Windows Client

Windows 10 Hyper-V Kurulumu ve Sanal Makine Oluşturma

Microsoft sanallaştırmaya girdiği günden bu yana kullanıcı işletim sistemlerine bunu adapte konusunda sürekli yol aldı. Windows 7 ile birlikte Windows Xp sistemlerden geçiş sonrasında sıkıntı yaşayanlar için Xp mode yapısını kullanıma sundu. Windows 8, Windows 8.1 ve Windows 10 ile birlikte bu yapı devam ettiriliyor.

Windows10 pro, Windows10 Enterprise ve Windows10 Education sürümlerinde Hyper-v desteği devam ediyor. Windows 8 işletim sisteminize Hyper-v Client rolünü kurduysanız geçiş sonrasında sisteminiz sorunsuzca devam etmekte biz ise makalemizde temiz kurulumu ele alacağız. Dilerseniz fazla uzatmadan başlayalım.

Öncelikle Denetim Masası, Programlar ve Özellikler ekranına girelim.

clip_image002

Açılan ekranımızda Windows Özelliklerini Aç veya Kapat linkine tıklayalım.

clip_image004

Ekranımızdan Hyper-v rolünü seçelim ve tamam butonuna tıklayalım.

clip_image006

Rolümüz yüklenmeye başladı.

clip_image008

Gerekli bileşenler yüklenmeye başladı. Bu işlem sonrasında sistemimizin yeniden başlaması gerekli bu nedenle Şimdi Yeniden Başlat butonumuza tıklayalım.

clip_image010

Rollerimiz yapılandırılıyor. Bu işlem sırasında bilgisayarınız iki kez yeniden başlayabilir. Rollerin yapılandırılması sırasında sisteme müdahale etmeyiniz.

clip_image012

Rolümüz eklendi arama butonuna tıklayıp Hyper-v yazarak veya programlar içerisinde Hyper-v Yönetim konsolunu bularak Hyper-v yönetim ekranını açabiliriz.

clip_image013

Rolümüz sorunsuzca kuruldu ve başladı.

clip_image015

Öncelikle Sanal Makinalarımızın Network iletişimi sağlaması için sanal bir Switch oluşturalım.  Bunun için yukarıdaki ekranda gösterilen Sanal Anahtar Yöneticisi… butonuna tıklayalım. Açılan Ekranımızda Dış seçimini yapalım. Dış seçimi ile ağımız dünyaya açılırken İç seçiminde sadece Hyper-v üzerindeki makinalarımız kendi arasında konuşurlar.

clip_image017

Sanal Switch için kullanılacak olan Ethernet kartımızı seçelim ve sanal Switch’mize isim verelim. Burada özelleştirme yapabilir ayrı bir ağ yapısı veya vlan mimarisi kurgulayabiliriz. Biz varsayılan ayarlarla ilerliyoruz.

clip_image019

Sanal Switch oluştuğuna göre bir sanal makine oluşturabiliriz. Bunun için Yeni butonuna tıklayarak Sanal Makine… butonuna tıklayalım.

clip_image020

Karşılama ekranında verilen bilgilere göz atarak bu adımı İleri ile geçelim.

clip_image022

Sanal Makinamıza bir isim verelim ve dosyalarının tutulacağı yeri belirleyelim veya varsayılan adreste kaydedilmesini sağlayarak İleri butonu ile sonraki ekrana ilerleyelim.

clip_image024

Windows Server 2012 R2 ile birlikte gelen 2 nesil makine seçimi Windows 10 ile karşımıza geliyor. 2. Neslin neler sağladığı option buton seçiminin olduğu ekranda belirtiliyor. Bu ekranı İleri ile geçelim.

clip_image025

Bu ekranımızda sanal makinamıza vereceğimiz ram miktarını seçelim. Bu fiziksel ram miktarını aşamaz. Windows Server 2008 R2 ile gelen Windows 8.1 kullanıcı işletim sisteminde devam eden Dinamik Bellek özelliğini seçelim. Bu bize sistemin gerekli olduğu kadar belleği toptan revize etmeden kullanılmasını sağlar. İleri ile bir sonraki ekrana ilerleyelim.

clip_image026

Bu ekranımızda sanal makinamızın ağa bağlanması için gerekli Switch bağlantısını seçelim. Bizim tek bir ağımız ve tek bir switch yapımız olduğu için Hyper-v Switch seçeneğini seçerek İleri butonuna tıklayalım.

clip_image027

Bu ekranımızda sanal makinamız için bir disk oluşturmalıyız. Diskin yolunu ve kapasitesini belirleye biliriz. Elimizde farklı bir sanal makinaya ait disk varsa bunu sağlayabilir veya şu anda disk ekleme adımını geçebiliriz. Bir sonraki ekrana geçiş için İleri butonuna tıklayalım.

clip_image028

İşletim sistemi yüklemek için sanal makinamıza bir ISO bağlayabiliriz veya sonra yüklemek için bu adımı geçebiliriz. İleri butonu ile bir sonraki ekrana ilerleyelim.

clip_image029

Oluşturulacak olan sanal makine özet bilgileri karşımıza geliyor. Son butonuna tıklayarak sanal makinamızın oluşturulmasını sağlayalım.

clip_image030

Sanal makinamız oluşturularak konsola eklendi.

clip_image032

Sanal makinamız açıldı.

clip_image034

Umarım yararlı olur. Bir sonraki makalede görüşmek dileğiyle.

Rıza ŞAHAN

www.rizasahan.com

İlgili Makaleler

3 Yorum

  1. En son sürümde Windows özelliklerini aç kapa kısmında HyperV dosyası yok , sanal makine platformu dosyasına tıkladım fakat yine HyperV dosyasını göremedim ne yapabilirim acil

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu