WhatsApp Business ve WhatsApp Business API: Hangisi Sizin için Daha İyi?

2 milyar kullanıcıya WhatsApp messenger, tam teşekküllü bir işletme aracı haline geldi. Şirketler uygulamayı müşterilere mesaj göndermek, çağrı merkezlerinden gelen yükü azaltmak (chatbot’ları kullanarak) ve yerleşik katalogları kullanarak anlaşmalar oluşturmak için kullanmaktadır. İşletmeler için WhatsApp Business ve WhatsApp Business API olmak üzere iki uygulama bulunmaktadır. Size bunlar hakkında daha fazla bilgi verelim.

Bir işletme neden WhatsApp’a ihtiyaç duyar? Kullanım nedenleri ve yöntemleri

İlk pasajda da belirtildiği üzere WhatsApp’ın 2 milyar aktif kullanıcısı bulunmakta ve dünyadaki benzer hizmetler arasında ilk sırada yer almaktadır. Ayrıca çalışma prensibi çift yönlü iletişime dayanmaktadır. WhatsApp’ta sohbet etmenin işiniz açısından ne faydası vardır:

Herhangi bir şirket, haberci ile çalışmak için uygun bir yol seçebilir:

1. Yeni bir SIM kart kullanarak standart bir WhatsApp hesabı oluşturun ve profil resmine bir logo koyarak ad ve soyadı yerine şirket adını yazın.

2. WhatsApp Business uygulaması üzerinden bir hesap oluşturun ve temel ayarları yapın.

3. WhatsApp hesabınızı bir CRM sitesine veya özel bir posta programına entegre edin.

4. CRM’yi, mesajlaşma programını veya mesajlaşma aracını WhatsApp Business ile senkronize edin.

WhatsApp Business: bu araç hakkında neleri bilmelisiniz

Bu, girişimciler, orta ve büyük şirket sahipleri için ayrı bir hizmettir. Bir kullanıcı hesabından farklıdır. Şirket hakkında önemli bilgileri profilinizde belirtebilirsiniz.

Bir moderatör aracılığıyla WhatsApp Business’a kaydolmanız gerekir. İşletmeler için aşağıdaki hesap seçenekleri mevcuttur:

·         standart: kayıt işleminin tamamlanıp yönetici onayının henüz alınmadığı durumlarda. Telefon numarasının yanında gri renkli bir soru işareti simgesi belirir;

emalinaker.medium.com

·         doğrulanmış: uygulama temsilcisi belirtilen telefon numarasını gerçek olanla karşılaştırması durumu. Eğer karşılaştırılan numaralar eşleşirse, hesabın yönetimden geçtiği kabul edilir. Numaranın yanında gri renkli bir tik işareti belirir;

·         onaylanmış: Bu statünün elde edilmesi kolay değildir. Karar tamamen habercinin temsilcilerine bağlıdır ve kararı etkilemeniz mümkün değildir. Numaranın yanındaki yeşil onay işareti belirir. Bu onay, büyük şirketlere ve tanınmış markalara verilir.

docs.amio.io

WhatsApp Business’ın Avantajları ve Dezavantajları

Aracın avantajları arasında:

WhatsApp Business’ın dezavantajları:

Araçta birkaç ek avantaj da bulunmaktadır. Bu avantajlar arasında en önemli olanlar markaya (numaranın yanındaki onay işareti nedeniyle) duyulan güven, kişiselleştirilmiş posta gönderme ve bir sohbet robotu oluşturma yeteneği bulunmaktadır.

WhatsApp Business hesabı nasıl açılır ve kurulur

WhatsApp Business uygulamasını Google Play veya App Store’dan indirin. İndirmek ücretsizdir. Uygulamayı başlatın ve şartları kabul edin.

Bir ülke seçin ve bir telefon numarası girin. Telefon numarasi için resmi şirket numarasını kullanmak, işletme hesabının kimlik doğrulamasını hızlandıracağından, akıllıca bir seçim olacaktır. Lütfen unutmayın: teknik olarak hem aramaları hem de SMS’leri alabilmeniz gerekir. Bunun için cep ve sabit hat numaraları uygundur, ancak ücretsiz çağrı merkezi numaralarını kullanamazsınız. Numarayı girdikten sonra, sistem hesabınızı SMS veya arama yoluyla onaylamanızı isteyecektir.

Kişisel WhatsApp hesabınızla ilişkili numarayı kullanabilirsiniz. Geliştiriciler, özellikle küçük işletmelerin temsilcilerine (işletme sahibinin müşteriler de dahil olmak üzere herkesle iletişim kurduğu) ithafen uygulamaya böyle bir özellik ekledi. Bu durumda, kişisel hesabınızı otomatik olarak ticari hesaba dönüştürülmekle kalmaz, iletişim geçmişinizi de uygulamaya aktarabilirsiniz.

Ancak, bir işletme profilini tekrar kişisel bir hesaba dönüştüremeyeceğinizi unutmayın. Bu nedenle, kişisel numaranızı kullanmamanızı öneririz.

Numarayı onayladıktan sonra bir işletme profili oluşturmaya başlayabilirsiniz. Bir şirket adı girebilir, bir iş alanı seçebilir ve bir profil resmi yükleyebilirsiniz.

İsmin uzunluğu 3-256 karakter arasında olmalıdır. Harf ve sayılardan faydalanabilirsiniz. Semboller, noktalama işaretleri, emojiler ve WhatsApp’tan herhangi bir şekilde söz edilmesi yasaktır. Sistem, yaygın sözcüklere (örneğin, “mağaza”), coğrafi adlara veya kişi adlarına izin vermez.

