Windows Client

Windows 7 Sanal Disk ( VHD ) Oluşturma ve Kullanımı

Makalemizde Windows 7 üzerinde virtual disk oluşturmayı inceleyeceğiz. Virtual ( Sanal ) Diskler vmware, virtual pc gibi sanallştırma için kullanılan virtual softwarelerin kullandığı disk türüdür. Virtual diskelerin formatı VHD olarak saklanmaktadır.

Peki amaç nedir?

Verinin yedeklenmesini, kurtarılmasını ve yönetilmesini kolaylaştırmak için kullanılmaktadır. Harddisk üzerindeki partitionları taşıyamazsınız ama VHD formatındaki virtual diskleri taşımanız ve farklı pclerde kullanmanız mümkündür. Bu noktada VHD’nin avantajı öne çıkmaktadır. Diskinizin tek partition olarak işletim sistemininin kurulduğunu düşünürsek, backup için kullanabileceğiniz bir alan gereklidir. İşte bu noktada virtual disk oluşturarak backuplarınızı buraya alabilir ya da önemli belgelerinizi bu virtual disk üzerinde tutabilirsiniz.

Virtual disk oluşturmayı 2 bölümde inceleyeceğiz.

·         Diskpart ile oluşturma,

·         Disk Management kısmından oluşturma,

Oluşturma aşamalarını adım adım görelim.

1.Diskpart ile VHD oluşturmak.

image001

Öncelikle Administrator hesabı ile cmd yi çalıştırıyoruz. Sonrasında dikspart komutunu uyguluyoruz.

image002

Diskpart komutunu uyguladıktan sonra, görüldüğü gibi diskpart satırına düşmekte.

image003

Virtual disk oluşturmak için komutumuzu yazıp, uyguluyoruz.

Create vdisk file=c:cozumpark.vhd maximum=200  komutunu çalıştırıyoruz.  Bu kısmı biraz açıklamak gerekirse,

Create Vdisk : Diskin bir sanal disk olarak oluşturulacağını belirtir.

File=c:cozumpark.vhd :  Sanal diskin hangi isimle nerede konumlandırılacağını belirtir. Ben C partitionunda cozumpark.vhd isimli bir VHD oluşturacağım.

Maximum=200 : Diskin boyutunu 200 MB olarak oluşturacağımızı belirler. Boyut işlemi size kalmış bir noktadır. Diskin el verdiği derecede boyut oluşturabilirsiniz.

image004 

Komutu uygıladıktan sonra işlem için biraz beklememiz gerekmektedir, bekleme süresi oluşturulan VHD ye göre değişmektedir. Yukarıda da görüldüğü gibi işlem devam etmekte.

image005 

İşlemin tamamlandığını görmekteyiz.

image006

İşlemler sonrası daha önceden belirlediğimiz konumda c:cozumpark.vhd dosyamız oluşturuldu.

Oluşturduğumuz diski kullanmamız için, VHDyi attach etmemiz gerekmektedir.

image007

Attach için computer managementı açıyoruz. Start /Run kısmına compmgmt.msc komutunu vererek de bu bölüme ulaşabilmekteyiz.

Daha sonra Action menüsünden Attach VHDyi tıklıyoruz.

image008

Karşımıza gelen ekranda VHD dosyasının nerede olduğunu, kısacası konumunu gösteriyoruz. Dosyayı seçtikten sonra bu ekranda Ok butonuna tıklıyoruz. Bu noktada read only seçeneğini işaretlerseniz, diski salt okunur olarak kullanacaksınız. Bilgi yazamaz ve silemezsiniz. İhtiyaca göre bu size kalmıştır.

image009

Disk Managenet kısmında Disk1 olarak diskimizin eklendiğini görebilmekteyiz.

image010

Diski kullanabilmek,üzerine dosya yazma gibi işlemler yapabilmek için diski tanımlamamız gereklidir. Bu işlemler için önce initialize disk ile diski tanımlıyoruz.

image011

Disk tanımlama işleminden sonra diski üzerinde bölüm oluşturmak için New Simple Volume tıklıyoruz.

image012

Karşılama ekranı karşımıza gelmekte. Bu ekranda Next tıklıyoruz.

image013

Bu pencerede oluşturacağımız bölüm için diskin boyutu ayarlıyoruz, ben tek bir bölüm kullanacağım için diskin tamamını  veriyorum ve Next butonu ile ilerliyorum.

image014

Diske bir harf ataması yapmamız için gelen pencerede disk için harf ataması yapıyoruz.

image015

File system türünü seçip, isim verdikten sonra, formatlama işleminin hızlı bir şekilde olması için perform a quick format checkini işaretleyip, Next botunu ile formatlama işlemini başlatıyoruz. Quick format olduğu için kısa bir süre sonunda işlem bitmekte. Siz isterseniz checki işaretlemeyip, normal bir şekilde formatlama işlemi yapabilirsiniz. Tavsiye edilen de normal format türüdür.

image016

Artık diski kullanabiliriz. Bilgisayarımı açıp, diskin eklendiğini görebilmekteyiz.

Bu işlemi diskpartla yapabildiğimiz gibi disk managament kısmından da yapabilmekteyiz.

2.Disk Management ile VHD oluşturmak.

Burada da sıfırdan bir VHD tanımlaması yapalım.

Computer Managament altından Disk Managament kısmına geliyoruz. Burada bilgisayarımıza bağlı olan diskleri görebilmekteyiz.

image017

Action menüsünden Creat VHD şeçeneği ile yeni bir sanal disk oluşturmak için tıklıyoruz.

image018

Oluşturacağımız VHD için konum , isim ve boyut belirliyoruz. Burada karşımıza 2 seçenek gelmekte.

Dynamically Expanding : Yazıldıkça boyutu büyüyen bir alandır. Disk için belirtmiş olduğunuz alan doldurulup yeni dosyalar kaydettiğiniz sürece büyür, ancak sildiğinizde boyut küçülmez. Gerekmedikçe tercih etmeyiniz.

Fixed Size : Diski belirttiğiniz boyutla sınırlandırır. Sanal diskler için Fixed Size kullanımı tavsiye edilendir. Boyut olarak 200mb girerek, önerileni seçip devam ediyoruz.

image019

Diskimizin oluştuğunu görmekteyiz. Sıfırdan oluşturduğumuz için  önce initialize disk ile diski tanımlayıp, yukarıda da yapmış olduğumuz gibi bölüm oluşturup, formatlama işlemlerini aynı şekilde  yapıyoruz.

İşlemlerinizi bitirdikten sonra VHD yi çıkarmak için,

image020

Diskin üzerine sağ tuş Detach VHD tıklıyoruz. Aynı zmanda bunu Action menüsünden All Task kısmından da yapabiliriz.

image021

Bu pencerede Delete the virtual hard disk file after removing the disk kutusunu işaretlerseniz,  sanal diski hem disk mamangmenttan kaldırır, hemde VHD dosyasını siler. Bu durumda içindeki tüm datayı kaybedersiniz. Kutucuğu işaretlemeden, sadece OK’e tıklayorum. Bu işlem sonrasında VHD yi çıkarmış oluyoruz.

Diski farklı bir makinede ya da aynı makinede kullanmak istediğinizde önce  Attach VHD seçeneği ile ekleyip, işlem sonrasında ise Detach VHD seçeneği ile diski çıkarabilirsiniz.

Bir başka makalede görüşmek üzere…

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu