Cloud Computing

Windows Azure ile High Availability

Windows Azure için önemli olan özelliklerden bir tanesi bu makale de sizinle Windows Azure üzerinde high availability konuşacağız.

 

Bunun için sizinle 2 node lu bir web farm kurulumu gerçekleştireceğiz. Sonunda göreceğiz ki Windows Azure üzerinde herşey gibi bu konuda oldukça kolay ve hızlı.

 

Şimdi Web Farm’ mımız 2 node dan oluşacak bunu için ilk başta bir VM oluşturuyorum. VM oluşturmayı ayrıntılı bir şekilde anlatmayacağım çünkü bundan önceki makalelerimizde bu konuda hakkında fikirlerimizi, bilgilerimizi paylaşmıştık. Burada sadece bu konu hakkında önemli konularda duracağım.

 

Windows Azure Portalımızı açarak Galery den bir adet Windows Server 2012 kurulumu gerçekleştiriyoruz.

 

 

clip_image001

 

 

Burada Cloud Service DNS Name, Storage Account (Daha önce yaratılmış bir Storage Accountumuz olduğu için onu seçiyorum) ve bugünkü konumuzda önemli olan Availability Set (AVSET) ayarlarını yapıyoruz.

 

 

Availability Set oluşturmamızdaki amaç bu şekilde SLA süremizi %99,9 a çıkarabiliyoruz. Bu AVSet’e üye olan VM’ler aynı datacenterda fakat farklı racklerin içinde olacaktır. Buda bize güç ve network üzerinde yedeklilik sağlamaktadır.

 

 

Buradaki ayarlarımızı bitirdikten sonra diğer adıma geçiyoruz.

 

 

clip_image002

 

 

 

Burada Endpoint ayarlarımızı yapıyoruz. Burada herhangi bir değişiklik yapmıyorum. Daha sonra VM’ler yaratıldıktan sonra gerekli load balance ayarlarını yapacağım ve ok diyerek ilk VM’mimi yaratıyorum.

 

 

clip_image003

 

 

Aynı şekilde bir adet daha VM yaratıyorum fakat bu sefer Aynı Availability Set ve Cloud Service altında yaratıyorum.

 

clip_image004

 

 

Ve ikinci VM’mimiz yaratılıyor.

 

 

clip_image005

 

 

Şu anda elimizde iki adet VM var . Aynı Cloud Service altında ve aynı Availability Set altında.

 

 

clip_image006 

 

 

clip_image007

 

 

VM lerimizi yaratıldığına göre RDP ile bağlanıp üzerlerine IIS kuracağız ve iisstart.htm üzerinde ufak bir değişiklik yapacağız ki bu şekilde High Availability’ yi test edeğiz.

 

 

Server Manager altından Add Role and Features altından her iki serverada Web Server özelliğini kuruyoruz.

 

 

Web Server kurulumu gerçekleştikten sonra default’ta gelen iisstart.htm doyasını notepad ile açıp editliyoruz. (c:\Inetpub\wwwroot\IISStart.htm) Buraya yazacağımız html code ile sayfada VM’ min ismini sayfa üzerinde göstericeğiz.

 

 

clip_image008

 

 

 

Her iki serverda da bu değişikliği yapıyoruz.

 

 

Bu ayarları yaptıktan sonra artık iki server üzerinde de load balancer endpoint ayarlarını yapabiliriz.

 

 

İlk yarattığımız VM’ min Windows Azure Portal üzerinden endpoint ayarlarına gidiyoruz ve add end point diyoruz.

 

 

clip_image009

 

 

Add Standalone Endpoint seçili şekilde devam ediyoruz.

 

 

clip_image010

 

 

İkinci pencerede Name HTPP Protocol olarak TCP seçiyoruz ve en altta olan Create a Load-Balanced Set özelliğini seçiyoruz ve ayarlara devam ediyoruz.

 

 

clip_image011

 

 

Son ekranda bize Probe ayalarını soruyor. Default olarak yukarıdaki gibi gelir. Biz aşağıdaki gibi bazı ayarları değiştiriyoruz.

 

 

clip_image012

 

 

Load Balancer Set Probe ayarlarını yukarıda ki gibi ayarlıyoruz.  Bu ayarlardan sonra ikinci VM üzerinde de add endpoint ile bir endpoint yaratıyoruz fakat bu sefer ikinci seçenek olan Add Endpoint to A Existing Load-Balanced Set olan seçeneği seçiyoruz ve çıkan menüden yarattığımız load-balanced seti yani cpwebi seçerek kurulumu bitiyoruz.

 

 

clip_image013

 

 

Artık elimizde iki adet node dan oluşan bir web farmımız var. Bunu test etmek için cloud service adresine gidiyoruz ve her refresh edişimizde bize farklı web serverlar üzerinden cevap veriyor. Yada içlerinden bir tane web server down olursa diğer web serverdan devam edebiliyoruz.

 

 

 

clip_image014

 

 

 

clip_image015

 

 

Bir Windows Azure makalemizin daha sonuna geldik. Bol bulutlu günler.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu