Windows 10 Lisans Hatasi ve Nasıl Etkinleştiririm?
Sonunda Windows 10 ile tanıştık. Tanıştık, tanıştık da bazı arkadaşların Windows 10 etkinleştirmekonusundaki soru ve sorunları devam ediyor.
Aslında okumadığımız ve öğrenmediğimiz üç önemli nokta, bu sorunun net olarak cevabını veriyor.
Birinci hatamız;
Windows 10 lisansına ücretsiz sahip olmak için, Windows 7 SP1, Windows 8 veya Windows 8.1 işletim sistemlerinden birine sahip olmanız gerekiyor. Ayrıca ücretsiz lisans öncelikle UPGRADE yapılarak elde edilebilir. Bu hakkı rezerve ederek aldığımız gibi, işletim sistemimizi Windows 10’a upgrade etmek lazım.
Lisanslama hizmeti, şartları doğrulamak için bilgisayarınızdaki işletim sistemine bakar. Eğer yukarıdaki işletim sistemlerinden birine sahip değilseniz, lisanslama olmaz.
Windows 10 sürümüne yükselttiniz, ancak Windows ‘un yüklü önceki sürümüne veya doğru sürümüne sahip değilsiniz (hata 0xC004F061)
Yoksa direk format atıp, CD, DVD veya USB üzerinden boot ederek kurmaya çalışırsanız, işletim sistemi olmadan kurmaya çalıştığınız için ücretsiz lisansınız olmaz! Aktivasyon sorunu yaşarsınız. Microsoft ücretsiz lisansı sadece, sisteminizde bu işletim sistemleri kuruluysa veriyor. Yoksa para istiyor haklı olarak!
Windows 10 sürümüne yükseltmek için bir ürün anahtarı kullanıyorsunuz, ancak Windows’un önceki sürümü bilgisayarınızda yüklü değil. Güncelleştirmek yapabilmeniz için, bilgisayarınızda önceden Windows 8 veya Windows 7 yüklü olmalıdır.
İkinci hatamız;
İkinci hatamız ise şu, Windows 7, Windows 8 veya Windows 8.1 işletim sistemi kullanıyoruz. Ancak Crack’li… Doğal olarak Microsoft aptal değil, sizi lisans vermiyor. Siz de lisans sorunu yaşarsınız.
Microsoft diyor ki, ücretsiz lisansa sahip olmak için, lisanslı bir Windows 7, Windows 8 veya Windows 8.1 sahibi olmanız gerekiyor.
Her seferinde Windows 7 veya Windows 8 kurup mu Windows 10’u tekrardan yükleyeceğim?
Elbette ki hayır!
Bu sorunun cevabı da çok basit! Bir kere Upgrade işlemi yaparak, yani mevcut işletim sisteminizin üzerinde Windows 10 kurmanız gerekli. Bu işlemi yaptığınız zaman Microsoft donanımınıza ve bilgisayarınızın seri numarasına bakıyor. Şartlar yerine getirilmiş ise, size ücretsiz bir Windows 10 veriyor. Bundan sonra bilgisayarınıza format atıp yeniden kurabilirsiniz. Çünkü lisansınızı Microsoft kendi lisans sunucularına bir kere işlemiş olacak. Aynı donanıma ikinci kez kurmak istediğinizde format da atabilirsiniz…
Sahte yazılımlar
Microsoft tarafından yayımlanmayan ve lisanslanmayan sahte bir Windows kopyasına sahipseniz, Microsoft, bilgisayarınızın donanım profili ile 25 karakterli ürün anahtarı arasında bir eşleştirme oluşturamayacağı için etkinleştirme çalışmaz.
Kısacası okumuyor, araştırmıyoruz!
• Windows 10 sürümüne Windows 7 Service Pack 1, Windows 8 veya Windows 8.1 Update sürümünden ücretsiz yükselttiniz.
• Windows 10 sürümüne ücretsiz yükseltme yaptıysanız ancak ürün etkinleşme otomatik yapılır. Yapılmazsa Microsoft’u arayarak, destek alabilirsiniz. (Ücretsiz)
• Donanımınızı değiştirirseniz lisansınız tekrar hata verecektir. Bir lisans bir donanımda lisanslanır ve başka bir donanımda çalışmaz.
Üçüncü hatamız;
Dikkat etmemiz gereken üçüncü nokta donanım! Cihazınızın donanımında bir değişiklik yapmadıysanız bu durum geçerlidir. Yani donanımınızda bir değişiklik yaparsanız yine etkinleştirme sorunu ile karşılaşabilirsiniz. Yukarıda da söylediğim gibi, Microsoft donanımınızı, işletim sisteminizi kontrol ediyor. Kendi sunucularınıza sizin lisans hakkınızı vermek için donanımı da lisansa ekliyor.
Siz donanım değiştirip, format atarsanız doğal olarak lisans sorunu yaşayabilirsiniz. Mesela anakart değişimi, disk değişimi gibi… Böyle bir şey yaparsanız Microsoft’u arayarak (ücretsiz) yeni bir lisans alabilirsiniz.
Peki neden donanım değişince lisans iptal oluyor? Çok basit, aynı lisans ile farklı makinelere kurulum yapmayın diye! Oldu ben bir lisans alayım, 50 tane bilgisayara kurayım 🙂
Onarım sırasında farklı bir Windows sürümü veya ürün anahtarı kullanılmış olabilir
Bilgisayarınızı onarım servisine veya bilgisayar tamiri yapan bir kişiye götürdüyseniz, onarımın tamamlanması için bilgisayarınıza farklı bir Windows sürümü yüklenmiş olabilir. Ya da tamir sırasında bilgisayarınızda farklı bir ürün anahtarı kullanıldıysa, anahtar Microsoft Yazılımı Lisans Koşulları’nın izin verdiğinden fazla sayıda bilgisayarda kullanıldığı için bloke olmuş olabilir. Microsoft’u arayarak lisansınızı (ücretsiz) tekrar aktif edebilirsiniz.
Bir Windows kopyası birden çok bilgisayara yüklenmiş olabilir (hata 0xC004C008)
Elinizdeki Windows kopyasını birden çok bilgisayara yüklediyseniz, ürün anahtarı daha önce başka bir bilgisayarda kullanıldığı için veya Microsoft Yazılımı Lisans Koşulları’nın izin verdiğinden fazla sayıda bilgisayarda kullanıldığı için etkinleştirme çalışmayabilir.