Listeden bir iş alanı seçmelisiniz: Bunun için “İşletme Değil” de dahil olmak üzere 15 kategori bulunmaktadır.

Profil resmi için şirket logosunu kullanın. Minimum 192 piksel kare görüntü üzerinde ortalanmalıdır. Henüz bir logonuz yok mu? Logaster online hizmetinde birkaç dakika içinde oluşturun. İstediğiniz görseli alın, özelleştirin ve istediğiniz formatta indirin.

Ardından, bir katalog oluşturmanız istenecektir. Messenger’da işletmenin ürün ve hizmetlerini göstermeniz gerekir. Henüz hazır değilseniz bu adımı atlayın.

Hepsi bu: hesap oluşturuldu. Ek olarak, ilgili verilerin paylaşılmasını mümkün kılan şirket durumunu ayarlamanızı öneririz. Örneğin, bir indirimden bahsedin, haberleri bildirin, çalışma programındaki bir değişiklik hakkında bilgi verin vb. WhatsApp durumu metin, fotoğraf veya 30 saniyelik videolardan oluşabilmektedir. Bilgiler yayınlandıktan sonra 24 saat süreyle saklanır. Bir durum eklemek için “durum” sekmesine gidin ve kurşun kaleme (metin için) veya kamera simgesine tıklayın. Uygulama kamera erişimini isteyecektir. Mesajınızı çekebilmek için  izin verin.

Müşterilerle iletişim yolları

1. Önceden ayarlanmış mesajlar. Bunları ayarlamak için menüden Ayarlar\İş Araçları’nı seçin. Burada, operatör yoksa bir yanıt şablonu, bir karşılama mesajı (uzun süredir yazmamış olanlar veya ilk kez iletişim kuranlar için) oluşturabilir veya zamanı optimize etmek için hızlı yanıtlar ayarlayabilirsiniz.

2. Sohbet robotu. Üçüncü taraf hizmetlerin (Chat Helpdesk, SaleBot, vb.) yardımıyla, ilk kullanıcı destek işlevlerini devralacak bir asistan oluşturabilirsiniz. Chatbot oluşturucular oldukça basittir. Ayarları yapabilmek için programcı olmanıza gerek yoktur.

3. Online sohbet. WhatsApp Business’ın önemli bir özelliği gerçek zamanlı iletişimdir. Müşteriler, operatörlerinizle doğrudan veya Facebook veya WhatsApp’ta reklamları aracılığıyla iletişim kurabilecektir. Tek yapmanız gereken reklamlarınızı ayarlarken ilgili işlevi etkinleştirmektir.

WhatsApp Business API: ne işe yarar ve nasıl kullanılır

Bu, çok sayıda müşteri mesajı alan şirketler için faydalı olan ücretli bir araçtır. Resmi olarak geniş bir kitleye mesaj gönderebilir, haberciyi sitenin CRM’sine entegre edebilir, üçüncü taraf hizmetleri bağlayabilir ve senkronize edebilirsiniz.

WhatsApp Business API’nin önemli bir özelliği, müşteriyle son iletişimden sonraki 24 saat içinde mesajlaşma konusunda kısıtlama olmamasıdır. Basitçe ifade etmek gerekirse, ilk mesaj için ödeme yapmanız gerekecek, ancak 24 saat içinde gönderilen herhangi bir mesaj ücretsiz olacaktır. WhatsApp Business API (önceki araçtan farklı olarak), engellenme riski olmadan promosyon e-postaları göndermek için mükemmeldir.

wati.io

Avantajlar ve dezavantajlar

WhatsApp Business API’nin bariz avantajları şunlardır:

Aracın dezavantajları: ödeme ihtiyacı, karmaşık bağlantı ve kurulum.

WhatsApp Business API’ye nasıl bağlanır

API’nin kendisi ücretsiz olarak kullanılabilir. Programa bağlanmak için gerekenler:

Son aşama en zor olanıdır. WhatsApp, WhatsApp Business API sertifikalarının sağlanması konusunda son derece seçicidir. Hizmetlerinizi ve mallarınızı haberci aracılığıyla satmanıza izin verilip verilmediğini kontrol etmeniz gerekir. Bundan sonra, tüm kurallara uygun bir hesap oluşturmanız gerekir.

Genellikle, bağımsız girişimlerin sonuçlanması aylarca sürebilir. Hızlı sonuçlar için şirketler WhatsApp Business API sağlayıcılarına yönelmektedir. Bu durumda, araçla birkaç saat içinde çalışmaya başlayabilirsiniz.

wavecell.com

Kullanmaya değer WhatsApp iş araçları

WhatsApp for Business, birçok kullanışlı özellik sunar. Örneğin:

Olasılıkların listesi oldukça uzundur. İşletmenize uygun araçları seçin ve şirketiniz için doğru seçenekleri bulun.

Sonuç

Hem WhatsApp Business hem de WhatsApp Business API’leri, iş yapmak için kullanışlı araçlardır. Müşterilerle şirket adına iletişim kurmak istiyorsanız WhatsApp Business uygulamasını seçin. Toplu e-postalar ve satışlar dahil olmak üzere daha fazla özelliğe ihtiyacınız varsa, WhatsApp Business API’yi yükleyin ve CRM ve diğer hizmetlerle senkronize edin.

Başlık: WhatsApp Business ve WhatsApp Business API: Temel Özellikler

Açıklama: Modern şirketlerin neden WhatsApp Business ve WhatsApp Business API’ye ihtiyacı var, nasıl ayrışırlar ve nasıl kurulurlar.

Exit mobile version