Yeni bir Windows Server 2012 makalesi ile sizlerle beraberiz. Bundan bir önceki makalemizde, yine Windows Server 2012 işletim sistemi üzerinde Windows Update Services (WSUS 4.0) kurulum aşamalarından bahsetmiştik. Bu makalemizde ise, Windows Server 2012 işletim sistemi üzerinde, Windows PowerShell komut satırı aracı kullanarak Active Directory kurulumundan bahsediyor olacağız..
Not: Bundan bir önceki makalemiz olan Windows Server 2012 işletim sistemi üzerinde WSUS kurulumu ile ilgili makaleyi incelemek isteyen arkadaşlarımız aşağıdaki adresten bilgi alabilirler.
Gerekli hatırlatmaları da yaptıktan sonra makalemize, Windows PowerShell nedir sorusuna cevap vererek başlayabiliriz.
Windows PowerShell Nedir ?
Windows PowerShell, özellikle sistem yönetimi için tasarlanmış olan komut satırı dosyası dilidir. Windows PowerShell, BT uzmanları tarafından Windows işletim sistemi üzerinde çalışan uygulamaların yönetimini ve kontrolünü sağlamak için kullanılmaktadır. BT uzmanları, Windows PowerShell üzerinde bulunan cmdlet’ler yardımı ile birden fazla bilgisayarın yönetimi komut satırı üzerinden gerçekleştirebilmektedirler. Windows PowerShell ile beraberinde gelen özellikleri de seçenekler halinde sıralayacak olursak;
· Windows PowerShell, süreç ve olay izinlerini yönetmek ve Windows Yönetim Araçları (WMI) kullanılarak ortak sistem yönetimi görevlerini gerçekleştirmek için cmdlet’ler içermektedirler.
· Görev tabanlı dil ve mevcut komut satırı araçları için destek sağlamaktadır.
· Nesnelerin doğrudan veya manipüle edilmiş bir şekilde diğer araçlar ile veritabanlarına gönderilmesi sağlanır.
· Genişletilebilir bir arayüz sunmaktadır.
· Yazılım üreticilerinden bağımsız olarak kurumsal yazılım geliştiricilerinin de kendi yazılımlarını yönetmeleri için özel araçlar geliştirmelerini sağlar.
Windows PowerShell Çekirdek Cmdlet’leri
İsim |
Tanım |
Add-PSSnapin |
Geçerli oturum için, bir veya birden fazla ek Windows PoerShell bileşenleri içerir |
Clear-History |
Komut geçmişi girdilerini siler |
Connect -PSSession |
Bağlantısı kesilen oturumlara yeniden bağlantı sağlanır. |
Disable –PSRemoting |
Uzaktaki bir bilgisayarın Windows PowerShell komutlarını alması engellenir |
Disable-PSSessionConfiguration |
Yerel bir bilgisayarda oturum yapılandırmaları için erişimi engeller |
Disconnect-PSSession |
Mevcut oturumu sonlandırır. |
Enter-PSSession |
Uzak bilgisayar ile oturum başlatır |
Enable-PSRemoting |
Uzaktaki bir bilgisayarın PowerShell komutlarını alması için izin verir. |
Get –Command |
Tüm powerShell komutlarını alır |
Get-Help |
Windows PowerShell komutları hakkındaki yardımları görüntüler |
Windows PowerShell cmdlet’leri hakkında da kısaca bilgi verdikten sonra Windows PowerShell üzerinde Active Directory kurulumu ile ilgili işlemlere geçiş yapabiliriz.
NOT: Windows PowerShell cmdlet’leri hakkında detaylı bilgi almak isteyenler aşağıdaki adresten bilgi alabilirler.
http://msdn.microsoft.com/tr-TR/library/ms714395(v=vs.85).aspx
Windows PowerShell ile Active Directory Kurulumu
Windows Server 2012 ile beraber, Active Directory tarafında da bir takım değişiklikler meydana geldi. Bunlardan birincisi Active irectory kurulumuna başlamak için kullanmış olduğumuz “DCPROMO” komutunun artık kullanılmaması. Windows Server 2012 işletim sistemi üzerinde, Active Directory kurulumunu Server Manager yönetim konsolunu kullanarak gerçekleştirebildiğimiz gibi, Windows PowerShell komut satırı aracını kullanarak da gerçekleştirebiliyoruz.
Makalemizin konusunu ağırlıklı olarak Active Directory kurulumu teşkil ediyor ama ön bilgi olması açısından, PowerShell üzerinde kullanabileceğimiz bazı komutların ne işe yaradıkları konusunda bilgi vermek istiyorum.
