Windows Deployment Services Bölüm 2
Windows Deployment Services Bölüm 2
Bir önceki Windows Deployment Services’in kurulumu makalemizde bu servis hakkında detaylı bilgi vermiştik. Bu sefer de bu servisimizi yapılandıracağız ve tam anlamıyla bu servisten yararlanabilmemiz için gerekli olan ayarlarımızı yapacağız.
İlk olarak servisimizi yapılandıracağız ve yapılandırma sihirbazı ile birlikte bir de istemci imajımızı sunucumuza atacağız ve kuruluma hazır bekleyecektir.
Yukarıdaki şekilde de görüldüğü gibi Windows Deployment Services yönetim konsolunu açıyoruz. Servers altındaki sunucumuza sağ tıklıyoruz ve karşımıza Configure Server çıkmaktadır. Seçiyoruz ve devam ediyoruz.
Hoş geldiniz penceresinde bu servisten yararlanabilmemiz için gerekli olan bileşenleri bize göstermektedir. Bu servislerin mutlaka sunucumuzda yüklenmiş ve yapılandırılmış olması şarttır. Bütün şartları sağlıyorsak eğer NEXT ile devam ediyoruz.
Bir sonraki adımda uzak kurulum için gerekli olan bir klasör tanımlamamız gerekiyor ve ben G sürücüsündeki Deploy isimli bir klasörün yolunu Browse ile gösteriyorum.
Bu kısımda ise DHCP seçenekleri ile ilgili işlemlerimizi yapıyoruz. Şekilde de görüldüğü gibi ve verilen bilgiye bakıldığında eğer DHCP sservisi Windows Deployment Services DHCP servisinin kurulu olduğu sunucu üzerinde yapılandırılmakta ise 67 numaralı portu dinlememeli ve PXEClient için yapılandırılmalıdır. İlgili seçimlerimizi yaptıktan sonra NEXT ile devam ediyoruz.
Yukarıdaki şekilde ise hangi tür istemci bilgisayarlara cevap gönderilecek onunla ilgili seçimlerimizi yapıyoruz. Bu kısmı RIS’ten de hatırlayabilirsiniz. İstemci bilgisayarlarımızın durumunu netleştiriyoruz. Kimisi daha önceden Active Directory servisimizde tanımlanmış olabilir ki biz bunlara bilinen (known) istemciler diyoruz. Diğer bir seçenek ise daha önceden Active Directory servisimizde tanımlanmamış ya da bulunmamış olan istemcilerimiz ki biz bunlara da bilinmeyen (unknown) istemciler olarak tanımlıyoruz. Biz burada bilinen ve bilinmeyen bütün istemcilere cevap verilsin kısmını seçiyoruz ve FINISH ile devam ediyoruz.
Yapılandırmamız devam ediyor.
Yapılandırmamız başarılı bir şekilde tamamlandı ve yukarıdaki şekilde de görüldüğü gibi Add images to the Windows Deployment Server now seçiyoruz ve artık sunucumuza imaj yükleme işlemine geçiyoruz.
Sunucumuza imaj atabilmemiz için bir Windows Vista veya Windows Server 2008 DVD’sine ihtiyacımız olacaktır. Ve bu DVD’nin içinde bulunan Sources klasörü altında imaj vardır ve biz bu imajı sunucumuza yükleyeceğiz. Yukarıdaki şekilde de görüldüğü gibi Browse ile DVD üzerindeki Sources klasörünü yol olarak gösteriyorum ve devam ediyoruz.
Bir sonraki adımda ise imajımız için bir grup tanımlaması yapıyoruz. Karşımıza iki seçenek çıkmaktadır. Biz daha önce bir grup oluşturmadığımız için ikinci seçeneği kullanarak kendimize yeni bir imaj grubu oluşturuyoruz ve ismini de MuminCICEK-SRV2008 olarak tanımlıyoruz. Bu imajlar Windows Server 2008 olduğu için isimlendirmeyi de bana tanıtıcı olacak şekilde veriyorum. Makalemizin devamında farklı gruplar oluşturmayı da göreceğiz.
Yukarıdaki şekilde de görüldüğü gibi ayarlarımızın özet bilgisi bize verilmektedir.
Burada dikkatimizi çeken Number of boot images ve Number of install images. Kısaca bunlara bir açıklık getirelim.
