WhatsApp CEO’su, Pegasus Casus Yazılımı Hakkında Açıklamalarda Bulundu

Yetkililerin 2019 yılına kadar uzanan saldırılarda hedef alındıkları iddia ediliyor.

WhatsApp CEO’su Will Cathcart, The Guardian’a verdiği demeçte, 2019 saldırıları ile NSO Group müşterilerinin yaygın siber gözetime dahil olduğu iddia edilen yakın tarihli bir veri sızıntısı arasında “paralellikler” olduğunu söyledi.

İsrailli satıcı NSO Group, Forbidden Stories, Uluslararası Af Örgütü ve dünya çapındaki çeşitli medya kuruluşları tarafından yayınlanan bir rapor nedeniyle son haftalarda yoğun tepkiye maruz kaldı.

Forbidden Stories, 50.000’den fazla telefon numarasının sızdırıldığı bir liste ile “ilgilenen” veya müşteriler tarafından hedeflenmek üzere seçilen kişilerin ifşa olduğunu öne sürdü. Kâr amacı gütmeyen kuruluşun Pegasus projesine göre listede yer almak kesin bir şekilde Pegasus saldırısına uğramış olmak anlamına gelmiyor.

Pegasus casus yazılımı, uzaktan erişim, e-posta ve tarayıcı izleme, konum kontrolleri, bilgi sızdırma, arama kaydetme, WhatsApp ve Facebook dahil olmak üzere mesajlaşma uygulamalarında konuşmaları elde edebilme gibi yeteneklere sahiptir.

NSO Group, ürünlerini kriminal ve terörle ilgili soruşturmalarda kullanılmak üzere pazarlamakta.

Hükümet yetkililerinin hedef alındığı iddialarının yanı sıra gazeteciler, diplomatlar, siyasi muhalifler, avukatlar ve aktivistlerin de sızıntıya dahil olduğu bildirildi.

2019 yılında WhatsApp, en az 100 insan hakları aktivisti, gazeteci gibi kişilerin hedef alınmasından sorumlu olduğunu iddia ederek NSO Group’a karşı bir şikayette bulunmuştu.

Fransa Cumhurbaşkanı Macron’un da kurbanlar arasında olduğu iddia ediliyor

Son sızıntıda, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’a ait bir telefon numarasının kayıtlara geçtiği söylendi. Macron’un şimdi İsrail Başbakanı Naftali Bennett ile NSO Group’a dair ortaya atılan iddiaları “uygun şekilde araştırdığına” dair güvence almak için konuştuğu bildiriliyor. Ancak NSO Group, Macron’un bir “hedef” olmadığını söylüyor.

Ayrıca Fas’ın, hükümetin Pegasus’u Fransız gazetecileri ve avukatları hedef almak için kullandığı iddialarına ilişkin iftirayı gerekçe göstererek Uluslararası Af Örgütü ve Forbidden Stories hakkında şikayette bulunduğu bildirildi.

Cathcart, olayın hepimiz için bir “uyandırma çağrısı” olması gerektiğini ve hükümetlerin casus yazılım satıcıları için hesap verebilirlik oluşturmada aktif rol alması gerektiğini de sözlerine ekledi.

21 Temmuz’da yayınlanan bir güncelleme ile NSO Group “yeter” dedi ve şirket, Forbidden Stories raporuyla ilgili medya sorularını artık yanıtlamayacağını ve “kötü ve iftira niteliğindeki kampanyaya uymayacağını” söyledi.

Şirket, “NSO, her zaman yaptığımız gibi, teknolojilerinin kötüye kullanıldığına dair her türlü güvenilir kanıtı kapsamlı bir şekilde araştıracak ve gerektiğinde sistemi kapatacaktır” diye ekledi.

Kaynak: zdnet.com

Diğer Haberler

Pentagon, DJI Marka Droneların Tehdit Oluşturduğunu Söyledi
Microsoft 365, Ağustos Ayında Internet Explorer 11 Desteğini Sona Erdiriyor
Clubhouse Hakkında Skandal Veri Sızıntısı İddiası, 3,8 Milyar Telefon Numarası!

Exit mobile version