Windows Server

Windows Print Server Yazıcı Yönetim Yetki Devri – Delegated Print Administrator and Printer Permission Settings

Print Server’la ilgili yazıcı kurma ve yönetme gibi operasyonel işleri Admin olmayan bir başkasına veya guruba devrederek iş yükünüzü azaltmak isteyebilirsiniz. Bu işlem için “Control Panel >> All Control Panel Items >> Administrative Tools” altındaki “Print Management” tools sağ tıklanarak açılan alanda “Run as Administrator” seçilerek çalıştırılır.

clip_image001

Açılan ekranda Print Servers sekmesi altında listelenen sunucumuz üzerinde sağ tıklayarak Properties tıklanarak açılır.

clip_image002

Gelen ekranda Security tabı altına altındaki ADD butonuna basın.

 

clip_image003

Gelen ekranda boş alana yetki vermek istediğiniz kullanıcı veya gurup adını girip “Check Names” butonuna bastıktan sonra OK butonuna basarak gurubu ekrana getirin.

clip_image004

Security tabı altında yetki verilecek kişi veya gurup göründükten sonra aşağıda belirtilen uygun yetkiler seçilerek önce APPLY sonra OK butonlarına basarak işlemi kaydedin.

Print Server Security Yetki Açıklamaları:

Print: Yazıcıya bağlanma, yazdırma, kendisine ait belgeyi duraklatma / iptal etme gibi temel yazdırma izin tipidir.

Manage Printers: Printer’a ait temel yetkilerin dışında printer ve spooler ayarlarının değiştirilmesi, izinlerinin yönetilmesini, driver değişikliği, yazıcı kuyruğunun yönetimi, Form eklemesini sağlar.

Manage Documents: Yazdırmak için printer’a gönderilen tüm dökümanların duraklatılması / iptal edilmesi gibi temel yönetimi yapmaktadır.

View Server: Default’ta Everyone yetki gurubu içerisinde yer alan bu hak ile kullanıcı sunucu üzerinde paylaştırılmış tüm yazıcıları ve sunucu durumunu görmesini sağlamaktadır. Bu temel yetki verilmeden diğer haklar çalışmaz.

Manage Server: Yeni printer/port tanımlama/silme; driver güncelleme/yüklemesi gibi üst düzey işlemlerin yapmasını sağlamaktadır.

Yetki Tipleri:

Full Yetki: Eğer driver kurma da dahil tüm operasyonel yetkiler atanacaksa tüm alanlar işaretlenmelidir.

Sınırlı Yetki: Bu yetki tipinde genel olarak sadece sorun tespiti ve yazıcı kurulumu (Yazıcı ekleme, Yazıcı kuyruğunu silme hariç yönetimi, Yazıcı ayarlarının görüntülenmesi,  Port ve Form yönetiminin) yapılacaksa Print, View Server, Manage Server yetkileri verilmelidir.

Sadece Yazdırma Yetkisi verilecekse Print ve View Server yetkileri verilmelidir.

Eğer Full yetki verilecekse;

Driver kurulumu için sunucunun System32 klasörüne kullanıcının erişim yetkisinin olması gerekmektedir. Bunun için öncelikle kullanıcıyı “Print Operators” gurubuna ekleyiniz. Bu işlem için Server Manager Tools üzerinden Tools tabı altında “Computer Management” tıklanarak açılır.

clip_image005

Açılan ekranda Groups altındaki “Print Operators” çift tıklanarak açılır.

clip_image006

Gelen ekranda ADD butonuna basarak yetki verilen kullanıcı veya gurubu ekleyiniz .

clip_image007

Son adım olarak sunucunun “C:\Windows\System32\spool\drivers\x64\3” klasöre yetki verilecek kişi veya gurubu full yetki verilmesi gerekiyor. Bu işlem için klasör üzerinde sağ tıklanarak Properties tıklanarak açılır.

clip_image008

Gelen ekranda Security tabına altındaki Advanced butonuna basınız.

clip_image009

Gelen ekranda ADD butonuna basınız.

clip_image010

Açılan pencerede “Select a principal” linkine basıp yetki atanacak kişi veya gurubu yazınız.

clip_image011

Yetki verilecek gurubu veya kişiyi doğru yazıp yazmadığınızı “Check Names” butonuna basarak teyit ediniz. Sonra OK tuşuna basarak yetkilendirmeye geçiniz.

clip_image012

Gelen ekranda “Full Control” kutucuğunu işaretleyip OK ile değişikliği kayıt altına alınız.

clip_image013

Yapılan yetkilendirmenin bulunduğunuz klasör ve altına yazılabilmesi için “Replace all child . . . “ kutucuğunu işaretleyip önce Apply sonra OK butonuna basınız.

 

clip_image014

Owner olmadığınız için mevcut klasör içerisindeki dosyalara yazma hakkı olmadığından hatalar alabilirsiniz. Continue deyip geçiniz.

Bu işlemleri tamamladığınızda artık Admin olmayan kullanıcılar bile printer sürücüsünü güncelleyebileceği gibi tüm operasyonel işlemleri de yapabilecektir.

Makalemin sonuna geldik. Umarım faydalı bir makale olmuştur.

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu