Windows Azure Üzerinde Sanal Makine Kurulumu
Yeni bir makale ile herkese merhaba. Bu makalemizde, Microsoft’un sanallaştırma platformu tarafında çıkarmış olduğu, Windows Azure üzerinde sanal makine oluşturma işlemlerinden bahsediyor olacağız. Windows Azure üzerinde sanal makine oluşturma işlemlerine geçmeden önce, makalemize, Windows Azure platformu hakkında kısaca devam ediyor olalım.
Windows Azure Nedir?
Windows Azure, network üzerinde uygulama oluşturma, dağıtma ve oluşturmuş olduğumuz bu uygulamaları, yine Microsoft tarafından yönetilen bir veri merkezi üzerinde barındırmamızı ve yönetmemizi sağlayan bir sanallaştırma platformudur. Windows Azure, yerleşik network alt yapısı üzerinde yük dengeleme özelliği ile, olası donanım arızalarına karşı da esneklik sağlamaktadır. Evet, makalemizin bu bölümüne kadar, Windows Azure ‘nin ne olduğundan bahsettik. Şimdi ise, Windows Azure üzerinde ne gibi uygulamalar geliştirip yönetebiliyoruz, şimdi de bunlara bir göz atıyor olalım.
Windows Azure Uygulamaları
Windows Azure platformu üzerinde oluşturabileceğimiz uygulamalar arasında
· Web Siteleri
· Sanal Makinalar
· Kurumsal Bulut Hizmetleri
· Mesajlaşma
· Sanal Ağ
gibi uygulama seçenekleri bulunmakta. Yukarıda bahsetmiş olduğumuz seçenekleri de detaylandıracak olursak;
Web Siteleri
Windows Azure platformu üzerinde, PHP, ASP.NET, Node.js ile Dinamik Web Siteleri oluşturup, Windows Azure üzerinde çalıştırabilmekteyiz. Windows Azure üzerinde, yine Açık Kaynak uygulamaları diye tabir ettiğimiz, Wordpress, Joomla, Drupal , DotNet Nuke ve Umbraco gibi, popüler açık kaynak uygulamalarını kullanarak birkaç adımda Web Sitesi oluşturabiliriz. Oluşturduğumuz bu Web Sitelerini ise, yine Windows Azure üzerinden otomatik olarak dağıtabilmekteyiz.
Sanal Makineler
Makalemizin giriş kısımlarında da bahsetmiş olduğumuz gibi, Windows Azure ile beraber bir çok yeni özellik de beraberinde gelmiş durumda. Bu özelliklerden bir tanesi de Sanal Makine oluşturma özelliği. Sizin de bildiği gibi, sanal makine kurulumunu bir çok sanal platformlar üzerinde gerçekleştirebilmekteyiz. Windows Azure üzerinde sanal makine oluştururken, kurulumunu gerçekleştirmek istediğimiz işletim sistemine ait imaj dosyalarını ister Windows Azure üzerinde oluşturabilir, istersek de, Windows Azure içerisinde ki bir galeriden seçebilmekteyiz. Oluşturmuş olduğumuz bu sanal makineleri de hızlı bir şekilde buluta taşıyabilmekteyiz.
Kurumsal Bulut Hizmetleri
Windows Azure ile beraberinde gelen diğer bir yenilik ise, Windows Azure Bulut Hizmetleri. Bu özellik sayesinde ise, Windows Azure üzerinde güçlü uygulamalar oluşturup dağıtabiliyoruz.
Mesajlaşma
Windows Azure ile beraber gelen Hizmet Veri Yolu özelliği ile EAI,SAP, ve Oracle EBS gibi uygulamalara, Windows Azure üzerinden erişim gerçekleştirebilmekteyiz. Hizmet Veri Yolu ise, gerçekleştirilen uygulamalar arasında mesajlaşma alış verişi yapılmasını sağlamaktadır. Hizmet Veri Yolu özelliği ile birden çok kullanıcıya mesaj gönderilebilmektedir.
Sanal Ağ
Sanal Ağ, yani (Virtual Private Network) ibaresini duymayanımız yoktur sanırım. Sanal Ağ, ortak network üzerindeki bir noktadan diğer bir noktaya uzaktan bağlantı gerçekleştirmememizi sağlayan bir TCP/IP protokolüdür. TCP/IP protokolüdür, çünkü VPN teknolojisi, TCP/IP protokolü ile çalışmaktadır. Windows Azure üzerinde de sanal özel ağ (VPN) oluşturmamız mümkün. Windows Azure Sanal Özel Ağı sayesinde IT yöneticileri, oluşturmuş oldukları Sanal Makineleri de, Sanal Özel Ağ sayesinde güvenli bir şekilde yönetebilmektedirler.
Evet, makalemizin bu bölümüne kadar, Windows Azure ‘nin ne olduğundan ve Windows Azure ile beraber gelen yeni özelliklerden bahsettik. Makalemizin bundan sonraki bölümlerinde ise, Windows Azure platformu üzerinde sanal makine oluşturma işlemlerinden bahsediyor olacağız.
