Windows Azure Üzerinde SQL Server ile WordPress Yayınlamak
Herkese merhaba başka bir Windows Azure makalesi ile yine birlikteyiz. Bugünkü makalemizde Windows Azure servislerinden olan Web Sites servisine bakacağız ve bir WordPress sitesi yaratarak bu yarattığımız siteyi MS SQL ile çalıştıracağız. Bilen biliyordur ama biz yine de söyleyelim WordPress normalde MySQL ile gelmektedir. Yani Windows Azure üzerinde yaratsanız bile default olarak MySQL veritabanı ile bir site oluşturulur.
Artık kurulumumuza geçelim. Windows Azure Portala login olduktan sonra NEW butonundan Compute ve ardından Web Sites’ I seçiyoruz. Buradan da From Gallery ‘ ye geliyoruz.
From Gallery dedikten sonra açılan menünün en altından WordPress’ si seçiyoruz. Menü alfabatik olarak sıralanmıştır ve dikkat ederseniz yüklenecek sürüm şu andaki son sürüm yani versiyon 3.6 WordPress’tir.
Ve daha sonra çıkan menüde websitesi ismini database ayarını. Eğer daha önce yaratılmış bir MySQL databasesiniz var ise onu da kullanabilirsiniz. En son seçenekte ise sitenizi hangi datacenterda barındıracağımızı seçiyoruz ve ok ile ilerliyoruz.
Son aşamada ise yaratılacak MySQL databasesinin ismi ve hangi datacenterda konumlandıracağımızı seçiyoruz. En alttaki ClearDB sözleşmesini kabu ettiğimizi işaretlememiz gerekmekte. Windows Azure üzerindeki MySQL desteğini ClearDB vermektedir.
Artık son aşamadaki ayarları da yaptıktan sonra OK butonuna basarak sitemizi yaratabiliriz.
Sitemiz yaratıldı ve Runnig durumunda.
Sitemize bir web browser ile gidebiliriz. Ya da URL tabındaki adrese basarak bizi direk siteye yönlendirir. Sitemiz bir WordPress sitesi olduğu için ilk başta bize bir kaç bilgi soruyor. Bu bilgileri doldurduktan sonra Install WordPress diyoruz.
Artık sitemiz yayına hazır.
Şimdiye kadar Windows Azure üzerinde nasıl bir WordPress sitesi yayınlanır bunu gördük şimdi bu yarattığımız WordPress sitesini nasıl MS SQL ile çalıştırırız ona bakalım birazda.
İlk yapmamız gereken şey WP DB Abstraction plugin download ediyoruz. Download ettikten sonra zip dosyasını kendi bilgisayarımızda bir yere açıyoruz çünkü içinden çıkan php dosyasında bir değişiklik yapacağız. Dosyayı unzip yaptığmız yerden buraya gidiyoruz \wp-db-abstraction\translations\sqlsrv\translations.php ve translation.php dosyasını wordpad ile açıyoruz.
Ve 740. satırda bir değişiklik yapıyoruz. Aşağıda bu değişikliği gösteriyorum.
elseif ( count($limit_matches) == 5 && $limit_matches[1] == ‘0’)
yukarıdaki satırı aşağıdaki gibi değiştiriyoruz.
elseif ( count($limit_matches) >= 5 && $limit_matches[1] == ‘0’ )
Bu değişikliği yaptıktan sonra dosyayı kaydediyoruz.
Şimdi Windows Azure üzerinde bir MS SQL database’ si oluşturalım. Bunun için yine Windows Azure Portal ekranından en alttan NEW diyoruz ve Data Services altından SQL DATABASE ve Custom Create ‘ ti seçiyoruz. Bura da bize SQL Server hakkında bilgileri doldurmamızı istiyor bence sadece SQL name veriyorum diğer ayarları default bırakıyorum. Çünkü zaten bir Web Site için kullanacağım için Edition Web olacak diğer ayarlarda benim için uygun.
Burada SQL login name ve şifresini belirliyorum. En son olarakta hangi datanceterda konumlandırdığımı belirliyorum. Burada önemli olan WordPress sitemiz ile aynı datacenterda olmasıdır. O yüzden ben East US ‘ si seçip OK butonuna basıyorum ve MS SQL databasesimi yaratıyorum.
Database simiz yaratıldı ve online durumda.
Şimdi sırada geldi WordPress sitemize daha önce değiştirdiğimiz Plug-in mizi yüklemekte. Bunun için WordPress sitemize FTP ile bağlantı kuracağız. Bunun için ilk başta FTP serverımıza hangi kullanıcı adı ve şifresi ile bağlantı kuracağımızı set etmemiz gerekmektedir. Bunun için yaratığımzı WordPress sitesine gidip DashBorad’ dan Set up deployment credentials.
Çıkan menüye istediğimiz kullanıcı adı ve şifremizi yazarak FTP kullanıcımızı yaratıyoruz.
Kullanıcımızı da yaratıktan sonra gerekli bilgileri yine Dashboard üzerinden görebiliyoruz. Buradaki FTP server bilgileri ile bağlantı kuruyoruz.
Ben Windows Explorer kullanıyorum FTP bağlantısı yaparken. Siz istediğiniz şekilde bağlanabilirsiniz isterseniz başka bir FTP Client uygulaması da kullanabilirsiniz.
Bağlantımızı kurduktan sonra site altından wwwroot klasörüne gidiyoruz ve buradan wp-config.php doyasını siliyoruz. Burası önemli eğer bu dosyayı silmezsek 500 internal server error hatası alabiliriz.
Daha sonra Site /wwwroot/wp-content dosyasına gidiyoruz ve bura da mu-plugins adında bir klasör oluşturuyoruz.
Bu oluşturduğumuz klasör içine daha önce bilgisayarımıza download ettiğimiz ve değiştirdiğimiz wordpress-database-abstraction klasörünün içindekileri kopyalıyoruz. Dosyaları kopyaladıktan sonra aşağıdaki gibi olmalıdır.
Daha sonra site/wwwroot/wp-content klasörüne geri gidiyoruz ve bilgisayarımızda ki wordpress-database-abstraction klasöründen db.php doyasını wp-content altına kopyalıyoruz.
Bunların hepsini yaptıktan sonra şimdi plug-in mizi konfigurasyonunu yapacağız. Bunun için http://[ websiteismi].azurewebsites.net/wp-content/mu-plugins/wp-db-abstraction/setup-config.php adrese gitmelisiniz. Benimki aşağıdaki gibi oluyor.
http://cptest.azurewebsites.net/wp-content/mu-plugins/wp-db-abstraction/setup-config.php
Adrese gittikten sonra aşağıdaki gibi bir ekran bizi karşılıyor.
Let’s go! diyerek datavase ayarlarımızı yapacağımız ekrana geliyoruz. Bu bölümde bir database ismi yazıyoruz. Windows Azure Portalda MS SQL database’si yaratıken kullandığımız kullanıcı adı ve şifresini yazıyoruz. Database host tarafınada yaratığımız MS SQL database’ sin Dashbordunda gözüken Manage URL tabındaki adresi yazıyoruz. Database Type olarak PDO SqlSrv olarak seçiyoruz. Table prefix de wp olarak kalabilir ve en son olarak Submit diyoruz.
Gerekli özellikleri yazdıktan sonra artık yeni WordPress sayfanızı MS SQL ile birlikte kullanabilirsiniz.
Bu makalemizin de sonuna geldik. Bir başka Windows Azure makalesinde görüşmek üzere. Bol bulutlu günler .