Yedekleme işlemleri IT çalışanları ve bilgisayar kullanıcıları için çok önemli bir faktör olduğunu herkes bilmektedir. Yedekleme konusunda Windows 7 ile birlikte gelen özelliklerden biride sistem imajını yedekleme işlemidir. Yanlışlıkla sildiğimiz dosyaları web sayfalarında ve çeşitli programlar aracılığı ile bilgisayarlarımıza bulaşan virüslerden çöken işletim sistemlerini artık kurtarmak mümkün. Windows 7 ‘yi kurduktan sonra alacağınız bu imaj bir sonraki yaşayacağınız veri kayıplarını önlemek için Windows 7 ‘nin yeni özellikleri arasında yerini almıştır. İyi bir sıkıştırma yöntemi kullandığı için yedeklerinizi ister sabit diskinizde ister external diskinizde rahatlıkla taşıyabilmenizi mümkün kılmıştır. En önemli özellik ise 3. Party (acronis,ghost v.b.)yazılımlara olan ihtiyacımız ortadan kalkmıştır.Windows7 işletim sistemlerinin tümünde imaj alma işlemini gerçekleştirebilirsiniz. Şimdi isterseniz yedekleme işlemlerimize detaylıca değinelim.
1-Windows 7 Yedekleme açılır. Bunun için ben aşağıdaki resimdeki metodu kullanacağım. Siz dilerseniz Denetim Masası Yedekleme ve Geri Yüklemeyi kullanabilirsiniz.
2-Açılan ekrandan alacak olduğumuz imajlarda sorun olması ve işletim sistemi göçmelerine karşın imajımızı geri yüklemek ve sistem sorunlarını gidermek adına Sistem onarım diski oluştura tıklanır.
3-Karşımıza gelen ekranda Cd veya Dvd yazma sürücümüzü seçip boş bir cd’yi Cd-rw üzerine yerleştirip Disk Oluştur butonuna basalım.
4-Ekranda diskimizin başarı ile oluşturulduğuna dair uyarı gelir.Diskimizi çıkartıp etiketleyip şimdilik bir kenara koyalım.
5-Gerekli hazırlıkları tamamladık.Şimdi sıra geldi imajımızı hazırlamaya.Aşağıdaki resimde de görüldüğü üzere Sistem Görüntüsü Oluştur linkine tıklayalım.
6-Gelen ekranda görüleceği gibi imajımızı Dvd ,Network,External bir diske alabileceğimiz gibi ikinci bir partition var ise bu partitiona da alabiliriz.Harddiskte bir sorun olması durumunda bu sağlıklı olmayacaktır.Ben test ortamında olduğum için ikinci bir partition üzerinde alacağım imajımı.Şunu belirtmekte yarar var imaj alma işlemi tüm windows7 versiyonlarında olmasına karşın network üzerine imaj alma işlemi ultimate ve enterprise sürümlerini kapsamaktadır.Ben (E) diskimi seçiyor ve ileri butonuna tıklıyorum.
7-Ekrandaki gibi Windows7 (C) sistemi ve system reserverd disklerini yedekleyecektir.Syetem reserved Win7 kurulum sırasında disklerimizi bölme işlemi yaparsak partition ve boot bilgilerini tutması için sistem tarafından otomatik olarak oluşturulmakta ve ekrandaki gibi yedeklenmesi gerekmektedir ki Backup işlemi otomatik olarak bu alanı yedeklemeye dahil etmektedir.Yedeklemeyi Başlat butonunu tıklatalım başlayalım.
8-Ekranda görüldüğü gibi yedeklememiz başarılı bir şekilde başladı ve devam ediyor.
9-İmajımız oluşturuldu sistem kurtarma diski oluşturup oluşturmamak istediğimizi soruluyor.Biz bu işlemi başta yaptığımız için hayır ile geçiyor ve İmaj alma işlemini bitiriyoruz.
10-İmajımızı geri yükleyip test etmek ve gerçekçi bir senaryo kazandırmak için imaj alma işleminden sonra masaüstü arka planımı ,temamı değiştiriyorum.İmaj işlemi sırasında Windows 7 varsayılan arkaplan kullanıyordum.Bakalım imajımızı geri yükledikten sonra eski masaüstümüze kavuşabilecek miyiz?
11-Şimdi almış olduğumuz imajı çalıştırıp sistemimizi geri yükleyerek imajımızı test edelim..Etiketleyip kenara ayırdığımız sistem kurtarma cd’mizi takıp sistemi cd üzerinden boot edelim.Daha sonra Windows is loading files ekranı gelecek ve sistem oluşturduğumuz Sistem kurtarma cd üzerinden açılacaktır.
12-System cd üzerinden boot olduğunda aşağıdaki Resimdeki gibi klavye düzenimizi seçmemiz istenecektir.Biz Türkçe Q olarak seçiyor ve ileriyi tıklıyoruz.
13-Karşımıza gelen ekranda repair ve imaj restore seçenekleri sunulmaktadır.Biz imajımızı yükleyeceğimiz için ikinci seçeneği seçiyoruz ve next butonuna tıklıyoruz.İlk seçenek ise sistemimizin zarar görmesi durumunda onarım yani repair işlemi için kullanılır.
14-Açılan ekranda E birimindeki yedeğimiz görünmektedir.Dilersek devam eder dilersek daha evvel almış olduğumuz birden fazla imajımız var ise Select a system image kısmını işaretleyerek seçim yapabiliriz.Bizim bir tane imajımız olduğu için direkt olarak devam ediyorum next butonuna basarak ilerliyorum.
15-Karşıma gelen ekranda ayar değiştirmeden next butonunu ile ilerliyoruz.
16-Karşımıza gelen ekrandan Finish ve Yes butonlarına basarak imajı geri yükleme işlemini başlatıyoruz.
17-İmaj geri yükleme işlemi başarı ile tamamlandı. Sistem kendini yeniden başlatıyor. Cd–rom üzerindeki sistem kurtarma cdmizi çıkartalım ve sonucu bekleyelim.
18-Resmimizde de görüldüğü gibi imajımız sorunsuzca geri yüklendi. İmajdan sonra değiştirmiş olduğumuz masaüstü görüntüsü imaj sırasındaki Windows7 varsayılan arka plan haline geldi.
Özetleyecek olursak win7 yedekleme konusunda bizi 3.party yazılım lisansı alma karmaşasından kurtarmış gözüküyor. Çok başarılı ve iyi sıkıştırma özelliği ile alınan imaj felaket anında bizi kurtarmaya yetiyor. İmaj alma ve yedekleme işlemleri çok kısa sürüyor. Sanalda yapmış olduğum 40 gb disk 512 mb ram ile oluşturulan konfigürasyon da imaj alma ve geri yükleme işlemi çok kısa 15 dakika gibi bir sürede gerçekleşti. Tabi bu süre oranı diskimizin içinde bulunan veri ile doğru orantılıdır. Veri arttıkça imaj süresi de artacaktır.