Windows 7 Dosya Koruma Sistemi

 


Windows 7 ile bilgisayarınızda çalışırken sistemin sağlıklı çalışması kullanıcılar için azami önem gerektiren bir husustur. Bu konuda dosyaların zarar görmesi işletim sisteminin zarar görmesi veya internet üzerinden gelen saldırılar neticesinde kurduğunuz yapıya yerleşen trojan virüs ve benzeri etkinliklerin işletim sisteminize yerleşmesi sonucu istenmeyen olaylar yaşanabilir. Windows 7 bu konuda size oldukça geniş bir yelpaze sunarak verilerinizi ve sisteminizi korumanıza yardımcı olur. Yedekleme ve Dosya koruması hakkında 4 temel özelliği inceleyerek derinlemesine analiz edeceğiz.


 


*Dosyaların yedeklenmesi ve geri alınması


*Yedekleme ve geri alma merkezinin incelenmesi


*Geri alma noktalarının oluşturulması


 


Geri Alma Noktalarının Oluşturulması


 


Windows 7 deki bu özellik sayesinde kullanıcıların kullanmış veya oluşturmuş oldukları dosyaları bir önceki sürüme geri  döndürme imkanı sunduğunu belirtmek isterim. Bunun özelliği ise herhangi bir dosya üzerinde çalıştığınızda yada herhangi bir dosyada değişiklik yaptığınızda veya yanlışlıkla dosyadaki bir bilgiyi sildiğinizde dosyanın önceki sürümüne geri döndürme olanağınız mevcuttur. Windows 7 standart olarak her gün dönümünde özellikle üzerinde işlem yaptığınız dosyaların yedeklerini alarak bir dosyanın her zaman için bir önceki durumuna dönmesini sağlayabiliyor. Geri alma noktaları günlük olarak yapılıyor ancak burada kaydedilen sadece eski sürümüne göre değişikliğe uğrayan dosyalar oluyor. Sisteminizde bu özelliğin nasıl olduğunu görmek için Bilgisayarım-Sağ Tuş-Özellikler bölümünü açın.


 



 


Şekil–1


Gelişmiş sistem Ayarları sekmesine tıklayarak Sistem Koruması tabını tıklıyoruz


 



 


Şekil–2


 


Ekrana gelen kutucuğun içinde koruma altına alınmış diskleri görmektesiniz. Koruma altına alınan disklerin hemen yanında açık ve kapalı ibaresini görüyoruz. Bunun anlamı açık olan disklerin dosya koruma sistemlerinin çalışır vaziyette olduklarını gösterir. Kapalı diyen seçenekte ise dosya koruma sistemlerinin işlevinin etkisiz olduğunu gösterir.


 


 


 


Şekil–3


 


Windows 7 deki disk yapılandırmasının en önemli özelliği Windows Vista’ dan farklı olarak bir diskin koruma modunun ayarlanış şeklinin değişmiş olmasıdır.Windows Vista da kutucuğu işaretleyerek  seçimlerimizi yaparken burada seçtiğimiz diski yapılandır seçeneği ile birlikte diskimizin koruma ayarlarını yönetebiliyoruz.Buda Windows 7 ile birlikte gelen önemli özelliklerden bir tanesidir.Bu bölümde geri yükleme için disk alanını ayarlayabilir.Bütün geri yükleme noktalarını silebilir ve geri yükleme seçenekleri konusunda karşımıza çıkan 3 seçeneği kullanabilirsiniz.Hem sistem ayarlarını hem de dosyaların kaydedilen belgelerin önceki sürümlerini yükleyebilir yada sadece dosyaların önceki sürümlerini yükleyebilirsiniz.


