Son dönemlerde bu konuda çok soru geldiği için hızlıca açıklama ihtiyacı duydum. Malum Windows Defender Microsoft’ un işletim sistemi ile beraber sunduğu temel bir endpoint protection yani son nokta koruma ürünüdür. Daha düz bir Türkçe ile işletim sistemi ile beraber gelen bir anti virüs olarak hayatımıza girdi. Ancak özellikle Windows 10 işletim sisteminin hayatımıza girmesi ile inanılmaz bir dönüşüm yaşadık. Windows Defender birden ürün ailesi haline geldi, enterprise sürüm’ de düşünüldüğü zaman Windows 10 üzerinde toplam 10 adet güvenlik özelliğini görebiliyoruz;
Windows Hello for Business
Bitlocker and Bitlocker to Go
Windows Information Protection (with MDM)
Windows Defender Credential Guard*
Windows Defender System Guard
Windows Defender Application Guard*
Windows Defender Application Control*
Windows Defender Exploit Guard
Windows Defender Antivirus
Windows Defender Advanced Threat Protection (ATP)*
*=Windows 10 enterprise sürüm özellikleridir.
Gördüğünüz gibi Windows Defender Antivirus aslında ilk tanıştığımız ürün konumuna gelirken Windows Defender ismi altına pek çok alt güvenlik özelliğini görebiliyoruz. Bunlardan en popüler olanı ise Windows Defender Advanced Threat Protection olup onu da son dönemde Microsoft Defender ATP olarak okuyor olabilirsiniz. Özetle sektörde tam şu anda bir kafa karışıklığı var. Ama aslında bu tamamen bir isim değişikliğinden ibaret. Öncelikle bu yıl Mart ayından WDATP, Microsoft Defender ATP olarak değişti, yani Windows ismi Microsoft ismi ile değiştir. İkinci değişikliği ise Windows 10 Insider Preview Build 18941 (20H1) sürümünde Windows Defender yerine artık Microsoft Defender isminin kullanıldığını görüyoruz.
Özellikle GPO ekranları veya denetim masası ekran görüntülerinde Microsoft Defender ismini görebiliyoruz.
Özetle Windows Defender ismi belkide çok eski ve kötü günleri hatırlattığı için Microsoft Defender ismi ile devam edecek. Bu nedenle Windows Defender veya Microsoft Defender aynı ürünleri temsil etmektedir.