Windows Deployment Services Bölüm 3

Windows Deployment Services Bölüm 3

 

 

 

 

Bir önceki makalemizde Windows Deployment Services servisinin yapılandırılmasını yapmıştık. Sunucumuza imajlarımızı yüklemiştik ve o yüklemiş olduğumuz imajları bu makalemizde uzak istemcilerimize ağ üzerinden kurulumlarını gerçekleştireceğiz.

 

 

 

 

Sunucumuza yüklemiş olduğumuz imajları istemci tarafına yüklemek için temel gereksinimler aşağıdaki gibidir;

 

 

 

 

          İstemci bilgisayar PXE özelliğine sahip olmalıdır

 

 

          Etki alanında Windows Deployment Services aktif halde olmalıdır.

 

 

          Administrator hesabı Domain Users grubuna üye olmalıdır

 

 

 

 

Yukarıdaki üç temel özelliğe sahip ise istemcimiz biz bu bilgisayara sunucumuzun üzerinde bulunan imajları ağ üzerinden yükleyebiliriz.

 

 

 

 

Yükleme işlemine başlayabilmek için öncelikle istemci bilgisayarın başına geçmemiz gerekiyor. İstemci bilgisayarımız açıyoruz ve açılış esnasında F12’ye basarak PXE boot işlemini başlatıyoruz ve daha sonra karşımıza çıkan Windows PE menüsünden yüklemek istediğimiz imajı seçiyoruz.

 

 

 

 

 

 

 

 

Yukarıdaki şekilde de görüldüğü gibi F12 ile sistemi başlattıktan sonra ve Windows PE menüsünden imajımızı seçtikten sonra karşımıza bu pencere gelmektedir. Yukarıdaki şekilde de görüldüğü gibi Windows Deployment Services imajı istemci bilgisayara yüklemeye başlamıştır. Sunucunun IP adresi şekilde görüldüğü gibi 192.168.1.79’dur ve işletim sisteminin kurulumu başarılı bir şekilde Windows Deployment Services’in kurulu olduğu sunucudan başlamıştır.

 

 

 

 

 

 

 

 

Yukarıdaki şekilde de görüldüğü gibi kurulumun Windows Deployment Sevices tarafından gerçekleştirildiğini görüyoruz. Locale ve Keyboard or input method seçimimizi yapıyoruz ve işletim sistemimizin kurulumuna NEXT diyerek devam ediyoruz.

 

 

 

 

 

 

 

 

Next dediğimiz zaman karşımıza kullanıcı adı ve şifre girmemizi isteyen bir pencere geliyor ve uygun olan kullanıcı adı ve şifre girişini gerçekleştiriyoruz.

 

 

 

 

 

 

 

 

Bir sonraki adımda ise karşımıza imajlarımızın listesi gelmektedir. Daha önceki makalelerimizde imajlarımızı yüklemiştik ve şimdi onlar bizim karşımızda duruyor. Şekilde de görüldüğü gibi 6 adet Windows Server 2008 imajları ve bir adet de Windows Vista Enterprise imajı vardır. Biz kurulum kısa sürmesi için Windows Server 2008 Core kurulumunu yapacağız. İlgili imajı seçerek devam ediyoruz.

 

 

 

 

 

 

 

 

Yukarıdaki şekilde de görüldüğü gibi işletim sistemimiz sunucudan istemciye kurulmaya başladı. Ben bu kurulum için bir adet P4 işlemciye ve 1 GB RAM’e sahip bir PC üzerinde Windows Deployment Services yapılandırmasını yaptım ve şuan yukarıdaki kurulmakta olan istemci ise bir dizüstü bilgisayar üzerindeki VMware ortamında kurulmaktdır.

 

 

 

 

 

 

Kurulum tamamlandı ve işletim sisteminin istemci üzerinde yüklenmesi de şekilde görüldüğü gibi gerçekleşmektedir.

 

 

 

 

 

 

 

 

Windows Server 2008 Standart Core sürümünü kurduk ve kurmuş olduğumuz işletim sistemi yukarıdaki şekilde de görüldüğü gibi açılmıştır. Core sürümünde GUI yani görsel yapı yoktur. Bütün işlemlerimizi komut satırından yapabiliyoruz.

 

 

 

 

 

 

Yukarıdaki şekilde gördüğümüz gibi Windows Server 2008 Core sürümünde görsel ara yüz yok demiştik ve işletim sistemimizi ya da bilgisayarımızı kapatmak için görülen shutdown /s komutunu kullanarak kapatıyoruz.

 

 

 

 

Bu makalemizle birlikte toplam 3 makalemizde Windows Deployment Services incelememizi tamamlamış oluyoruz. Makalelerimizde de görüldüğü gibi Windows Deployment Services biz sistem yöneticileri için gayet kullanışlı bir servistir.

 

 

 

 

Kaynaklar:

 

 

 

 

http://technet2.microsoft.com/WindowsVista/en/library/9e197135-6711-4c20-bfad-fc80fc2151301033.mspx?mfr=true

 

 

 

 

Step-by-Step Guide for Deployment Services on Windows Server 2008

 

 

 

 

Exit mobile version