 


 



 


Şekil–4


 


Sistem korumasının açık olduğu sürücülerde geri yükleme noktaları oluşturmak için listede görülen sistem koruması açık olan sürücü seçilir ve oluştur seçeneği kullanılarak geri yükleme noktası ismi verildikten sonra tekrar oluştur seçeneğini tıklayarak sistemimizin geri yükleme noktasını oluşturmasını sağlayabiliriz. Geri alma noktası oluşturulduktan sonra Windows 7 ekranda başarı ile oluşturulduğuna dair bir diyalog kutusu görülecek ve oluşturulduğunu onaylayacaktır. Artık dosyalarınızın o anki hali kayıt edilmiş olarak durmaktadır. Çalışmakta olduğunuz dosya tipinde bir belge ile ilgili sorununuz olduğu zaman o değişikliği iptal etmek veya dosyayı geri alma noktasında eski haline döndürmek için öncelikle oluşturduğunuz herhangi bir dosyanın üzerine sağ tıklayın ve ekrana gelecek olan menüden özellikler komutunu çalıştırın. Ekrana gelen diyalog kutusundan önceki sürümler sekmesine gelin.


 


 


 



Şekil–5


 


Bu bölümde dosyamızın döndürülebileceği eski sürümlerin listesi bulunmaktadır. Dosya sürümleri geri alma noktasını kaydederken kullandığımız isim ve kaydedilme tarihleri ile birlikte listelenmektedir. Eğer bu liste boş gözüküyorsa geri alma noktasını oluşturduktan sonra dosya üzerinde herhangi bir işlem yapılmadığı anlamına gelir. Önceki sürümler sadece geri alma noktası oluşturulduktan sonra üzerinde değişiklik yaptı iseniz geçerli olmaktadır.


 


 



 


Şekil–6


 


Karşımıza gelen dosya özelliklerinde eğer dosyayı eski haline döndürmek isterseniz bu listede gözüken sürümün üzerine tıklayıp geri yükle seçeneğini kullanarak dosyanın eski sürümünü geri yükleyebilirsiniz.



 


Şekil–7


 


Eski dosyanızı sabit diskinizde başka bir yere kopyalayıp. Bu iki dosyayı karşılaştırmak istiyorsanız kopyala seçeneğini tıklayarak sabit diskinizde herhangi bir noktaya kaydedebilirsiniz. Yâda aç seçeneğini kullanarak dosyanızı kontrol amaçlı görebilirsiniz.


 


Windows 7 Dosya Yedekleme Ve Geri Alma İşlemleri


 


Windows 7 de bilgisayarlarınızda düzenli olarak yedek alabilmeniz ve sisteminizi korumanızı sağlayan bileşenler mevcuttur. Bunların en önemlisi ise Windows 7 de bulunan yedekleme ve geri yükleme merkezidir.


 



 


Şekil–8


 


Bilgisayarımızdaki dosyaları veya sistem yedeğini almak istiyorsak öncelikle Denetim Masasını açıyoruz ve buradan Sistem ve Güvenlik kısmından Bilgisayarınızı yedekleyin kısmına geliyoruz.


 



 


Şekil–9


 


Bu bölümde ilk başta yedekleme ayarı olmadığından ayrıca bizim önceden herhangi bir ayar yapmadığımızdan ötürü başlangıçta bizi karşılayan bir mesaj olan Windows yedekleme kurulamadı ibaresini bulunmaktadır. Dosya veya sistem yedeklemesine başlamak için öncelikle yapılması gereken bazı hazırlıklar vardır. Eğer yedek alırken alternatif donanımlarla almak istiyorsanız bunları önceden bilgisayarınıza tanıtmanız gerekmektedir (Usb Bellek, Taşınabilir HDD, Boş CD/DVD).Bunları sisteminize tanıtılmasından sonra yedekleme işlemine başlamanız tavsiye edilmektedir. Yedeklemeyi ayarla kısmına geliyoruz ve yedekleme hizmetini başlatıyoruz.