Windows Azure Üzerinde Sanal Makine Oluşturma
Windows Azure platformu üzerinde Sanal Makine oluşturma vb işlemleri gerçekleştirebilmek için, ilk etapta, Windows Azure Platformuna kayıt olmanız gerekmekte. Windows Azure platformuna kayıt olma işleminden sonra ise, ürünü (90) gün süre ile ücretsiz olarak kullanabilirsiniz. Windows Azure platformuna kayıt için ise http://www.windowsazure.com/tr-tr/ adresinden bilgi alabilirsiniz. Kayıt işleminin akabinde ise, yine Windows Azure platformuna giriş yapıyoruz.
Yukarıdaki şekil üzerinde de görmüş olduğunuz gibi, Windows Azure Platformuna giriş yaptığımız da karşımıza çeşitli amaçla doğrultusunda kullanabileceğimiz birden çok uygulama seçeneği çıkmaktadır. Bu uygulamalar hakkındaki gerekli ön bilgiyi makalemizin bundan önceki kısımlarında belirtmiştik. Windows Azure üzerinde Sanal Makine oluşturma işlemlerine başlamak için ise, soldaki sütun içerisinden Virtual Machine ->> Create Virtual Machineseçeneklerine tıklıyoruz.
Create Virtual Machine seçeneğinden sonra, yukarıdaki gibi bir ekran karşımıza çıkmakta. Bu ekran üzerinde ise, yine sağ taraftaki kısımda QİCK CREATE ve FROM GALLERY seçenekleri mevcut. Qick Create seçeneği ile, yeni bir Windows imajı oluşturabilir, From Gallery seçeneği ile ise, mevcut gallery içerisinden kurulumunu yapmak istediğimiz işletim sistemine ait imaj dosyasını seçebiliriz. Ben sanal makine kurulum işlemine From Gallery seçeneğini kullanarak devam edeceğim.
From Gallery seçeneğinin ardından karşımıza VM OS selection ekranı çıkmakta. Bu ekran üzerinde ise, kurulumunu yapmak istediğimiz işletim sistemlerine ait kurulum seçenekleri mevcut. Seçenekler arasında ise, Microsoft Biztalk Server 2010, Microsoft SQL Server 2012, Microsoft Server 2008 R2 SP1, Windows Server 2012 Open LogicCentos gibi, seçenekler mevcut. Ben oluşturulacak olan sanal makine üzerine Windows Server 2012 kurulumunu gerçekleştireceğim için kurulum seçenekleri içerisinden Windows Server 2012 seçeneğini seçerek ok işaretine tıklıyorum.
VM Configuration ekranında, oluşturulacak olan sanal makine için, Virtual Machine Name, New User Name, New Password, Confirm Password , Size gibi tanımlamaları gerçekleştiriyoruz Ben oluşturulacak olan sanal makine ismini SRV2012 olarak belirledim. İlgili işlemlerin ardından ok tuşuna basarak diğer bir adıma geçiş yapıyoruz.
VM Mode kurulum ekranında ise, şekil üzerinde de görüldüğü gibi bazı seçenekler mevcut. Eğer, Windows Azure platformu üzerinde yeni bir sanal makine kurulumu gerçekleştireceksek, Standalone Virtual Machine seçeneğini, mevcut durumda kurulu olan bir sanal makineye erişim gerçekleştirmek istiyorsak da Connect To Existing Virtual Machine seçeneğini seçiyoruz. Ben, Windows Azure üzerinde mevcut bir sanal makinem olmadığı için Standalone Virtual Machine seçeneğini seçerek kuruluma kaldığım yerden devam ediyorum.
VM options ekranında ise, kurulumunu yapacağımız sanal makineyi bir network’e dahil etmek istiyorsak Create Availability seçeneğini seçmemiz gerekmekte. Ben bu ekran üzerinde None seçeneğini seçerek kuruluma devam edeceğim. Complete diyerek işlemlerimizi tamamlıyoruz.
Kurulum işlemi başladı…
Yukarıdaki şekil üzerinde de görmüş olduğunuz gibi, sanal makinemizin kurulumu bitti ve çalışır durumda. Oluşturmuş olduğumuz sanal makineye Login olmak için ise, all taraftan Connect seçeneğine tıklıyoruz.
Connect seçeneğinden sonra ise, karşımıza aşağıdaki gibi bir ekran çıkacaktır.
SRV2012 .rdp dosyasını açmak istiyor musunuz? Sorusuna Aç seçeneğine tıklayarak devam ediyoruz.
Bağlan seçeneğine tıklıyoruz.
Sanal Makine kurulumu sırasında belirlemiş olduğumuz Administrator şifresini yazıyoruz ve Tamam tuşuna basıyoruz.
Ve Windows Server 2012 masaüstümüz karşımızda…
Oluşturulmuş olan sanal makine üzerine gelip çift tıkladığımız zaman ise, sanal makinemiz üzerindeki disk, network kartı ve CPU gibi bilgilere ulaşabiliyoruz.
Evet, bu makalemizde, Windows Azure Platformu üzerinde Sanal Makine kurulum işlemlerinden bahsettik. Bir sonraki Windows Azure konulu makalemde görüşmek üzere hoş cakalın.