalemizin birinci bölümünde anlatılan Failover Cluster kurulum adımları uygulandıktan sonra aktarımını yapmak istediğiniz sunucu üzerinden Failover Cluster Manager Tools çalıştırılıp Roles sekmesini sağ tıklayarak gelen “Configure Roles” seçiniz.
“Select Role” sekmesinde “Virtual Machine” ikonunu seçip ilerleyiniz.
Gelen “Select Virtual Machine” ekranında aktarımını yapmak istediğiniz sunucuları işaretleyiniz.
Confirmation ekranından işlem uygulayacak sunucular listelenir. Eğer bir değişiklik yapmayacaksanız Next ile süreci başlatabilirsiniz.
“Configure High Availability” sekmesinde sunucunun Cluster’a aktarılmasına ilişkin Validation süreci işletilir. Eğer her şey yolunda giderse aktarım tamamlanır.