 



Şekil–10


 


Bu bölümde karşımıza yedekleme yapabileceğimiz aygıtların bir listesini görmekteyiz. Ayrıca bu bölümde Ağa kaydet denilen bir seçeneğimiz göze çarpmaktadır bu özelliğin işlevi ise alacağımız yedeklemeyi ağ ortamında alma seçeneği sayesinde yedekleri ağ üzerinden alabilmekteyiz. Bu bölümde yedek almak için kullanmayı planladığımız bileşenlerin toplam boyutları ve kullanılabilir boyutlarını görerek sistemdeki dosyalarımız için yeterli bir alan olup olmadığını öncelikle kontrol etmemiz açısından önemli bir özelliği sunmaktadır. Biz burada CD/DVD-RW üzerine yedekleme yapacağımızdan dolayı Yeni CD/DVD-RW kısmını seçerek yedekleme işlemine devam ediyoruz.


 



Şekil–11


Yedekleme merkezimizde karşımıza 2 tip yedekleme tipi çıkmaktadır. Burda dikkat edilmesi gereken husus yedeği hangi amaçla ne nasıl aldığımızdır. Genelde eğer birden fazla dağınık halde dosya sisteminiz varsa bunları bulmak ve seçmek sizin için zor olabilir yada bir noktaya toplanması oldukça zaman alabilir acaba bir tane unuttum şüphesi sizi yedek almaktan soğuma durumuna getirebilir işte bu gibi dağınık dosya türlerini bir araya toplayıp yedeklemek zor geliyorsa bunu Windows un kendisine bırakmanız daha mantıklı bir seçenek olarak göze çarpmaktadır. Windows ortamdaki verilerin yedeklenmesi işlemini otomatik olarak yapar ve kaydını alır. Bu yüzden biz Windows un bunu yapmasını istiyoruz.


 



Şekil–12


Eğer kendiniz seçmek istiyorsanız seçeneklerinden Windows seçsin seçeneği yerine diğer seçeneği seçerek bilgisayarınızda bulunmakta olan dosya sistemlerinizden yedeklenecek dosyalarını siz kendi ihtiyaç duyduğunuz tipte seçiyorsunuz. Dosyalarınızı seçtikten sonra ileri diyerek Yedeklemeye devam edebilirsiniz. Biz ise bunu kullanmayarak ilk seçimimiz olan yedeklemeyi Windows seçsin i tıkladıktan sonra İleri diyerek yedeklememize devam ediyoruz.



 


Şekil-13


Bu bölümde yedeklememizin yapılandırmasını gözden geçiriyoruz. Herhangi bir hata yapıldı ise işlemleri iptal ederek yedeklemeden önce tekrar başa gelerek yapılandırmamızı değiştirebiliriz. Yedekleme yapmadan önceki hazırlık aşamasında zaman aralığında değiştirmemiz mümkündür. Böylece yedeği alınan dosyaların hangi sıklıkla hangi zamanda hangi saate yedeğinin alınacağını belirleyebiliriz. Yedeklemeyi bir zaman çizelgesine göre çalıştır seçeneğini varsayılan olarak bırakabilir yâda işareti kaldırarak kendimiz yapılandırabiliriz.


 



 


Şekil–14


 


Yedekleme işlemimiz başlatıldığında karşımıza yedekleme yapılırken gelen bir pencere vardır. Bu paneli anlatmak gerekirsek yedekleme çalışıyor kısmında görüldüğü üzere yedeğimizin alınması işlemini gösteren yedekleme çalışıyor kısmı mevcuttur.


 



 


Şekil–15


 


Ayrıntıları görüntüle seçeneğini seçtiğinizde ise kopyalanan dosyaların hangi konuma kopyalandığını hangi dosyaların kopyalandığını ve yüzdesel olarak gösterimi bulunmaktadır. Tekrar Şekil- deki panele döndük paneldeki konum kısmına geldiğinizde son yedekleme kısmında önceden alınan bir yedeğin olup olmadığını belirtilirken içindekiler kısmında ise nasıl yedek alındığını gösteren açıklama bulunmaktadır.Zamanlama kısmında ise yedeğin hangi zaman aralıklarına alındığını gösteren tarih ve gün ibaresi mevcuttur.Geri yükle kısmında ise aldığımız yedeği ne şekilde nasıl yükleyeceğimizi gösteren seçenekler mevcuttur.


