Blog

Windows AutoPilot Nedir?

Bir önceki yazımda Microsoft Intune‘dan bahsetmiştim, bu yazımda Microsoft Intune özelliği olan Autopilot‘dan bahsedeceğim.

AutoPilot Nedir?

Windows Autopilot olarak da bilinen Microsoft Autopilot, yeni aygıtları kurmak ve önceden yapılandırmak için Intune ve diğer Microsoft ilkelerini kullanmaktadır. Bunu yapmak, oturum açmak için bir BT uzmanına ihtiyaç duymadan cihazları kullanıma hazır hale getirebiliyor.

Windows Autopilot, aygıtları hızlı bir şekilde sıfırlamak, yeniden amaçlamak ve kurtarmak için de kullanılabilir. Autopilot bunu, tamamen bulutta barındırıldığı için yönetilecek fiziksel altyapı olmadan yapabilir ve bu da süreci basit tutar. Başka bir deyişle, kuruluşunuzun kutudan yeni çıkmış bir cihazı (doğrudan OEM’den) almasına ve bu cihazı hemen kullanılmak üzere kullanıcınıza/çalışanınıza göndermesine olanak tanımaktadır.

AutoPilot’a Genel Bakış

Başlangıçta yeni Windows cihazlarını dağıtırken, Windows Autopilot, Windows istemcisinin OEM için özelleştirilmiş sürümünü kullanır. Bu sürüm cihaza önceden yüklenmiştir, bu nedenle her cihaz modeli için özel görüntüler ve sürücüler bulundurmanız gerekmemektedir.

  • Ayarları ve ilkeleri uygulayabilir
  • Uygulamaları yükleyebilir

Bu özelliğin kullanılması, son kullanıcıların Windows’un ilk kurulumu sırasında Office 365 kimlik bilgilerini (tüm yapılandırmaları, ayarları, uygulamaları, güvenlik yaptırımları vb. ile birlikte) girmelerine ve her şeyin bu cihaza indirilmesini ve masalarında uzaktan kurulmasını sağlamasına olanak tanıyor. Bunu yaparken, bilgisayarların yeniden paketlenmeden ve kullanıcıya/çalışana gönderilmeden önce bir görüntü uygulamak, virüsten koruma yazılımı yüklemek vb. İçin önce IT departmanlarına gitmeleri gerektirmiyor.

Görsel Microsoft sitesinden alınmıştır.

Windows AutoPilot’un Yetenekleri

  • Kuruluşunuz genelinde yönetici hesabı oluşturmayı kısıtlayabilirsiniz.
  • Kuruluşunuza özgü OOBE içeriğini özelleştirebiliyorsunuz.
  • Cihazlarınızı Microsoft Intune’a otomatik olarak kaydedebilirsiniz. (Azure AD Premium kullanmanız gerekmektedir.)
  • Cihazları otomatik olarak Azure Active Directory ve On-Premises AD’ye ekleyebilirsiniz.

Mevcut hali hazırda çalışan cihazlarınızıda AutoPilot sayesinde ortamınıza uygun hale getirebiliyorsunuz, aslında sadece yeni cihazlar için geçerli olmuyor.

AutoPilot ve Intune ilişkisinin detayları

AutoPilot’un sunduğu kullanıma hazır yüklemeleri ve güncelleştirmeleri cihazlara gönderen aslında Microsoft Intune’dur.

  • Yönetici olarak siz, autopilot için bir akış yapılandırmanız gerekiyor ve cihazlarınızı Intune üzerine kaydetmeniz gerekmektedir. (Ürünler için bilgi gerekmektedir.)
  • Kuruluşunuz yeni cihazlar satın aldığı zaman, Autopilot, Intune ile cihazlarınızı eşitler ve gerekli yapılandırmayı cihazlara otomatik göndermektedir.

AutoPilot İçin Lisans Gereksinimleri

Autopilot için lisans gereksinimleri aşağıdaki gibidir,

  • Microsoft 365 İş
  • Microsoft 365 F1
  • Microsoft 365 E3
  • Microsoft 365 E5

İlgili Makaleler

2 Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu