Makalemin ilk bölümünde temel olarak Azure üzerinde hesap oluşturma adımlarından bahsetmiştim. Artık Azure üzerindeki servislerden yararlanabileceğim bir hesabım bulunmaktadır.
Windows Azure Üzerinde Active Directory Hizmeti Bölüm 1 – ÇözümPark (cozumpark.com)
Şimdi bu hesap üzerinden sanal makine hizmeti almak istiyorum. Bunun için yapmam gereken ilk olarak aşağıdaki yönetim ekranına ulaşmak.
Hemen bu konuda hali hazırda portalımız da bir makale olduğunu hatırlatmak isterim.
Ancak ben konuyu farklı bir şekilde yorumlayacağım ve makale serimin bütünün bozulmaması için tekrar kaleme alıyorum.
https://manage.windowsazure.com
Ardından sanal makine oluşturmak için iki yöntemimi var.
İlk olarak sanal makinelere ait VHD dosyalarını saklayacak bir storage hesabı oluşturur ve ardından sanal makine oluştururken bu hesabı seçerim. Veya direkt olarak sanal makine oluşturma ekranına giderim ve bu storage hesabının Azure servisi tarafından otomatik olarak oluşturulmasını sağlarım.
Ben bu storage hesabının ismini belirlemek istediğim için ilk olarak storage hesabı oluşturuyorum.
Storage bölümüne tıklıyorum.
Yeni bir storage hesabı oluşturuyorum.
Burada bir isim tanımlamamız yeterli. Aşağıdaki gibi storage hesabım oluşturuluyor.
Kısa bir süre bekledikten sonra hesabımın tamamlandığını göreceksiniz.
Yeni bir makine oluşturma adımlarına geçelim.
Makineye bir DNS ismi veriyoruz. Bu isim benzersiz olmalı, yani tüm dünyada kullanılan bir domain olan “cloudapp.net” için bir tanımlama yapıldığından genel isimler kullanamıyoruz. ( mail, web, firewall vb, bunlar hali hazırda vardır zaten )
İsim maksimum 15 karakter olabilir.
Şifrede tanımladıktan sonra makinemizi oluşturuyoruz.
Bu süreç biraz zaman alacaktır.
Bekliyoruz.
Biraz bekledikten sonra makinemizin hazır olduğunu görüyoruz.
Eğer detaylı bir makine kurulumu yapmak istiyorsanız bu durumda “Quick Create” yerine “From Gallery” linkini seçelim.
İlk olarak platform seçiyoruz. Windows veya başka bir platform kullanabilirsiniz. Bizim amacımız DC kurmak olduğu için Windows işletim sistemini seçiyoruz. ( Tercihimiz Server 2012 Datacenter ).
İşletim sistemi yayınlanma sürümü, makine ismi, yönetici şifresi ve makinenin donanım şablonunu seçerek ilerliyoruz.
Bu bölümde ise ilk olarak makinemizin internet üzerinden ulaşılabilir olması için bir DNS ismi tanımlıyoruz. Yine bu ismin benzersiz olması gerekmektedir.
Bundan önce kurulu bir makinem olmadığı için “Standalone” yani tek bir makine ( bağımsız ) kurulumu yapacağımı seçiyorum. Eğer “Connect to an” ile başlayan bölümü seçersem bu durumda var olan makine listem açılır, bu listeden hangi makineyi seçer isem oluşturacağım bu yeni makinede artık o makine ile aynı veri merkezinde olacaktır.
Hemen ardından makalemin başında da belirttiğim gibi istersek öncesinden oluşturduğumuz bir storage hesabı üzerine makinemizi kurabiliyoruz ( makinenin vhd dosyasının hangi storage hesabı üzerinde saklanacağını seçiyoruz. Teknik olarak tüm bu hesaplar bizim, ancak vhd leri saklama mimarimizi farklı ve kolay bir şekilde yönetmek için veya yetkilendirmek için ayrı ayrı hesaplar oluşturabiliriz ).
Hemen alt bölümde ise makinemizin hangi veri merkezinde olacağını seçiyoruz.
Affinity group kavramını biraz daha açmak gerekir ise, Windows Azure bu makalenin kaleme alındığı tarih itibari ile dünya üzerinde 3 farklı kıtada toplam 8 veri merkezine sahiptir.
1.North America
North Central US
South Central US
East US
West US
2.Europe
North Europe
West Europe
3.Asia
East Asia
South East Asia
Bu da böylesine büyük bir yapı içerisinde ister istemez bazı gecikmelere neden olmaktadır. Çünkü bir veri merkezinin 7 futbol sahası kadar olduğu düşünülür ise size ait olan ve ilişkili makinelerin veri merkezinin farklı uçlarında olasını pek istemeyiz.
Örneğin bir web uygulaması için iki tane uygulama sunucusu ( application server – IIS Server ), iki tanede veri tabanı server ( SQL Server ) kurdunuz. Toplam 4 tane makine ve bu uygulama sunucuları ile veri tabanı sunucularının çok hızlı bir iletişim halinde olması gerekmektedir. Ancak sunucuların bir veri merkezi içerisindeki yerleşimi rastgele yapılmaktadır.
Affinity Group ise bize bu noktada olası en yakın lokasyona bu sunucuların yerleştirilmesi ile gecikmeleri en düşük seviyeye düşürmeyi sağlar.
Bu bölümde ise Availability Set ayarlarını yapıyoruz. Yukarıda olduğu gibi AV Set kavramını da anlatmak istiyorum.
Windows Azure bizlere %99.95 erişilebilirlik sunmaktadır. Ancak bunu sunarken SLA anlaşmasında bu değere ulaşmak için minimum 2 veya daha fazla makine kurmamız gerekliliğinden bahsedilmektedir. Bunu temel sebebi ise bu tek bir sanal makinenin bağlı olduğu Fault veya Update Domainlerdeki sorunlardan dolayı kesinti yüzdesi yükselecektir.
Yukarıda gördüğümüz gibi Fault domain kabaca kabin olarak düşünülebilir, network, elektrik ve benzeri alt yapıdan kaynaklı bir kesinti yaşanabilir. Bu nedenle en az iki sanal makine kurmanız halinde bu makineleri Azure Fabric otomatik olarak farklı Fault domainlere yerleştirecektir.
Benzer şekilde Windows Azure alt yapısı belirli aralıklar ile güncellenmektedir. Bu güncellemelerden yine sizin sistemlerinizin en az etkilenmesi için yine Azure Fabric birden çok olan sanal makine parkurunuzu farklı update domainlere alacaktır.
Peki bu kavramlarıda gördükten sonra artık oluşturmuş olduğumuz makinemize RDP ile bağlanalı.
Bunun için makinemizi seçtikten sonra aşağıdaki “Connect” linkine tıklıyoruz.
Makineyi oluştururken yazdığınız şifreyi giriyorsunuz.
Hemen ip adresini kontrol edelim.
Gördüğünüz gibi Microsoft veri merkezinden bizim sunucumuz için bir ip ataması yaptı ve bu sayede de biz internet üzerinden direkt olarak sunucumuza bağlanabildik.
Evet, bu makalenin de sonuna geldim. Makalemin bir sonraki bölümünde bu makine üzerinde Active Directory kurulumunu anlatacağım.
Makalemin bir sonraki bölümü için
Windows Azure Üzerinde Active Directory Hizmeti Bölüm 3 – ÇözümPark (cozumpark.com)