Bazı Windows PowerShell Komutları
Import –Module ServerManager
Bu komut ile , PowerShell üzerinde, Server Manager Modülünü aktif ederek bu modül içerisindeki PowerShell komutlarının kullanılmasını sağlanır.
Get-WindowsFeature |where installed eq True
Bu komutu kullanmamızın amacı ise, sistemimiz üzerinde hâlihazırda yüklü durumda bulunan rol ve featuresler hakkında bilgi almamızı sağlar. Komutun kullanımı ise aşağıdaki gibidir.
Yukarıdaki şekil üzerinde de görmüş olduğunuz gibi, şuan sistemimiz üzerinde, Storage Services, File Services, NET Fremawork 4.5 gibi featuresler’in sistemimiz üzerinde yüklü durumda olduğunu görmekteyiz.
Get-WindowsFeature AD*
Bu komutun kullanılma amacı ise, Windows PowerShell komutları içerisinde ismi AD ile başlayan features veya rollerin listelenmesini sağlar.
Get-Command
PowerShell içerisinde bulunan cmdlet ler’in listesini almamızı sağlar.
Evet, Windows PowerShell üzerinde kullanabileceğimiz komutlardan da örnekler verdikten sonra, artık Active Directory kurulumuna geçiş yapabiliriz. Active Directory kurulumuna ilk önce features kurulumu ile başlayacağız. Bunun için Windows PowerShell komut satırı ekranı üzerinde iken Add-WindowsFeature AD-Domain-Services komutunu çalıştırarak Active Directory Domain Servisi ile ilgili featuresler’i n kurulumunu gerçekleştiriyoruz.
Yukarıdaki şekil üzerinde de görüldüğü gibi kurulum başlamış durumda.
Yukarıdaki şekil üzerinde ise,features kurulumunun başarılı bir şekilde tamamlandığını görmekteyiz. Kurulumun tamamlanması ile beraber bize bir de uyarı mesajı verilmekte. Bu uyarı mesajında ise , Windows’un otomatik güncelleştirme servisinin kapalı olduğunu ve bunun yanında yeni kurulmuş olan rollerin ve featuresler’in güncelleştirmesinin otomatik olarak yapıldığından emin olmamız gerektiği yönünde bize uyarı mesajı verilmekte. Kurulumdan hemen sonra ise, Server Manager Yönetim konsolunu açarak Dashboard üzerinde AD DS seçeneğinin geldiğini görüyoruz.
Evet , tüm bu işlemler ile birlikte Active Directory Domain Servisinin kurulumu için ön hazırlıkları tamamlamış olduk. Yukarıdaki şekil üzerinde de görüldüğü gibi, Active Directory yapılandırması hala tamamlanmamış durumda. Bunun sebebi ise, Active Directory kurulumunun tamamlanmamış olmasıdır. Makalemizin yukarıdaki kısımlarında da bahsetmiş olduğumuz gibi, bu aşamaya kadar sadece Active Directory kurulumu için ön hazırlıkları tamamlamış olduk. (features kurulumu vs) Şimdi ise Active Directory Domain yapısını kurmaya başlayacağız. Bunun için Windows PowerShell ekranı üzerinde aşağıdaki komutu çalıştırıyoruz.
Install-ADDSForest –DomainName cozumpark.com `–DomainMode Win2008R2 -ForestMode Win2008R2 –InstallDNS `–SafeModeAdministratorPassword (Get-Credential).password
Komutun çalıştırılmasının ardından User Name ve Password bilgilerini girdikten sonra OK tuşuna basıyoruz. OK işleminin ardından karşımıza aşağıdaki gibi bir ekran çıkacaktır.
Yukarıdaki şekilde, Domain Controller kurulumu sonrasında sistemimizi restart etmek isteyip istemediğimiz bize sorulmakta. Yes cevabını vererek işlemi onaylıyoruz.
Ve Active Directory kurulumu başladı.
Aşağıdaki şekil üzerinde ise, Group Policy Management Console kurulumunun başladığı görülmekte.
Active Directory kurulumu sonrası Group Policy ve DNS Manager yönetim konsolu aşağıdaki gibidir.
Group Policy Management Konsolumuz.
DNS Server Manager yönetim konsolu.
Evet, bu makalemizde Windows Server 2012 işletim sistemi üzerinde, Windows PowerShell ile Active Directory kurulumu aşamalarından bahsettik. Bir sonra ki makalemizde görüşmek üzere hoşcakalın..
Kaynak: http://technet.microsoft.com/en-us/library/hh974722