Windows 11 Kurulum

Microsoft 24 Haziran 2021 tarihinde yeni nesil client işletim sistemi olan Windows 11 sürümünü duyurmuştu. Bu konuda daha fazla bilgi için aşağıdaki haberimizi inceleyebilirsiniz.

Microsoft, Windows 11’i Duyurdu – ÇözümPark (cozumpark.com)

Peki Windows 11 neler sunuyor? Bu konuda da yine aşağıdaki makalemizi incelemenizi tavsiye ediyorum.

Windows 11 Hakkında Bilinmesi Gereken Her Şey – ÇözümPark (cozumpark.com)

Peki gelelim kuruluma. Aslında temel olarak Windows 10 ile başlayan yeni nesil kurulumun aynı şekilde ilerlediğini görebiliriz. Yani temel olarak bir fark olmamasına karşı şu dönemde herkes sorduğu ve özellikle yeni başlayanlar için bir kaynak olması açısından bu yazıyı kaleme alıyoruz.

Bir önceki yazımızda gerekli olan sistem gereksinimlerini mutlaka kontrol etmeniz gerekli. Muhtemel pek çok kurumsal şirkette geçişler in-place yani mevcut Windows 10 sürümü üzerine olacak, bu da ayrı bir makale konusu olacağı için onuda kaleme alacağız. Bu makalede temel olarak sıfır bir kurulum yapacağız.

Öncelikle fiziksel veya sanal makinenize iso – dvd – usb bağlamanız gerekli ve makinenin açılış sıralamasını ilk olarak bu taktığınız medya olarak güncelledikten sonra otomatik olarak aşağıdaki gibi bir ekran ile karşılaşacaksınız.

Kısa bir süre sonra ise aşağıdaki ekran sizi karşılayacak.

Bu bölümde temel 3 soru sorulmaktadır. İşletim sistemi için dil seçeneği, tarih, saat formatı ve klavyemiz için dil seçeneklerini tamamladıktan sonra bir sonraki ekrana geçiyoruz.

Bu ekranda ise “Install now” butonuna bıyoruz.

Eğer geçerli bir lisans anahtarınız var ise yazın. Eğer lisans anahtarını daha sonra girmek istiyorsanız “I don’t have a product key” linkine tıklayıp ilerleyin.

Bu bölümde ise kuracağınız Windows 11 sürümünü seçiyoruz.

Yazılım sözleşmesini kabul ediyoruz.

Bu bölümde ise mevcut bir işletim sistemini mi yükselteceğimizi yoksa ikinci seçenek olan gelişmiş bir yükleme mi yapmak istediğimiz sorulmaktadır. Benim makinemde hiç bir OS olmadığı için zaten yükseltme yapma şansım yok, o nedenle ikinci seçeneği seçiyorum ve ilerliyorum.

Bu bölümde ise Windows 11 işletim sistemini kurmak istediğiniz diski seçiyorsunuz. Birden çok diskiniz var ise hangisinde kurulum yapmak istediğini seçmeniz gereklidir. Eğer mevcut bir disk ve silmek istiyorsanız Format, genişletmek için Extend. Eğer bölümlemek istiyorsanız Delete dedikten sonra new diyerek yeni bölümler oluşturabilirsiniz. Unumayın bu işlemler mevcut bir disk için veri kaybı demektir. Eğer kurulum yaparken bu bölümde hiç disk görüyorsanız kullandığınız bilgisayar raid vb bir kart kullandığı için olabilir. Bu durumda Load drive diyerek diskinizin bağlı olduğu raid veya kontrol kartının sürücüsünü tanıtın.

Daha sonra ise kurulumun başladığını görebilirsiniz. İşletim sistemi bu bölümden sonra otomatik yeniden başlatılacaktır.

İşletim sistemi yukarıdaki gibi açılmaya başlayacaktır.

İşletim sistemi açıldıktan sonra ilk olarak bulunduğunuz ülkeyi seçiyorsunuz.

Daha sonra klavye seçeneklerini seçiyoruz.

Bu bölümde ise ek bir klavye dil girişi isteyip istemediğiniz soruluyor. Ben şimdilik sadece ingilizce olarak ilerliyorum.

Kurulum sırasında eğer bir internet sağlama imkanınız var ise bu bölümde kablosuz veya kablolu bir internet seçerek ilerliyorsunuz. Ben ise “I don’t have internet” diyerek ilerliyorum.

Bu bölümde internet olmadığı için sınırlı bir kurulum yapabileceğimi söylüyor. Malum Windows 10 da hatırlayacağınız gibi Microsoft accountları ile login destekilyordu. Bir nevi onedrive sync başta olmak üzere online bir kullanıcı hesabı ile işletim sisteminden maksimum faydayı sağlayabilirsiniz.

Kullanıcı adınızı yazıyorsunuz.

Şifrenizi tanımlıyorsunuz.

Bir kez daha şifrenizi tanımlıyorsunuz.

Bu bölümde şifrenizi unutmanız durumunda sıfırlamanız için gerekli olan hatırlatma sorularını tanımlıyoruz. 3 soru seçiyorsunuz ve 3. cevap veriyorsunuz. Ama bu cevapları bir yere not alın veya unutmayın.

Bu bölümde ise işletim sisteminin size ait hangi bilgileri kullanabileceğini seçiyorsunuz. Örneğin işletim sisteminin sizin lokasyonun bilginizi kullanıp kullanmacağına karar verebilirsiniz. Ancak pek çok mobil telefonda olduğu gibi bu tür veri paylaşımları olmadığında uygulamalarında anlamı olmuyor. Örnek yandex ile konum bilgisi paylaşmazsanız navigasyonu kullanmanız pek mümkün değil. Özetle bu bölümde hangi veri veya bilgileri paylaşıp paylaşmayacağınıza siz kendiniz karar verebilirsiniz.

Bundan sonra ayarların tamamlanması için kısa bir süre bekliyoruz.

Ve karşınızada Windows 11.

Evet kurulumu tamamlamış olduk. Bundan sonraki makalelerde ben veya ekip arkadaşlarım daha çok teknik özellikleri ile ilgili bilgi verecektir. Bir sonraki makalemizde görüşmek üzere.

Exit mobile version