Windows Server 2012 R2 Deployment Service Kurulumu

Bu makalemizde sizlere Windows’un TFTP protokolünü kullanarak Windows işletim sistemini dağıtmanızı sağlayan “Windows Deployment Services (WDS)” rolünün Server 2012 R2 için kurulum ve yapılandırmasını anlatacağım. Bir sonraki “MDT ile Windows 10 Dağıtımı” makalemizde WDS üzerindeki işlemler anlatılacağından tekrar olmaması adına örnekleme bu makalede yapılmayacaktır.

Aşağıda linkini verdiğim daha önceden portalımız da Windows 2008R2 için yazmış olduğum makale olduğundan tekrar olmaması adına burada makalede olmayan konular bahsedilecektir. Konunun iyi anlaşılması adına okunmasını öneririm.

http://www.cozumpark.com/blogs/windows_server/archive/2012/04/07/microsoft-deployment-tool-ile-katilimsiz-server-kurulumu.aspx

WDS ile işletim sistemi dağıtımı için DNS ve DHCP olmazsa olmaz iki bileşendir. Kurulum ve OS dağıtımına geçilmeden önce yukarıda linkini verdiğim makalede detaylar anlatıldığı şekilde firewall, DNS ve DHCP tanımlarının yapılması gerekmektedir.

Not: Server 2012 R2 ile birlikte AD bağımlılığı kaldırılmıştır.

Windows Server 2012 R2 ile gelen en önemli özellik; VHD dağıtımı, çoklu cihaz desteği (tablet, cep, portable gibi) ve tek noktadan çoklu kurulum. Server 2008 WDS’de dağıtım sırasında başımızı en çok ağrıtan donanım bazlı driver gurubu oluşturmak ve bunların deployment işleminde uygulanmasıydı. Windows Server 2012 R2 ile geliştirilen en önemli özellikte bu olmuştur.

WDS’in Kurulumu:

Öncelikle Server Manager üzerinden Manage sekmesi altındaki “Add Roles and Features” tıklayınız.

Gelen ekranda “Roles-based or feature-based installation” seçilerek ilerlenir.

Gelen ekranda kurulum yapılacak sunucu seçilerek ilerlenir.

Gelen ekranda “Windows Deployment Services”tıklanır.

Tıklama işlemi sonrasında WDS yönetimini ve yapılandırmasını yapabilmek için RSAT Tools yükleme onay ekranı gelmektedir. Bu ekranda “Add Features” diyerek ilerleyiniz.

Gelen ekran Features yükleme ekranında. Net 3.5 ve 4.5 yüklü değil ise seçerek ilerleyiniz. Ben daha önceden yüklemiş olduğum için bu kısımda işlem yapmadan Next ile devam ediyorum.

WDS’in Deployment ve Transport olarak 2 temel rolü bulunmaktadır. Transport rolü, PXE imajının dağıtımından sorumludur yani bir nevi TFTP Server hizmeti olarak düşünebiliriz. Deployment rolü ise PXE imajını alarak online olan makinede işlem yapmanızı sağlayacaktır.

Eğer amacınız oluşturmuş olduğunuz imajın belli kriterler de kurulumunun yapılması ise iki rolünde seçilmiş olması gerekmektedir. Burada dikkat edilecek nokta Deployment rolünün tam olarak çalışabilmesi için AD gereksinimi bulunmaktadır. Ben her ikisini de seçip ilerliyorum.

Son onay ekranında restart kutucuğunu işaretleyip Install butonuna basarak kurulumu tamamlıyorum.

WDS’in Yapılandırılması:

Kurulum sonrası yapılandırma işlemlerine başlayabilmek için Server Manager ekranındaki Tools menüsünden “Windows Deployment Services” i tıklayın

Açılan pencerede sunucumuzun ismi üstünde sağ tıklayıp Configure deyin.

Gelen ekranda İmaj dağıtımı sonrasında domain’e alma işlemleri yapılacaksa “Integrated with Active Directory” seçeneğini seçip ilerleyiniz. Önerilen domain ortamında kurulan WDS için integrated mode’un seçilmesi.

WDS hizmeti sunucu üzerinde gizli paylaşım klasörü oluşturarak PXEboot olarak çalışan bilgisayarların network üzerinden gerekli dosyaların çekmesini sağlamaktadır. Bu adımda sizden bu klasörün ismini ve yerini belirtmeniz istemektedir.

PXEboot Client bilgisayarların MAC adreslerini tek tek girilip tanımlama yapmadıysanız önerim “Respont to all client computer” seçeneğini seçmenizdir.

 

 

Yapılandırma tamamlandı. Eğer hazırda imaj dosyanız varsa ve hemen OS dağıtımına başlayacaksanız gelen ekranda “Add imaged to the server now” seçeneğini işaretleyerek devam edin. Ben sonradan yapacağım için işareti kaldırarak süreci tamamlıyorum.

WDS yapılandırıldıktan sonra ayarları incelemek için sunucu ismi üstünde sağ tıklayıp Properties’i secin.

İstediğiniz zaman kurulumda yapmış olduğumuz ayarlamaları buradan değiştirebilirsiniz. Ben ilk olarak “Multicast IP Address” kısmını “Obtain IP address from DHCP” olarak değiştiriyorum.

WDS’in kurulumu ve yapılandırma bitti. Örnek işletim sistemi dağıtımı için bir sonraki makalemiz olan “MDT ile Windows 10 Dağıtımı” anlatılacaktır.

Kaynak:

https://technet.microsoft.com/tr-tr/library/dn281955

https://technet.microsoft.com/en-us/library/7d837d88-6d8e-420c-b68f-a5b4baeb5248.aspx

Exit mobile version