Windows 11, TPM Ücretinin Yükselmesine Neden Oldu
Geçtiğimiz günlerde tanıtımı yapılan Windows 11’in çıkış tarihi beklenirken; yeni özellikleri, ücreti, kaldırılan uygulamaları, sistem gereksinimleri gibi birçok konu kullanıcılar tarafından sıkça araştırılmaya başlandı. Windows 11 işletim sisteminin ücreti henüz belli olmamakla beraber, Windows 10 kullanıcıları kendilerine gelecek ücretsiz bir güncellemeyle Windows 11’i yükleyebilecekler. Öte yandan Windows 10’un 2025 yılına kadar kullanılabileceği de açıklandı.
Sonbahar ayında çıkması beklenen Windows 11’in; önemli bir donanım değişikliği yapacağını duyurması, çip krizinin yaşandığı bir dönemde kullanıcıları pek memnun etmedi. TPM olarak bilinen Güvenilir Platform Modülü, bilgisayar ana kartına entegre edilmiş veya CPU’ya ayrı olarak eklenen bir çiptir. Şifreleme anahtarlarını, kullanıcı kimlik bilgilerini ve diğer hassas verileri donanım tabanlı bir şekilde korur.
Windows 11’in sistem gereksinimleri içine eklediği donanım değişikliği sonrası, TPM fiyatlarında ani bir artış yaşandı. Genel olarak 25 dolar seviyesinde olan TPM 2.0 fiyatları, yaşanan gelişmeler sonrası bir anda 100 dolar seviyesini gördü. Bu durum kullanıcılar tarafından tepkiyle karşılandı.
Microsoft, küresel saldırılara karşı daha güçlü olmak istiyor
Microsoft, ürün yazılımı saldırılarının son zamanlarda arttığını dile getirerek: “Kendi güvenlik raporumuza dayanarak, işletmelerin yüzde 83’ünün bir ürün yazılımı saldırısı yaşadığını ve yalnızca yüzde 29’unun bu saldırılardan korunmak için kaynak ayırdığını söyleyebiliriz” dedi.
Özellikle Windows bu saldırılardan en çok etkilenen platform olduğu için, Microsoft güvenlik konusunda daha aktif olmayı hedefliyor. Microsoft yazılımı, son zamanlarda yaşadığı Microsoft Exchange Server’daki Hafnium siber saldırıları ile Rusya bağlantılı SolarWinds siber saldırılarının hedefi olmuştu.