Number of boot images : İstemci bilgisayara yükleme yapmadan önce istemciyi boot etmede kullanılan imajımızdır. Bize bir menü sunar ve menüde daha önce sunucu üzerine yüklenmiş olan imajların bir listesini içerir. Biz bu listeden seçim yaparak kuruluma başlarız. Önemli olan nokta sadece Windows Server 2008 DVD’si içindeki Sources klasörü altındaki boot.wim dosyasını kullanabilirsiniz. Eğer Windows Vista üzerindeki boot.wim dosyasını kullanırsanız Windows Deployment Services’ten tam anlamıyla yararlanamazsınız.
Number of install images : Bu kısım ise yüklenecek olan imajların sayısını içermektedir.Benim kullandığım DVD içerisinde Windows Server 2008’e ait olan bütün sürümleri içerdiği için hepsinin de imajı yüklenecektir.
Önemli olan diğer bir nokta ise imaj oluştururken dikkat edilecek noktalardır;
– Diskimizde yeterince boş alan olmalıdır.
– Windows Deployment Services’in kurulu olduğu sunucuda Yerel Yöneticiler grubuna üye olmak gerekir.
– Sysprep versiyonu ile imaj alınacak olan işletim sistemi uyumlu olmalıdır.
– Eğer bootable ISO imajları oluşturacaksak Windows Automated Kit kullanılmalıdır. http://go.microsoft.com/fwlink/?LinkId=81030 linkinden indirilebilir. Yaklaşık olarak 1 GB’a yakındır boyutu.
– Yazılabilir CD veya DVD’ye gerek vardır. Ayrıca yazma işlemini yapabilmek için yazılıma da ihtiyacımız vardır. Nero olabilir mesela.
Artık bir sonraki aşamaya geçebiliriz.
Yukarıdaki şekilde de görüldüğü gibi boot imajımız yüklenmektedir. Yükleme işleminden sonra diğer aşamaya geçebiliriz.
Bir sonraki aşamada ise işletim sistemlerimizin imajları yüklenmektedir. Şekilde de görüldüğü gibi 6 adet işletim sistemi imajımız var ve bunlar tek tek sunucumuza yüklenmektedir.
Yukarıdaki şekilde de görüldüğü gibi imajlarımızın yüklenme işlemi tamamlanmıştır. Finish tamamlayabiliriz.
Yüklenmiş olan imajlarımızı yukarıdaki şekilde görmekteyiz. Evet artık bu imajları bir istemciye uzaktan yükleyebiliriz. Görüldüğü gibi 6 adet imaj vardır. Bunlardan 3 tanesi Windows Server 2008 CORE sürümüdür ve diğer 3 tanesi ise Standart, Enterprise ve Datacenter sürümlerine aittir.
Şimdi de Windows Vista işletim sisteminin imajını Windows Deployment Services’in kurulu olduğu sunucuya yükleyelim.
Yukarıdaki şekilde de görüldüğü gibi MuminCICEK-VISTAx64 adı altında bir grup oluşturduk ve o gruba Vista 64 bitlik sürümünün imajını yükleyeceğiz. Bunun için şekilde de görüldüğü gibi grubumuza sağ tıklıyoruz ve Add Install Image seçiyoruz ve devam ediyoruz.
Bu kısımda ise Windows Vista işletim sistemi DVD’sinden daha önce de bahsettiğimiz gibi Sources klasörü altındaki .wim uzantılı install.wim isimli dosyanın yolunu Browse ile gösteriyoruz ve devam ediyoruz.
Windows Vista DVD’si içindeki Sources klasörünün yolu gösterdiğimizde ise karşımıza var olan imajların listesi yukarıdaki şekilde de görüldüğü gibi karşımıza gelmektedir.
Windows Vista imajımızı yüklemeye başlamadan önceki son hali yukarıdaki şekilde görünmektedir. NEXT ile devam ediyoruz.
İmajın sunucuya yüklenmesine devam ediliyor.
İmajımızın yüklenme işlemi tamamlandı.
Son duruma baktığımızda yukarıdaki şekil karşımıza çıkmaktadır. Görüldüğü gibi MuminCICEK-VISTAx64 isimli grubumuz ve onun altında yüklenmiş olan Windows Vista Enterprise 64 bit işletim sistemimize ait olan imaj görülmektedir.
Windows Deployment Services yapılandırmamızı tamamladık. İmajlarımızı ekledik ve artık istemcilerimize gönül rahatlığıyla yükleyebiliriz.
İstemcilerimize imajlarımızı yükleme işlemimizi bir sonraki makalemizde gerçekleştireceğiz.
Kaynaklar:
Step-by-Step Guide for Windows Deployment Services on Windows Server 2008
Windows Server 2008 Help