Windows 7 Katılımsız Kurulum Unattended Windows 7 AIK
Bu makalemizde Microsoft firmasının son gözdesi olan client işletim sistemlerinden Windows 7 üzerinde nasıl katılımsız kurulum yapılacağını ele alacağız. Öncelikle Katılımsız kurulum neden yapılır ,neden gerek vardır gibi konulara açıklık getirdikten sonra işlemlerimize geçeceğiz.Bir kullanıcı bilgisayarını kurma sırasında gerekli tanımlamaları yapmak istemeyebilir gerekli yükleme mediasını kullanarak istediği şekilde kurulumunu tamamlamak isteyebilir.Bu durumda zaman kazanmak ve bilgisayar başında durup gerekli tanımlamaları yapmamak için karşımıza bir gereksinim çıkar bu gereksinimi de katılımsız kurulum karşılar.Dilerseniz sözü uzatmadan makalemize geçelim.Bu işlemler sırasında katılımsız kurulumu gerçekleştirmek için bize Windows 7 Automated İnstallation Kit yani kısa adı ile Waik gereklidir.Bu yazılımı aşağıdaki link üzerinden indirebilirsiniz.
1-Şimdi gerekli adımlarımızı gerçekleştirelim. İndirdiğimiz iso dosyalarını bir klasöre açalım. Startcd.exe dosyasını çalıştıralım.
2-Açılan ekrandan Windows AIK Setup linkini tıklatalım.
3-Gelen ekrandan next butonu ile ilerleyelim.
4-Sözleşmeyi kabul edip next butonuna tıklatalım.
5-Gerekli kurulum pathini seçip nexte tıklatalım.
6-Next butonuna basarak kurulumu başlatalım.
7-Close Butonu ile AIK kurulumunu bitirelim.
8-Şimdi Windows7 Dvd’sini sürücümüze takarak Sources klasörü içerisinde bulunan install.wim isimli dosyayı kopyalayalım.
9-Şimdi kopyalanan dosyayı C: sürücüsünde oluşturulan windows7waik klasörüne yapıştıralım.
10-Şimdi başlatan Windows System Image Manageri açalım.
11-WSIM açıldıktan sonra genarate open answer yazısına sağ tıklatarak New Answer File seçeneğini seçelim.
12-Bize imaj dosyası olmadan işlem yapamayacağını ve imaj dosyasının yolunu göstermemizi istiyor. Yes butonunu tıklıyoruz.
13-Gerekli install.wim dosyasının yerini gösteriyoruz.Bunu daha evvel C: sürücünün içerisinde Windows7 waik klasörüne kopyaladığımız içiz gerekli yolu gösteriyoruz.
14-Burada katalog dosyalarının olmadığını bunlar olmadan işleme devam edip etmek istemediğimizi soruyor ve sisteme admin olarak login olmamız gerektiği bildiriliyor.
15-Katolog dosyaları bu aşamada oluşturuluyor.
16-Katolog dosyaları başarı ile oluşturuldu.
17-Companent başlığını genişlettiğimizde bir çok parametre karşımıza geliyor.Biz burada mantığı anlamak açısından kurulum sırasında gerekli olan parametrelerden bazılarını örnek olarak ele alacağız.Aşağıdaki tablolarda bu companentler arasında ele alacağımız bazı değerlin tablosu bulunmaktadır.Şimdi bazı kompanentleri ele alacağız bunlar aşağıda tabloda bulunanlardır. “Microsoft-Windows-International-Core-WinPE “bileşenini sağ tıklayıp add setting diyerek gerekli alana ekliyoruz.
18-Yukarıdaki gibi gerekli alana eklendikten sonra gerekli parametreleri girmemiz gerekiyor. Türkçe Q klavye için “Input Locale” değeri “0×0000041f”,”System Locale” değeri ihtiyaçlarınıza göre değişkenlik gösterebilir,biz burda “tr-tr” diyoruz, ”UI Language” değerine ise işletim sistemi ingilizce olduğu için “en-us” diyoruz ve son olarak bölge ve dil seçeneği “tr-tr” olarak ayarımızı yapıyoruz.
19-Burada eklenen companentin altını genişlettiğimizde SetupUI Language çıkmaktadır.Bu kurulum dilidir bizim mediamız İngilizce olduğu için En-us değerini veriyorum.Ekranda görünen on error ise hata olduğunda bize göstermesini işaret eder.
20-Şimdi birkaç kompanenet daha ekleyeceğim Microsoft Windows Setup companenti altında disk configuration ve disk companentlerini de ekliyoruz.
Şimdi aşağıdaki gibi gerekli parametreleri girelim. IDE kanalındaki tek diskimiz “0″ değeriyle konumlandırılır,eğer ikincil bir disk kullanırsak onun değerine de “1″ vermemiz gerekir,”WillWipeDisk” ise disk üzerindeki tüm verilerin silinip silinmeyeceği konusunda ne yapacağımızı soruyor,”true” seçerseniz disk formatlanacaktır.