 



 


Şekil–16


Yedekleme işlemimiz bittikten sonra kapat seçeneğini tıklıyoruz.


 


Windows 7 Yedeklenen Dosyaların Restore edilmesi


 


Windows 7 dosya sistemlerimizin yedeğini üst bölümde anlattığımız şekilde aldık ve artık yedeğimiz herhangi bir çökme veya dosya kayıplarında nasıl restore yani geri döndüreceğimiz kısmında geldi öncelikle yedeğimizi aldığımız CD/DVD-RW mizi pc mize yerleştiriyoruz.


Bu bölümde tekrar Denetim Masası-Bilgisayarımı yedekleyin kısmına geliyoruz. Fakat bu sefer yedek almak için değil dosyaları tekrardan geri yüklemek için bu panelde işlemlerimizi yapacağız.


 



 


Şekil–17


Bu bölümde aldığımız yedeğin geri yüklemesini yapmak için Dosyaları geri yükle seçeneğini tıklıyoruz.


 



Şekil–18


 


Gelen panelde ise yedeğimizin bulunduğunu konuma göz atarak yedeğimizin seçimini yapabiliriz. Ara diyerek yedeklediğimiz dosyanın ismini yazarak bulabilir dosyalara göz atabilir veya klasörlere göz at seçeneği ile yedeğimizin konumunu bulabiliriz. Biz Dosyalara göz at seçeneğine tıklıyoruz.


 



 


Şekil–19


Dosyalara göz at seçeneğini seçtikten sonra karşımıza aldığımız yedeğin dosyası çıkmaktadır. Eğer birden fazla yedeğiniz varsa yedek aldığınız donanımda. Dosyanın yedek tarihi ve saatinden istediğiniz yedek olup olmadığını da anlayabilirsiniz. Biz aldığımız C:Yedeği isimli dosyanın üzerine bir kez tıklayıp Klasör ekle seçeneğini seçiyoruz.



 


Şekil–20


 


Hedef yedekleme dosyamızı seçtikten sonra İleri diyerek restore işlemine devam ediyoruz.


 



 


Şekil–21


 


Bu bölümde aldığımız yedeğin nereye geri yükleneceği sorulmaktadır. Burda eğer isterseniz dosyaları orijinal konumlarına geri alabilirsiniz. Bu durumda eğer bu konumda dosya zaten mevcutsa eski sürümlü ile değiştirilecektir. Yapabileceğiniz diğer bir seçenek ise dosyaları toplu olarak başka bir yere alıp sonra eski dosyalar ile karşılaştırma yapabilirsiniz. Biz burada farklı bir konumda geri yükleme seçeneğini seçiyoruz ve yeni bir klasör oluşturarak yedeği onun içerisine geri yüklüyoruz.


 



 


Şekil–22


 


Geri yükleme konumunu seçtikten sonra geri yükle komutuna tıklayarak yedeğimizi belirlediğimiz konuma yüklemeye başlıyoruz.


 



 


Şekil–23


 


Dosyalarımız geri yükleniyor bu işlem süresi yedeğin boyutuna bağlı olarak değişebilir.


 



 


Şekil–24


 


Yedeğimizin içindeki dosyalarımız belirttiğimiz konuma yüklendiğine dair bir diyalog kutusu karşımıza çıkmaktadır. Bu bölümde Geri yüklenmiş dosyaları görüntüleyerek kontrol edebiliriz. En son işlem olarak son yazısına tıklayarak geri yükleme işlemini bitiriyoruz.


 


Bu makalemizde Windows 7 de dosya yedeklemesi ve geri alınması işlemlerinden bahsettik. Verilerinizin güvenliği için sunulan bu seçenek sayesinde dosyalarınızı güvenle muhafaza edebilir ve kaynaklarınızın güvenli bir biçimde saklanmasını sağlayabilirsiniz.


 


Bir sonraki Windows 7 Makalesinde görüşmek üzere…

Exit mobile version