Windows Essential Business Server 2008 Kullanıcı Olusturma Islemleri
Bir çoğumuz bilmekteyiz ki birçok firmada kullanıcı işlemlerinin gerçekleştirilmesi uzun zaman almaktadır. Bu sadece bir kullanıcının hesabının Active Directory Users and Computers altında oluşturulması olarak anlaşılmamalıdır. Böyle bir tanım eksik kalacaktır. Bir kullanıcı için yapılan işlemler;
– Öncelikle hesabının açılma işlemi
– Varsa mesajlaşma sisteminde mail adresinin tanımlanması ve hesaba bağlanması
– Kişisel klasörlerin oluşturulması
– Varsa ağ sürücülerinin bağlanması
– İzinlerin atanması
– Lisansların eklenmesi
Yukarıdaki listede de görüldüğü gibi bir kullanıcı için sistem yönetcilerinin yapmaları gerekli işlemlerin bir kısmı verilmiştir. Tabi bunlar bu liste ile sınırlı değildir bunlara ek olarak bir sürü işlem dizisi vardır ve hepsinin de kullanıcıların network ortamında kaynakları sağlıklı bir şekilde kullanabilmeleri için gereklidir ve yapılmaları gerekir.
Dolayısı ile sistem yöneticileri yukarıdaki işlemleri gerçekeleştirmek için en az dört beş tane yönetim konsolunu açmak zorunda kalacaktır. Windows Essential Business Server 2008 Administration Console bu işlemleri çok basite indirgemiştir. Gelin bunlara bir göz atalım.
Herzaman ki gibi ilk işlemimiz Essential Business Server Administration Console açıyoruz ve yukarıdaki şekilde de görüldüğü gibi Users and Groups sekmesine geçiyoruz. Gördüğümüz gibi sistemimizde var olan kullanıcıları ve grupları liste halinde görebiliyoruz.
New user account diyerek yeni bir kullanıcı hesabı yaratma işlemine ilk adımı atıyoruz.
Add new user account sihirbazı kullanıcı ile ilgili grup üyeliği, mail hesabı, izinler, klasör yönlendirme, kullanıcı kotaları ve CAL ile ilgili gerekli işlemleri gerçekleştirebilir. Yukarıdaki şekilde Next diyerek devam ediyoruz.
Bir sonraki adımda ise karşımıza yukarıdaki kısım gelmektedir. Bu kısımda kullanıcı hesabı ile ilgili temel bilgilerin girilmesi gerekiyor. Kullanıcının adı, soyadı, mail hesabı, logon ismi gibi temel bilgileri giriyoruz. Giriş işleminden sonra Next ile devam ediyoruz.
Bir sonraki adımda ise karşımıza şifre işlemleri ile ilgili birim gelmektedir. Bu kısımda kullanıcımıza yaratmakta olduğumuz hesaba bir şifre tanımlamamız gerekmektedir. Oluşturacağımız şifre karmaşık bir yapıya sahip olmalıdır. Harf, rakam, büyük küçük harf içermelidir. Böylece güvenliğimizi arttırmış oluruz. Örneğin P@ssw0rd verebiliriz şifremizi. Görüldüğü gibi şifre politikamıza uymaktadır ve karmaşık bir yapıdadır. Şifre tanımlamamızı yaptıktan sonra Next ile devam ediyoruz.
Evet bu kısımda ise yeniliklerden birisi ile daha karşılaşıyoruz ve yaratmakta olduğumuz kullanıcı hesabımızın grup üyeliğini belirleyebiliyoruz yani hesabı yaratmadan biz kullanıcımızın nereye hangi gruba ait olduğunu belirlemiş oluyoruz. Kullanıcımızı ilgili gruba dahil ettikten sonra Next ile devam edebiliriz.
Evet sıra geldi lisans yönetimine. Biliyoruz ki network ortamında sağlıklı bir iletişimin gerçekleşebilmesi için bizim erişim lisansları (CAL) satın almamız gerekiyor ve bunları yüklememiz gerekiyor. İşte bu işlemi biz kullanıcı hesabı yaratma işlemi sırasında gerçekleştirebiliyoruz. Ayrıca hangi tür lisans ekleyeceğimizi ne kadar lisansın elimizde olduğunu görebiliyoruz. Lisans atama işlemini tamamladıktan sonra Next ile devam ediyoruz.
Şimdi sıra geldi yaratacağımız kullanıcımıza bir mail hesabının tanımlanmasına. Yukarıdaki şekilde mail hesabının oluşturulması ile ilgili kısım görülmektedir. Şekile dikkatlice bakarsanız bir yenilik daha karşımıza çıkıyor. Biz kullanıcılarımıza mesajlaşma sistemlerimizde kota uygulamasını Active Directory’den veya Exchange Server üzerinden tanımlarken şimdi bu işlemi kullanıcı hesabı yaratılırken tanımlayabiliyoruz. Eğer kota uygulamak istiyorsak ilgili değerleri ilgili yerlere giriyoruz ve Next ile devam ediyoruz.
Bu kısımda ise Redirect Documents karşımıza çıkmaktadır. Biz bu işlemi GPO ile de yapabiliriz. Ancak burda kullanıcı hesabı daha yaratılmadan belgeleri yönlendirilmiş olacaktır. Eğer yönlendirme yapacaksak ilgili kutucuğu işaretleyip Next ile devam edebiliriz.
Yaratmakta olduğumuz kullanıcı hesabı ile ilgili özet bilgileri yukarıdaki şekilde görüldüğü gibi görüntülenir. Eğer ekisik yada yanlış bir durum varsa geri dönerek düzeltebiliriz. Eğer herhangi bir sorun yoksa Add diyerek kullanıcı hesabımızın yaratılmasını sağlayabiliriz.
Evet şekilde görüldüğü gibi kullanıcımıza ait olan hesap ve ona bağlı bileşenlerin başarılı bir şekilde oluşturulduğunun bilgisini alıyoruz ve Close diyerek kullanıcı hesabı yaratma sihirbazımızı kapatıyoruz.
Görüldüğü gibi kullanıcı hesabımız dizindeki yerini almıştır ve kullanıma hazırdır hayırlı olsun.
Kaynak : www.microsoft.com/ebs