21-“Extend” değeri eğer diskte boş alan varsa,bu boş alanın yeni oluştacağımız bölüme eklenmesini isteyip istemediğimizi belirleyeceğimiz değerdir,bu değere “false” diyoruz,”Order” değeri ise oluşturacağımız bölümün hangi sırada olacağını belirlediğimiz değerdir,”Size” değerine ise oluşturulacak bölümün MB cinsinden değeri yazılır,biz 30000 yazıyoruz,”Type” değerinde ise oluşturulacak bölümün türü belirlenir,bu değere “Primary” diyoruz
22- “Active” değeri,oluşturulan bölümün aktif işletim sistemi bölümü olup olmayacağını belirlediğimiz değerdir,bu değere “true” diyoruz,”Extend” değerini iki önceki şekilde anlatmıştık,”Format” değerine bölüm formatlanırken hangi dosya sistemiyle formatlanacağını seçiyoruz ve bu değere “NTFS” diyoruz,”Label” değeri oluşturulacak bölümün etiketidir,boş bırakılabilir,biz WIN7 diyoruz,”Letter” değeri oluşturulan bölüme atacanak sürücü harfini belirlediğimiz değerdir,bu değere de “C” diyoruz,”Order” ve “PartitionID” değerlerine ise “1″ veriyoruz
23-Osi image bileşenini ekleyelim.
Burada hata olduğunda uyarı vermesi için on error seçeneğini seçiyoruz.
“DiskID” “0″ olarak “PartitionID” değeri “1″ olarak belirlenir,bunun nedeni de ilk disk “0″ ile ilk partition “1″ ile ifade edilir.
24-User data bileşenini ekliyoruz.
“Accept Eula” değeri,son kullanıcı lisans anlaşmasının kabul edilip edilmeyeceğinin belirlendiği değerdir,bu değere “true” diyoruz,”Full Name” ve “Organization” değerlerini dilediğiniz gibi belirleyebilirsiniz.
User data companenti altında Product key alanına ürün anahtarını giriyoruz.Hata olması durumunda uyarması için on error seçeneğini seçiyoruz.
25-OOBE companentini ekleyelim.
“HideEulaPage” değeri son kullanıcı lisans anlaşmasının görüntülenip görüntülenmeyeceği anlamına gelir,”Network Location” değeri ise kurulum bittikten sonra karşımıza gelen ağ ayarlarının otomatik olarak tanımlandığı alandır,bu değere “Home” diyoruz,”Protect Your PC” değerine “1″ vermemizin sebebi Windows’un otomatik olarak güncelleştirmeleri yapmasını istediğimiz içindir,”Skip Machine OOBE” ve “Skip User OOBE” değerlerini de “true” olarak belirliyoruz.
26-Reseal companentini ekleyelim.
Mode değerini audit olarak belirleyelim.
27-Autologon değerini ekleyelim.
“Domain” değerine eğer bilgisayar bir domaine katılacaksa onu yazıyoruz yoksa boş bırakıyoruz,”Enable” değeri “true” olarak “LogonCount” değeri ise kaç kere otomatik olarak oturum açılmasını istediğimiz değeri belirlediğimiz alandır,”Username” değerine ise “RIZA” yazıyoruz
28-Bu companentin altında bulunan value değerine şifre girdiğimizde kullanıcının geçerli şifresi bu olacaktır.
29-Tool Validate answer seçeneği ile işlemlerimizin durumunu kontrol edebiliriz.İşlem durumu aşağıda işaretlenmiş alan içerisinde gözükmektedir.Eğer hatamız var ise bunları görerek düzeltme yapmalıyız.Bir kaç uyarı var bunları işleme almadan devam ediyorum.
30-Şimdi dosyamızı autounattend.xml olarak kaydedelim.
31-Bu aşamadan sonra oluşturulan autounattend.xml dosyasını bir flash bellek kök dizinine kaydedelim.Daha sonra kurulum yapılacak olan bilgisayarı win7 dvdsi üzerinden boot edecek şekilde ayarlayalım.Bu arada yaptığımız otomatik kurulum ayarlarının okunması için kaydedilen autounattend.xml dosyalı flash belleğimiz bilgisayara takılı şekilde olsun.Kuruluma geçmeden sürücüler denetleneceğinden dolayı bizim xml dosyamız okunacak ve buna göre kurulum yapılacaktır.Dilerseniz Floppy diskte kullanabilirsiniz bu xml dosyası için.
32-Bilgisayarımı dvd üzerinden boot ettim üzerinde flash bellek takılı durumda.
33-Kurulum ekranında disk parametreleri gelmeden,Dil ve bölgesel ayarlar gelmeden direk kurulum işlemi başladı.
34-Kurulumumuz bir çay aralığında bitti.Biraz zahmetli gözükebilir ama oluşturulan dosya aşamasından sonra sağladığı fayda tartışılmaz.Kurulumumuz başarı ile tamamlandı.Biz sadece belli kompanentler ile işlem yaptık siz isterseniz biraz vakit harcayarak kurulumu çok ince ayrıntılara kadar özelleştirebilirsiniz.
Makalemizin sonuna geldik umarım yararlı olur makalemde bana önayak olan kurs hocama teşekkür ederim. Başka makalede görüşmek üzere …
00:05 :
00:05 : C:\Users\xxx\Desktop\install.wim içindeki Windows görüntüsünü açma hatası.
00:05 : bu hatayı alıyorum
windosws7 aiki kurdum gerisi gelmedi, install.wim dosyasını bulamıyorum
Nerede arıyorsunuz?