Cloud Computing

Windows Azure Uzerinde KEMP LoadMaster Kurulumu

Merhaba yeni bir Windows Azure makalesi ile yine birlikteyiz. Windows Azure artık bütün dünya tarafından kabul görmüş durumda. Çoğu servis previewdan (test sürümü) general availability (genel kullanıma) açılmış durumda. Hal böyle olunca da başka firmalarda Windows Azure için geliştirilen ürünlerini duyurmaya başladılar. İşte bugünkü konumuzda bu tip ürünlerden birisi KEMP firmasının Windows Azure için çıkarttığı loadbalancer ürünü.   

KEMP firması ülkemizde yeni yeni duyulmasına rağmen yurtdışında popüler bir ürün. Şirket hakkında daha fazla bilgiyi http://kemptechnologies.com/ bu linkten edinebilirsiniz. Birçok platform için loadbalancer ürünleri üretmekte.

Peki, şöyle diyenlerimiz olabilir zaten Windows Azure üzerinde bir kendine ait bir loadbalancer özelliği var ben neden KEMP ‘in ürününü kullanmalıyım? Birincisi ürün ücretsiz J ve Windows Azure loadbalancera göre önemli artıları bunları aşağıdaki tabloda görebilirsiniz.

clip_image002

Bu bilgilerden sonra artık kuruluma geçebiliriz. Yaklaşık 2 hafta önce kurulum için KEMP loadmaster ürününün vhd sini indirip kullanacağımız Windows Azure hesabına upload etmemiz gerekiyordu. Artık buna da gerek kalmadı çünkü ürüne VM Depot üzerinden de ulaşabiliyoruz. Buda bizim için kurulumu oldukça hızlandırıyor ve kolaylaştırıyor. VM Depot hakkında daha detaylı bilgiyi bundan sonraki makalemizde vermeyi düşünüyorum.

Kurulum için Windows Azure Portalımıza girdikten sonra Virtual Machine bölümünden IMAGES altından Browse VM Depot diyoruz.

clip_image004

Browse VM Depot dedikten sonra aşağıdaki gibi bir menü ile karşılaşıyoruz. Buradan KEMP LoadMaster for Azure RTM image nı seçerek kurulumu başlatıyoruz.

clip_image006

Daha sonra kurulumu yapacağımız datancenterı ve hangi storage account ile kurulum yapacağız onu seçiyoruz ve image kurulumu başlıyor.

clip_image008

Kurulumumuz başlıyor.

clip_image010

Image kurulumumuz bittikten sonra sanal serverımızı register etmemiz gerekli.

clip_image012

Register ettikten sonra artık bu image üzerinden kendimiz için bir KEMP LoadMaster oluşturabiliriz.

Yeni bir VM oluşturmayı bundan önceki makalelerimizde ayrıntılı şekilde anlatmıştık. Burada hızlı bir şekilde üzerinden geçelim. Yeni bir VM oluşturmak için Windows Azure Portal üzerinden en alttaki NEW butonuna tıklıyoruz ve gelen menüden sırası ile Compute – Virtual Machine – From Gallery şeklinde ilerliyoruz.

clip_image014

From Gallery butonuna tıkladıktan sonra karşımıza aşağıdaki gibi bir ekran geliyor. Burada yapmamız gereken My Images altına gitmek çünkü biz VM Depot üzerinden yaratığımız image üzerinden bir VM oluşturacağız.

clip_image016

Burada KEMP LoadMaster image nı seçiyoruz.

clip_image018

İmage seçtikten sonra kuruluma devam ediyoruz. Burada VM ismi size ve kurulacak Linux VM için bir user ve şifre belirliyoruz. Burası önemli burada yaratacağımız kullanıcı ve şifre ile daha sonra SSH bağlantı kuracağız. Bu bilgileri de girdikten sonra devam ediyoruz.

clip_image020

Burada Cloud Service Name Region/Affinity Group/Virtual Network, Virtual Network Subnets ve Availability Set gibi ayarları yapıyoruz ve kuruluma devam ediyoruz.

clip_image022

Son olarak endpoint ayarlarımızı yapıyoruz biliyorsunuz endpoint Windows Azure VM dışarıya açılan pencere burada LoadMasterımıza bağlanabilmek için ekstradan HTTPS endpointini ekliyoruz. İsmini Management olarak değiştiriyorum Private 8443 Public olarak 8443 olarak ayarlıyoruz.

clip_image024

 

Ve kurulumumuza başlıyoruz.

clip_image026

Kurulumumuz bittikten sonra. Desteklenen bir browser üzerinden  https://<cloudserviceurl>:8443 şeklinde KEMP LoadMasterımızın Management ekranına ulaşabiliriz. Burada cloudserviceurl sizin tanımlandığınız DNS ismidir. Bu isme VM altından Dashboard dan bakabilirsiniz.

clip_image028

Kurulumumuz burada bitiyor. Bundan sonra konfigürasyon yapmamız lazım. Bundan sonraki makalemizin konusu da konfigürasyon tarafı. Başka bir Windows Azure makalesinde görüşmek üzere. Bol bulutlu günler.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu